Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bazsalikomos citrompite, cukormentesen

Wonderfoodwonder

Könnyű nyári finomság, amiben mindenki kedvét lelheti.

Melegben, nyári kánikulában nehezebben csúsznak a piskóták, a krémes, habos sütemények, de a desszertet ugyanúgy kívánjuk. Wander Food Wonder szuperkülönleges receptje a citrom frissítő ízeivel és színével, valamint egy adag bazsalikommal teszi könnyű nyári finomsággá ezt a pitét. 

Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki nemet mondott volna egy jó kis citrompitére, ráadásul ebben a verzióban csodásan találkozik az omlós tészta, a főzött citromkrém és a bazsalikom. Elsőre talán furcsán hangzik süteményben a bazsalikom, de higyjétek el, szuperül passzol hozzá és különlegesebbé is varázsolja. 

Hozzávalók:

Tésztához:

210 g teljes kiőrlésű liszt

90 g sima búzaliszt

200 g vaj/margarin

100 g eritrit

1 tojás sárgája

1-2 ek víz

1 ek bazsalikom

Krémhez:

3 db citrom

3 db tojás

150 g eritrit

150 g vaj/margarin

 

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A liszteket összekeverjük az eritrittel. Elmorzsoljuk benne alaposan a vajat, beleütjük a tojás sárgáját és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Egy gombóccá gyúrjuk össze. Ha még morzsás, akkor adjunk hozzá egy pici vizet. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe rakjuk. 

A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fém tálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot,a tojásokat és az eritritet, majd vízgőz felett szépen lassan, kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha követlen nagy hőt kap, akkor rántotta lesz belőle. Amikor már majdnem pudingszerű az állaga, akkor levesszük a vízgőzről és hozzákeverjük a vajat. Alaposan keverjük össze, fóliázzuk le és tegyük el kihűlni. 

Közben a tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra lisztezett deszkán. Egy nagy piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, kilisztezünk, és belehelyezzük a tésztát. megszúrkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon belőle jönni a gőz. 210 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15 perc alatt. 

A kisült tésztát is kihűtjük, majd belekanalazzuk a krémet, és kész is. :) 

Tápérték adatok:

12 szeletes pitével és 60% zsírtartalmú margarinnal számolva 1 szeletre:

energia: 268 kcal, szénhidrát: 38 g, fehérje: 5 g, zsír: 19 g

 

További egészséges és ínycsiklandozó fogások: Wander Food Wonder