Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ezért lettem vegán

Istockphoto

Tapasztalatok vegából vegánra.

Vegán táplálkozású pályafutásom nem is vezet vissza olyan régre, 2015/2016 telén határoztam el, hogy váltok, futás közben jelentkező emésztési problémák miatt (ne akarjátok, hogy részletezzem). Már 14 éves korom óta, eddigi életem felében vegetáriánus voltam, de azon a télen tényleg elegem lett belőle, hogy a gyomrom mindentől rossz. Most a vegán táplálkozásra való váltás utáni tapasztalataimat osztom meg. Nem vagyok orvos vagy táplálkozási tanácsadó, sem dietetikus, csupán a saját magamon tapasztalt hatásokat mesélem el.

 

Kezdetben nem is tudtam, hogy vegán vagyok...

A vegán táplálkozású emberek nem esznek tejterméket, tojást, halat, húst, húsipari készítményeket és mézet. Nem kerestem a vegán táplálkozást, inkább véletlenül alakult így. Adott volt a vegetáriánus étkezésem, és elkezdtem gyanakodni rá, hogy esetleg a tej és lágy tejtermékek (pl. joghurt, lágy sajtok) okozzák a gondot, így elhagytam ezeket. Mivel a helyzet nem lett sokkal jobb, tovább szűkítettem a kört, elhagytam a félkemény és kemény tejtermékeket, majd mivel sokat olvastam a tojás okozta hatásokról, elhagytam azt is. Ja, a halat és a mézet sosem szerettem, szóval ezeket előtte sem fogyasztottam. Innentől kezdve a saját magam által kialakított kis diétámban éltem a mindennapokat, majd rádöbbentem, hogy jé, ennek neve is van!

Nem volt több emésztési gond futás közben

Az egyik legmarkánsabb és számomra legfontosabb tapasztalás az volt, hogy elmúlt a futás közben minden alkalommal rámtörő hasmars. Egyébként korábban nagyon szégyelltem is magam emiatt, még akkor is, ha ez a futás velejárója, úgy éreztem, hogy ez így nem normális. Ezért is nagyon örültem annak, hogy a táplálkozásom megreformálásával sikerült ezt a problémát abszolút leküzdenem. Azt hiszem, itt kell megjegyeznem, hogy nem csupán az volt a támpont számomra, hogy miket nem fogyasztok, de igyekeztem a finomított cukrot is kerülni és teljes értékű gabonákra cserélni a bevitteket. Egy példa: bár nagyon sok helyen lehet találni akár vegán táplálkozásba is illeszthető kakaós csigát is egy szimpla pékségben, és valóban a kedvenceim közé tartozik, helyette inkább megettem egy banánt. Tehát vegán táplálkozásúként is odafigyeltem rá, hogy mit eszem. A továbbiakban ezt tudatos vegán táplálkozásként emlegetem majd.

Kezdeti puffadás

A vegán táplálkozás számomra egyenlő volt a növényi alapú táplálkozással, próbáltam több salátát, gyümölcsöt és zöldséget, gabonát beilleszteni az étrendembe. A megemelkedett rostbevitel pedig puffadást okozott pár hétig. Eleinte igencsak megijedtem, hogy na tessék, csöbörből vödörbe kerültem, és a mindennapi hasmenést felcseréltem folyamatos puffadásra. De kitartottam. Azt reméltem, a szerveztem megszokja az új alapanyagokat, és rendeződik majd a helyzet. Ez így is lett, és szerencsére a puffadást már csak hobbi szinten űzöm. De igazán rossz emésztésű futóként azt mondom, még mindig ez a „kellemesebb”.

 

Korai kelés

Ami számomra a legmegdöbbentőbb volt, hogy 1-2 hónap tudatos vegán táplálkozás után én, aki 8-9 óra alvás után úgy másztam ki az ágyból, mint egy zombi, 6-7 óra pihenést követően magamtól keltem. Jókedvűen, igazi gumilabda módjára kipattantam, felkaptam a futócuccom és mentem is. Mivel télen álltam át, ez az időszak pont tavaszra esett, így hozzá kell tennem, hogy elképzelhető: az egyre korábban felkelő nap volt rám pozitív hatással. Viszont az előtte való években sosem éltem át ilyesmi változást. Energikus lettem, nem tört rám délután az a bizonyos ólmos fáradtság, az étkezések után pedig nem küzdöttem a nehéz gyomor érzésével. Sőt, extra pozitívumként azt sem kellett megtapasztalnom, hogy néhány óra múlva újra éhes lettem, az étrendemnek hála sok-sok órára jól laktam.

 

Nem minden vegán étel egészséges

Vegán táplálkozásúként is lehet borzasztóan táplálkozni. A fehér liszt és a finomított cukor mind vegán alapanyag. Sőt, megsúgom, hogy az Oreo keksz is az, tehát 100 százalékosan vegán módon étkezik az, aki csak ezeket habzsolja, de ettől még nem lesz egészséges. Ma már rengeteg az olyan vegán alternatíva, ami húskészítményeket hívatott imitálni. Ilyenkor nem biztos, hogy a gyártó elsődleges célja az, hogy egészséges is legyen az adott termék. Persze vegán táplálkozásúként is alapvetés, hogy az előre csomagolt, feldolgozott élelmiszereknél jobb a friss alapanyagokat tartalmazó friss étel.

 

Fogyás helyett szálkásodás

Sajnos a jó kis magas cukortartalmú étkezésem hatására egy viszonylag zsíroska testet sikerült magammal cipelni heti 100 kilométerekre. Nem voltam elhízva, nem voltam túlsúlyos, de nem voltam az a szálkás futóalkat, akinek megálmodtam magam. A táplálkozási reform ilyen téren is hatással volt rám. Nem vagyok benne biztos, hogy kilóban nagyon sokat fogytam, de látványosan átalakult a testem. A fenekem környékén lévő zsír helyét átvette az izom, ami nagyon tetszett nekem. Itt is szeretném azért megjegyezni, hogy alapjaiban alakítottam át az étkezésemet, nem „csak” vegán táplálkozású lettem, hanem jóval nagyobb teret kaptak a zöldségek, gyümölcsök az étrendemben.

 

Nem kell kerülgetni semmit

Nagyon tetszett a vegán táplálkozásban, hogy nincs „hizlaló” étel. Jó, persze, most jogosan hördültök fel, hogy de hát néhány sorral fentebb meg pont ezt írtam, hogy vannak. Inkább máshogy fogalmazok: nincs „hizlaló” alapanyag. Egy kicsit elegem lett abból, hogy a krumpli, a magvak, a tészta, a kenyér stb. mind hizlaló ételként vannak elkönyvelve. Valahogy belekezdtem a vegán táplálkozásba, és azt éreztem, hogy amit megeszem, az táplálék (nem szemét), kell a szénhidrát, és egyáltalán nem gond, ha ez tészta vagy krumpli. Jómagam előnyben részesítem a szénhidrátokat, törekszem rá, hogy zsírból a napi kalóriaszükségletem 10-15%-át fedezzem csupán, és nagyon bevált. Nekem! Jó érzéssel töltött el, hogy nem kell számolgatni, és valamit csak azért kerülni, mert az „hizlal”. Ennek a lélektana is fontos, biztosan maga az a tudat is sokat segített megbarátkozni bizonyos élelmiszerekkel, hogy elengedtem azt a sok éves fogalmat, hogy valami hizlaló.

 

Tudatosan kell tervezni

Hogy ez egy pozitív vagy negatív velejárója a vegán táplálkozásnak, azt döntse el mindenki maga. A rendszer nekem mindig jó tesz szinte minden téren. Vegán táplálkozásúként nem lehet csak úgy beszaladni egy pékségbe, és megvenni bármit, ez igaz! Nagyon sok étteremben sem fognak tudni alternatív megoldást felkínálni, ez is igaz. Általában magadra kell főznöd, igen, de ennek a tudatosságnak nagyon sok pozitívuma is van. Tudom, mit eszem meg, tudom, hogy mikor készült, miből, hogyan. A tervezés pedig rutint visz az étkezésbe. Ha nem úgy indulsz neki a napnak, hogy „eszem, amikor éhes vagyok, és majd veszek valamit”, akkor az előre kialakított menetrend segít elérni a céljaidat, legyen az fogyás, zsírvesztés vagy az egészségesebb táplálkozás.

 

Új alapanyagok kerültek az asztalra

Nem elérhetetlen alapanyag az avokádó, a csicseriborsó, a csicseriborsó liszt, a chia mag vagy a sörélesztőpehely már Magyarországon sem. Mégis, ha nem leszek vegán táplálkozású, véleményem szerint talán sosem ismerkedem meg velük. Érdekes átállás volt, mert észrevettem, hogy eleinte úgy akartam főzni és tálalni, mint egy mindenevő vagy egy vegetáriánus, aztán rájöttem, hogy új módokon is lehet finomakat főzni. Például, hogy a fasírt nem csak tojással és nem csak húsból készülhet, hogy az egytálételek igazán finomak lehetnek, hogy egyáltalán nem kell valami+köret módon kinéznie a tányéromnak. Felfedeztem a rakott ételeket, a populáris japán, kínai és vietnámi konyhát, indiai fogásokat készítettem. Szóval nagyon szépen túlléptem a rántott sajt rizzsel vonalon, amit addig képviseltem.

 

Összességében igazán szeretek vegán táplálkozásúként enni, de nagyon is álszent dolog lenne azt mondanom, hogy ez nem jár lemondásokkal (vagy legalábbis kompromisszumokkal). Ma már minden alapanyagot és összetevőt lehet helyettesíteni, és ha a vegán táplálkozásra való átálláson gondolkozol, az a legjobb, ha alapjaiban reformálod meg az étkezési szokásaidat. És persze itt is igaz, hogy nem kell egyszerre és azonnal átállni erre a táplálkozásra, nyugodtan haladhatsz lépésenként, akár bizonyos összetevők fokozatos elhagyásával.