
Szöveg: Csanaky Lilla | 2017.11.14. | Frissítve: 2018.11.06. | |
A brownie az egyik legkedveltebb amerikai édesség, ami egy pár éve hazánkban is méltán foglal helyett a lúdláb és dobostorta mellett a cukrászdákban. Ez a finomság azonban egy gigászi kalóriabomba, ezért a sportos, egészséges étkezést folytatóknak általában le kell mondaniuk róla. Mi azonban megmutatjuk a kompromisszumok nélküli megoldást, ami vegán, glutén- és finomított cukortól mentes, miközben könnyedén felveszi a harcot amerikai társaival.
A süti önmagában is nagyon finom, de ha valami extra finomságra vágysz, feldobhatod a tetjére készített mandulavajas-kakaós bevonatottal.
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
2 közepes édesburgonya (kb. 500-600 g meghámozott súly), felkockázva
100 g hajdinaliszt vagy barna rizsliszt (FONTOS! - zabpehelyliszttel is elkészíthető a recept, de csak akkor gluténmentes, amennyiben a zabpehelyliszt garantáltan gluténmentes üzemben készült! Ha ez külön nincs jelölve a terméken, akkor ne kockáztass!)
80 g darált mandula
16-18 db puha pl. iráni datolya (mérettől függ és attól, hogy mennyire szeretnénk édesre)
6 evőkanál kakaópor
6 evőkanál juharszirup (agave szirup is mehet helyette)
2 evőkanál kókuszolaj
csipet só
A bevonathoz:
2 ek kókuszolaj
2 ek mandulavaj (vagy földimogyoróvaj)
1 ek juharszirup
2 ek kakaópor
Elkészítés: Az édesburgonyát pároljuk puhára egy vízzel teli lábas felett kb. 20 perc alatt. Tegyük a robotgépbe és pürésítsük simára a datolyával. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát, a kakaót és a sót. Adjuk hozzá a pürésített édesburgonyát, a juharszirupot és az olvasztott kókuszolajat. Keverjük simára. Sűrű, nem folyós tésztát kell kapnunk.
A kis tepsit (12*20 cm-es méretű) béleljük ki sütőpapírral (ha szilikon formát használunk, akkor nem kell kibélelni) és kanalazzuk bele a tésztát. Tegyük a sütőbe és süssük 180 fokon kb. 25-30 percig. Végezzünk próbát, ha nem ragad semmi a késre, akkor jó.
A bevonat elkészítése: A 2 ek kókuszolajat, 2 ek mandulavajat (vagy földimogyoróvajat), 1 ek juharszirupot és 2 ek kakaóport egy edényben olvasszuk össze, majd egyengessük el a sütemény tetején.
Tipp: Hagyjuk kihűlni a formában (ekkor ragad jól össze) és utána vágjuk kockákra.
Tápérték adatokEnergia: 194 kcal Szénhidrát: 23,5 g Fehérje: 4,1 g Zsír 8,3 g |