Édesburgonyás brownie | Futásról Nőknek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Édesburgonyás brownie

Az egyik legbrutálisabb csokis finomságot Lilla egészséges formába öntötte, méghozzá vegán és gluténmentes is ez a süti.

A brownie az egyik legkedveltebb amerikai édesség, ami egy pár éve hazánkban is méltán foglal helyett a lúdláb és dobostorta mellett a cukrászdákban. Ez a finomság azonban egy gigászi kalóriabomba, ezért a sportos, egészséges étkezést folytatóknak általában le kell mondaniuk róla. Mi azonban megmutatjuk a kompromisszumok nélküli megoldást, ami vegán, glutén- és finomított cukortól mentes, miközben könnyedén felveszi a harcot amerikai társaival. 

A süti önmagában is nagyon finom, de ha valami extra finomságra vágysz, feldobhatod a tetjére készített mandulavajas-kakaós bevonatottal. 

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

2 közepes édesburgonya (kb. 500-600 g meghámozott súly), felkockázva

100 g hajdinaliszt vagy barna rizsliszt (FONTOS! - zabpehelyliszttel is elkészíthető a recept, de csak akkor gluténmentes, amennyiben a zabpehelyliszt garantáltan gluténmentes üzemben készült! Ha ez külön nincs jelölve a terméken, akkor ne kockáztass!)

80 g darált mandula

16-18 db puha pl. iráni datolya (mérettől függ és attól, hogy mennyire szeretnénk édesre)

6 evőkanál kakaópor

6 evőkanál juharszirup (agave szirup is mehet helyette)

2 evőkanál kókuszolaj

csipet só

A bevonathoz:

2 ek kókuszolaj

2 ek mandulavaj (vagy földimogyoróvaj)

1 ek juharszirup

2 ek kakaópor

Elkészítés: Az édesburgonyát pároljuk puhára egy vízzel teli lábas felett kb. 20 perc alatt. Tegyük a robotgépbe és pürésítsük simára a datolyával. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát, a kakaót és a sót. Adjuk hozzá a pürésített édesburgonyát, a juharszirupot és az olvasztott kókuszolajat. Keverjük simára. Sűrű, nem folyós tésztát kell kapnunk.

A kis tepsit (12*20 cm-es méretű) béleljük ki sütőpapírral (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell kibélelni) és kanalazzuk bele a tésztát. Tegyük a sütőbe és süssük 180 fokon kb. 25-30 percig. Végezzünk próbát, ha nem ragad semmi a késre, akkor jó.

A bevonat elkészítése: A 2 ek kókuszolajat, 2 ek mandulavajat (vagy földimogyoróvajat), 1 ek juharszirupot és 2 ek kakaóport egy edényben olvasszuk össze, majd egyengessük el a sütemény tetején.

Tipp: Hagyjuk kihűlni a formában (ekkor ragad jól össze) és utána vágjuk kockákra.

Tápérték adatok

Energia: 194 kcal Szénhidrát: 23,5 g

Fehérje: 4,1 g Zsír 8,3 g