Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

7 apró trükk, hogy a futók kedvenc ételei még egészségesebbek legyenek

Arzamasova | A kedvenc zabkásádat felturbózhatod némi édesburgonyával! Nemcsak színesebb, de még táplálóbb is lesz

Szuper ételpárosok.

Ha szeretnél kiegyensúlyozottabban, egészségesebben táplálkozni, és a futásban is megvannak a kitűzött céljaid, akkor fontos, hogy az étkezésed is a terveidhez hangold. Ha a kedvenc ételeidet tápanyagokban gazdag extra hozzávalókkal dobod fel, akkor még hatékonyabban fejtik ki a hatásukat, a fogás ízvilága is megújul, és igazi „egészségbombákkal” jutalmazod meg a szervezetedet.

 

Szereted a zabkását?

Adj hozzá egy kevés édesburgonyát!

Sok futónak a reggeli zabkása már így is alapfogásnak számít, miért ne turbózhatnád fel egy szuperegészséges hozzávalóval? Keverj hozzá max. 2-3 evőkanál főtt, pürésített édesburgonyát! Ez nem csak krémesebbé és színessé varázsolja a zabkását, de béta-karotinnal is gazdagítja, amely az A-vitamin ún. provitaminja, azaz elővitaminja. Mindkettő erős antioxidáns, szerepük van egyes rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatcsökkentésében. Szükségesek a szem, a nyálkahártya, a csontok és az immunrendszer egészséges működéséhez is.

Némi fahéjjal vagy szegfűszeggel fűszerezve, majd pár csepp mézzel édesítve igazán ízekben gazdag fogást kapsz!

 

Gyakran fogyasztasz salátát?

Turbózd fel némi pörkölt csicseriborsóval!

ropogós csicseriborsó friss ízt csempész a salátástálba, ráadásul rostokban (100 g csicseriborsónak 9,5 g a rosttartalma) és fehérjében gazdag. A saláta laktatóbbá válik, a ropogós csicseriborsó értékes növényi fehérjét, vasat, cinket, magnéziumot, kalciumot biztosít számodra, amelyek mind hozzájárulnak az izmok és a csontok egészségéhez. A csicseriborsó remek folsavforrás is, amely egyes kutatások szerint jelentősebb mennyiségben fogyasztva csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és javítja a szervezet inzulinérzékenységét.

Tipp: A bolti változat helyett lehetőség szerint inkább készítsd el házilag a pörkölt csicseriborsót!

 

Recept: Házi pörkölt csicseriborsó

A megfőtt (vagy konzerv, alaposan lecsepegtetett) csicseriborsót szórd egy sütőpapírral bélelt tepsire, csepegtesd meg kevés olívaolajjal, szórd meg némi tengeri sóval, majd süsd 200 fokon kb. 20-30 percig. Ha kicsit fűszeresebbre szeretnéd, pirospaprikát, chili- vagy curryport is hinthetsz rá sütés előtt.

 

 

Szereted a joghurtot?

Keverj hozzá zúzott, nyers kakaóbabot!

Keress olyan jó minőségű kakaóbabot, amelyből a csokoládé is készül, mozsárban zúzd apró darabkákra, és máris a lehető legtermészetesebb hozzávalód van – nyers kakaóbabot vagy kakaóbab töretet bioboltból, egyes drogériákból, natúr élelmiszereket árusító webáruházakból szerezhetsz be. A ropogós és kesernyés ízű darabkáknak magas a polifenol tartalma, erről a fontos antioxidánsról pedig bebizonyították, hogy hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez. A kutatások szerint a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása elősegítheti a VO2 max emelkedését (ez az érték azt mutatja meg, hogy milyen a vér oxigénfelvevő képessége).

Jó hír, hogy a kakaóbab a rosttartalmánál fogva éhségűző, a benne található magnéziumból pedig többnyire nem fogyasztunk eleget, holott elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a megfelelő regenerációhoz. További előnye, hogy a kakaóbab hozzáadott cukrot sem tartalmaz, ellentétben a belőle készült csokoládéval.

 

Ha a kedvenced a palacsinta...,

...dúsítsd mogyoróvajporral!

Ahogy már nálunk is olvashattál róla, a földimogyoróból készült, a hagyományos magvajnál alacsonyabb zsírtartalommal bíró mogyoróvajpor előnye, hogy magasabb a fehérjetartalma! A mogyoróvajport úgy készítik, hogy a pörkölt mogyoróból sajtolási eljárással kinyerik az olajat, majd a fennmaradó tört mogyorót porítják. Ha a porított változatot kevered a palacsinta tésztájába, sokkal kevesebb kalóriát adsz hozzá, mintha mogyoróvajat kennél a tetejére! A harminc vizsgálat adatait összegző, a British Medical Journalben megjelenő tanulmány azt közölte, hogy van összefüggés a magas fehérjefogyasztás – különösképpen a növényi fehérjék – és az alacsonyabb halálozási kockázat között.

Tipp: A palacsintához használt liszt harmadát cseréld le mogyoróvajporra, és máris több fehérjét juttatsz a szervezetedbe! Jó választás akkor is, ha a zabkását vagy a muffint szeretnéd feldobni egy kicsit.

 

Ha szendvicset készítesz...,

...ne hagyd le a róla a csírát!

Bár látszatra kicsik, annál gazdagabbak ízben és tápanyagban. A kutatások szerint a brokkoli- vagy retekcsíra sokkal több tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak, mint „kifejlett” társaik, és tele vannak E-vitaminnal, B-vitaminnal, C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal, cinkkel, vassal, valamint karotinoidokkal és egyéb olyan antioxidáns hatású vegyületekkel, melyek egészségvédő, gyulladásgátló és daganatmegelőző hatással is bírnak.

Miért több bennük a tápanyag, mint magukban a zöldségekben? Csíra állapotban azért tartalmaznak sokkal több tápanyagot, mert a növény növekedési fázisban van, amihez hatványozottan szüksége van rezekre ezekre az anyagokra. A csírák tehát ideális kiegészítői lehetnek a szendvicseknek, a salátáknak, különösképpen akkor, ha sportoló vagy, és az erőnléted fenntartásához még több tápanyagra, vitaminra, ásványi anyagra, nyomelemre van szükséged.

Fontos: Figyelj oda arra, hogy frissen fogyaszd a csírákat, ezek az élelmiszerek nem állnak el sokáig.

 

 

Rajongsz a turmixokért?

Készítsd kefirrel!

A kefir savanykásan gazdag ízvilágot kölcsönöz a turmixoknak. A kefir egy ún. savanyított tejtermék, amely a tej tejsavbaktériumokkal és élesztőgombák által történő fermentációjával (erjesztésével) jön létre. Gazdag probiotikumban, azaz a bélflórát támogató hasznos baktériumokban, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az emésztőrendszer és immunrendszer egészségére.

A kefirben még a joghurtnál is több hasznos baktérium található, és jó minőségű fehérjében, valamint kalciumban gazdag.

Tipp: Érdemes tej helyett kefirt vagy joghurtot használni a turmixokban, smoothie-kban, de fontos, hogy a natúr változatot keresd!

 

Nyaranta szívesen készítesz házi fagylaltot?

Szórj a tetejére kendermagot!

A kendermag gazdag ómega-3 és ómega-6 zsírsavakban, valamint magnéziumban és fehérjében is (3 evőkanálnyi kendermag kb.10 gramm fehérjét tartalmaz). A kendermagban található fehérje ráadásul teljes értékű fehérje, azaz a szervezet számára szükséges összes aminosavat tartalmazza. A mogyoróhoz hasonló ízű kendermagnak az ómega-3 zsírsavtartalma révén szerepe lehet a regeneráció gyorsításában és a gyulladáscsökkentésben. Vegánoknak kifejezetten javasolt a fogyasztása fehérjekiegészítés gyanánt.

 

Recept: Egyszerű banánfagylalt

2 db nagyobb banán hámozz meg, vágd karikára a gyümölcsöt, majd tedd fagyasztótasakba. Miután megdermedtek, a fagyott banánkarikákat 1-2 perc alatt turmixold krémesre 2-4 evőkanál édesítetlen mandulaitallal. Akár rögtön is fogyasztható. Ha fagylaltosabb állagot szeretnék, akkor öntsd a banános masszát sütőpapírral bélelt vekniformába, és tedd a mélyhűtőbe 1-2 órára. Fogyasztás előtt szórd meg kendermaggal.

 

A cikket szakmailag ellenőrizte: Pangl-Szarka Dorottya dietetikus (Dorottyát az Étrendem című Facebook-oldalán is megtaláljátok!)

 

A cikkhez felhasznált forrás: podiumrunner.com