Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

12 tipp, hogy észrevétlenül spórolj 100 kalóriát egy-egy étkezésnél

Istock | Szereted a chipset? Akkor sem kell lemondanod róla, ha fogyni szeretnél, csak készítsd el fodros kelből (lásd: 12. tipp)!

Főzési és táplálkozási trükkök.

Nincs mit tenni, ha valaki fogyni akar, annak akkor oda kell figyelni a kalóriákra, egészségesebb ételeket kell fogyasztania, és nem maradhat el a rendszeres testmozgás sem. Hosszú távon viszont akkor tud eredményes lenni a fogyni vágyó, ha olyan változtatásokat vezet be az étrendjében, amelyeket fenn tud tartani, és nem megy el a kedve az egésztől. Néhány apró trükk alkalmazásával a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad!

Mielőtt rátérnénk a tippekre, ki kell hangsúlyoznunk: ami másnak működik, nem biztos, hogy neked is fog. Ha korábban voltak táplálkozási problémáid, feltétlenül konzultálj egy szakemberrel, mielőtt bármilyen diétába belevágsz!

A súlycsökkenést akkor tudod sikeresen fenntartani, ha a táplálkozás mellett odafigyelsz a pihenésre, arra, hogy a napjaid aktívan teljenek, megpróbálod csökkenteni a stresszt, és utánajársz azoknak az esetleges egészségügyi tényezőknek, amelyek kihathatnak a testsúlyodra.

Íme tehát 12 egyszerű tipp, hogy legalább 100 kalóriát megspórolhass az egyes étkezéseknél.

 

1. Ne sajtot szórj az omlettre, rántottára!

Bár a tojás nagyszerű opció reggelire, sokan elválaszthatatlannak tartják a tojást és a sajtot. A sajt helyett ízesítsd pár csepp csiliszósszal az omletted. Ha a gyomrod nem érzékeny, akkor használd bátran a fűszereket!

 

2. A palacsintát lekvár helyett fogyaszd pürésített gyümölcsökkel!

Fél csésze bogyós gyümölcs – mindegy, hogy friss vagy fagyasztott – csak 40 kalóriát tartalmaz, míg két evőkanál méz vagy lekvár minimum 100 kalóriát jelentenek. Ráadásul ki az, aki megáll két kanál lekvárnál? A gyümölcspüré másik előnye, hogy a gyümölcs rosttartalmánál fogva tovább eltelít.

 

 

3. Margarin vagy majonéz helyett mustár a szendvicshez

A mustár nagyon sok variációban kapható már, és különleges ízt ad a szendvicseidnek. Míg egy adag majonéz 95 kalóriát tartalmaz, ugyanannyi mustár csak 10-et. Arra azért figyelj oda, hogy olyan terméket válassz, amely nincs tele cukrokkal!

 

4. Készítsd magad a salátaönteteket!

A mustár itt is a barátod: keverj össze például egy kevés dijoni mustárt némi kefirrel vagy borecettel és pár csepp olívaolajjal, valamint egy kevés fokhagymával.

 

 

5. A hummuszt ne mártogatósként fogyaszd

Két evőkanál hummusz 70 kalóriát tartalmaz, ezért mártogatósként fogyasztva egy egészséges, ám magas kalóriatartalmú fogásról beszélhetünk. Tunkolás helyett kenj egy evőkanálnyi hummuszt egy vékony szelet teljes kiőrlésű gabonából készített ropogós kenyérre vagy tortillalapra.

 

6. Szabj határt a salátafeltéteknek!

Hiába saláta, nem biztos, hogy kalóriaszegény fogás, ha sokféle, energiában gazdagabb feltéttel készíted. Ahelyett, hogy szórnál rá diót, avokádókockákat, fetasajtot és még például asztalt vörös áfonyát is, egyszerre csak az egyiket válaszd. Ha minden alkalommal más teszel a salátádra, sokkal változatosabb lesz, és nem kalóriabombát fogyasztasz.

 

7. Cseréld le a tésztát cukkinire

Egy jól bevált klasszikus: a tésztát teljes egészében vagy fele részt cseréld le zöldséghámozóval vékony szeletekre vágott cukkinire. Ez a zöldség tápanyagokban gazdag, és tele van rostokkal. Remekül illik hozzá a paradicsomszósz, a pesto, mellé pedig könnyű csirkefasírt, tofu vagy például spenót dukál.

 

 

8. Tejföl helyett használj joghurtot a levesekhez, húsokhoz

Egy gondolatnyinak tűnő tejfölmennyiség is 115 kalóriát és 12 gramm zsírt juttat a szervezetedbe. A natúr joghurt vagy natúr görög joghurt ezzel szemben sokkal egészségesebb, és tele van az izomépítéshez nélkülözhetetlen fehérjével, kalciummal és B-vitaminokkal.

 

9. Karfiolpüré tört burgonya helyett

Egy csészényi tört burgonya több mint 200 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi karfiolpüré kevesebb mint 100-at. Nem csoda, hogy sokan cserélik le a krumplit, ha a kalóriacsökkentés a cél.

 

 

10. Használj olajspray-t!

Két evőkanálnyi olívaolaj kb. 180 kalóriát és 20 gramm zsírt tartalmaz! Használj adagolófejet ahelyett, hogy közvetlenül az üvegből öntenéd a serpenyőbe vagy a salátára, így nem csak tovább kitart az élelmiszer, de a kalóriával is bőven is spórolhatsz.

 

11. A rakott ételek tetejét zsemlemorzsa helyett rostban gazdag gabonafélével szórd meg

A zsemlemorzsa többnyire fehér kenyérből készül, míg az egészségesebb pelyhek (például nagy kedvencünk, a zab) sokkal több rostot tartalmaznak. A morzsa kizárásával megszabadulsz 150 kalóriától, a pelyhek rosttartalmának köszönhetően pedig tovább tart a telítettségérzet.

 

 

12. Hallottál már a fodros kelből készült chipsről?

Pofonegyszerű elkészíteni, és ha már chips, érdemes megszórni egy kevés parmezánsajttal vagy chiliporral. A kalóriatartalma a bolti burgonyachips nyomába se érhet, a roppanóssága viszont abszolút felveszi vele a versenyt. Ha még soha nem kísérleteztél vele, íme, a recept: szedd le a leveleket a szárról, és tépked össze kis méretűre. Mosd meg alaposan, és szárítsd meg. Tedd egy tálba, ízlés szerint sózd, borsozd, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal. 150-160 fokon süsd sütőpapírral kibélelt tepsiben addig, amíg a levelek finom ropogósak nem lesznek.

 

A cikkhez felhasznált forrás: self.com