Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezt a 10 élelmiszert ajánlott beilleszteni az étrendedbe

Az egészségért, a jobb teljesítményért.

Az alábbi élelmiszerek bizonyos összetevőik tekintetében (vitamin, ásványi anyag, antioxidánsok, fehérje, szénhidrát stb.) kiemelkedőnek számítanak, éppen ezért ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.

 

  1. Áfonya

    A zöldségek és gyümölcsök antioxidáns-tartalmának vizsgálatakor az áfonya az élbolyban végzett. Fogyasztásával csökkenthetjük a daganatos megbetegedések, a szívbetegség, a demencia vagy a szemfenéki meszesedés kialakulásának kockázatát.
    Az áfonyában olyan vegyületek találhatók, amelyek védenek a húgyúti fertőzések ellen is, mert megakadályozzák, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán. A gyümölcs magas víztartalma hozzájárul a bőr hidratáltságához.
    Egy marék áfonya elfogyasztásával kipipálhatsz egy adag gyümölcsöt aznapra.

  2. Zabpehely

    zabpehely könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Rendkívül rostdús; megtalálható benne a béta-glükán nevű rosttípus, amely segít abban, hogy az LDL, azaz az úgynevezett „rossz” koleszterin szintje csökkenjen a szervezetben.
    A vitaminok közül elsősorban B-vitaminokban gazdag. Az ásványi anyagok közül cink, magnézium, mangán és foszfor található meg benne.
    Általánosságban elmondható, hogy az oly népszerű zabkását futás előtt 1,5-2 órával érdemes fogyasztani – kivéve akkor, ha az emésztőrendszered rosszul reagál a magas rosttartalmú ételekre. Ebben az esetben futás előtt inkább kerüld a zabpelyhet, zabkorpát.

  3. Alma

    „Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, és bizony van benne igazság! Az almában található sejtvédő hatású antioxidánsok segíthetnek csökkenti a rák, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Viszont ezek legtöbbje az alma héjában található meg, ezért fontos, hogy héjastól fogyaszd.
    A gyümölcs a rosttartalmánál (pektin) fogva támogatja az emésztést, természetes „orvosságként” használható székrekedés és hasmenés ellen is.


  4. Zöld tea

    A valódi zöld tea szintén gazdag antioxidánsokban. Magas a katekintartalma, amely egy természetes antioxidáns vegyület, és fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítésében. A katekin gyulladáscsökkentő hatású, továbbá csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Kutatási eredmények alapján a rendszeres zöldtea-fogyasztás hozzájárulhat a testsúlycsökkentő étrend sikerességéhez.


  5. Joghurt

    A probiotikus joghurt fogyasztása kivédi a kórokozó baktériumok megtelepedését a bélrendszerben, támogatja az immunrendszer egészséges működését. Bizonyos kutatási eredmények szerint a probiotikumok segíthetnek a hüvelyi gombás fertőzések, a gyulladásos bélbetegség, a fekély és a húgyúti fertőzések esetén.

    joghurt remek fehérje- és kalciumforrás, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden joghurt tartalmaz élőflórát, azért érdemes megnézni a termék címkéjét. Az ízesített, cukrozott változatok helyett a natúr joghurt fogyasztása ajánlott!

     

  6. Lenmag

    A lenmag nem csak kiváló rostforrás, de alfa-linolénsavban is gazdag, amely esszenciális ómega-3 zsírsavként gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Gazdag ásványi anyagokban, zsírsavakban és fehérjében.
    Lignánt is tartalmaz, amely a növényi eredetű, női nemi hormonokkal rokon hatású fitoösztrogének közé sorolandó. A lignán csökkentheti a hormonális eredetű daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
    A lenmag fogyasztása segíthet az aknés bőr problémáján, illetve az asztmás tünetek enyhítésében. Őrölt változata fontos rostforrás, és megfelelő mennyiségű folyadékkal fogyasztva enyhítheti az emésztési panaszokat.

  7. Brokkoli

    brokkoli a keresztesvirágú zöldségek rendjébe tartozik, és szintén magas antioxidáns-tartalommal bír. A brokkoliban található kénvegyületek aktiválják a szervezet méregtelenítő enzimjeinek termelését, amely sikerrel veszi fel a küzdelmet a rákkeltő anyagok ellen. A brokkoli rendkívül sok tápanyagot tartalmaz, miközben energiatartalma alacsony, így akkor is érdemes beépítened az étrendedbe, ha fogyni szeretnél.
    A kutatások szerint a benne található tápanyagok támogatják az immunrendszer és a keringési rendszer megfelelő működését, hozzájárulnak a csontképzéshez, és hatékonyak a születési rendellenességek kialakulása ellen.

  8. Bab

    A bab gazdag élelmi rostokban és egészséges szénhidrátban. Vízben oldódó rosttartalma támogatja a szív működését, és megakadályozza a koleszterin megtapadását az artériás erek falain. Kutatások kimutatták, hogy a vízben oldódó rostban gazdag ételek rendszeres fogyasztása 10-15%-kal csökkentette a koleszterinszintet, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
    A fekete babban található antocianin erős antioxidáns, amely megszünteti a szabad gyökök sejtkárosító hatásait, valamint támogatja az agyműködést.
    Magas a fehérjetartalma, de érdemes valamilyen gabonafélével, például barna rizzsel együtt fogyasztani, mert a hüvelyesek és gabonafélék aminosavprofilja remekül kiegészíti egymást.


  9. Olívaolaj

    Az olívaolaj olyan egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsavak koleszterinszint-csökkentő hatásúak.

    Az olívaolaj fenolos komponenseinek erős antioxidatív hatása van, és megakadályozzák az artériás erekben a koleszterin lerakódását, amely később érelmeszesedést és érszűkületet válthat ki. A legjobb tápértékkel az extra szűz és a hidegen sajtolt olívaolaj rendelkezik.

    Bár az olívaolaj nagyon egészséges, érdemes odafigyelni a napi bevitt mennyiségre, mert zsiradékként energiában igen gazdag.

  10. Fahéj

    A tanulmányok szerint a fahéj pozitívan befolyásolja a vércukorszintet a cukorbetegségben szenvedők esetében. A fűszer jótékony hatásait évezredek óta ismerik és alkalmazzák a népi gyógyászatban; a tudomány a mai napig vizsgálja, hogy mely területeken vethető még be sikeresen.

 

A cikket szakmailag ellenőrizte: Csanaky Lilla, táplálkozástudományi szakember
A cikkhez felhasznált forrás: verywellfit.com