Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Találd meg az egyensúlyt - találd meg az időt a futásra

Ha volna két életem… ! Minden családos nő örök problémája az időhiány, és gyakran hangzik el a kérdés: neked, hogyan van időd a futásra? Többféle módszer létezik ami segíthet, hogy jobban ki tudd ügyeskedni az edzések idejét. Mindenképp biztatlak, hogy a céljaidat ne add fel, mert tényleg csodálatos érzés teljesíteni egy félmaratont, egy maratont v. akár egy triatlon versenyt. Ezek sikeréhez pedig az edzésen keresztül vezet az út, amire sokszor nem olyan könnyű megtalálni az időt. Azt szeretném megmutatni, hogy nálam milyen módszerek és elvek segítenek abban, hogy megtaláljam a futásaimra az időt úgy, hogy közben se én, se a környezetem ne legyen frusztrált.

Tűzz ki reális célokat – nem olyan könnyű, de innen indul minden

Hogy ne legyen a futás frusztráció, és állandó konfliktus tárgya,  érdemes a céljaidat a fizikai és időbeli lehetőségeidhez mérten kitalálni. Lehet, hogy borzasztóan tetszik XY befutó fotója, érme vagy alakja a Facebookon vagy az Instagramon, de ha a te életed ritmusa nem teszi lehetővé, hogy pár óránál többet szánj a futásra,  vagy épp egy olyan korszakodat éled, amikor az élet egyéb területei követelnek tőled időben többet, akkor jobb azt magadban elrendezni, és találni egy számodra megvalósítható célt.

Manapság óriási közösségi média befolyás alatt élünk, így teljesen érthető, hogy könnyen elveszíhetjük a realitásérzékünket, mikor a saját céljainkat meghatározzuk vagy akár a futáshoz való viszonyunkat kialakítjuk. Nem kérdés, hogy a futást mindenkinek javaslom, de el lehet szállni a futásban rendesen. Mire gondolok? Mióta futok, hallottam már megdöbbentő történeteket azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen mértékben uralkodott el az életében a futás. Nőként különösen nehéz szerintem megtalálni a komolyabb célokhoz az edzésidőt, hiszen heti 5-10-12 óráról is beszélhetünk, attól függően, ki mit célzott meg. Ismertem olyan futócsajt, aki azért nem vállalt gyereket, mert akkor nem jutott volna ideje a futásra, vagy azért szakított a vőlegényével, mert az házasodni szeretett volna, és családot alapítani, a lány pedig megrémült, hogy akkor mi lesz az ő futásával, de volt már nagy családi viták tárgya is a futás. Nyilván az ilyen helyzetek gyökere nem a futásban keresendő. Engem is elkapott már az edzésláz, nem mondom, szuper és remek így élni, de a nap végén a legfontosabbak az emberi kapcsolataink. Hidd el, többet számít, mint 1000 like bármelyik futós fotód alatt.

Tapasztalataim szerint, a család visszajelzése nagyon jó kontroll abban, hogy megtaláld az egészséges egyensúlyt a sport és az élet egyéb területei között. Ha már nem csak a férjed, de a gyerekeid vagy akár a szüleid is megjegyzik, hogy talán kicsit több időt szánhatnál rájuk, akkor érdemes utánaszámolni, hogy hány órát teszel bele az edzésekbe heti szinten, és érdemes lehet újragondolni az edzések ritmusát.

Igazítsd az edzéseid időpontját az életedhez

Nem vagyok annak a híve, hogy "csak fejben dől el" meg, hogy "arra van időd, amire akarsz". Családos emberként a saját időmmel már nem csak én rendelkezem, ezért fontos, hogy a futást az egyéb programjainkhoz igazítsam. Azt gondolom, hogy valamennyi időt nagyon sokan tudunk találni a futásra, de akármennyit nem. Családos nőként az edzések időpontja, korszakonként változott az én életemben, erről nem olyan régen írtam is egy bejegyzést. Most 17 éves a nagyobb fiam, 13 a kisebbik, de nincs több időm mint korábban, mikor kicsik voltak. Szóval nem lesz könnyebb, mindig tudatosan kell szervezni és keresni az időt az edzésre.

TÖBBFÉLE MÓDSZER SZERINT SZERVEZHETED AZ EDZÉSEK IDEJÉT (én mindegyiket kipróbáltam már):

 1. Edzésterv szerint


  Van aki arra esküszik, hogy van egy edzésterve, és az edzés időpontját úgy írja be a napirendjébe, mint egy megbeszélést a munkahelyén. Ha törik, ha szakad, ő minden héten végigmegy a kiírt feladatokon. Ennek a módszernek az előnye a tervezhetőség, és hogy nem fogsz többet edzeni, mint amennyit az edzésterved tartalmaz. A sikeres futók általában eszerint a módszer szerint futnak. Hátránya, hogy frusztrálttá tehet, ha bejön egy fontos dolog a tervezett edzés idejére. Igen komoly eltökéltség kell ehhez a módszerhez. Azok akik ezt a módszert követik, általában hajnalban kelnek és edzenek, azaz olyan időpontban, amikor szinte 0% esély van arra, hogy bármi beleszólhasson az edzés időpontjába. Neked kell tudnod, hogy milyen a heted, mennyire vannak benne fix, szabaddá tehető órák. Ennél a módszernél fontos, hogy az újratervezés képessége is meglegyen benned, hisz bármikor előfordulhat egy váratlan helyzet, a legkomolyabb tervezés és eltökéltség ellenére.
 2. Állandó készenlétben állók módszere


  Ez a klasszikus anya módszer. Azaz, aki ezt a módszert követi, a nap bármely időpontját kihasználja az edzésre. Adódik egy kis idő a napban? Már húzhatod is futócipőt, és mehet az edzés. Előnye, hogy jól igazítható a mindennapi feladatokhoz, hátránya, hogy egy idő után kényszeresen nem tudsz másra gondolni amikor rád szakad egy kis szabadidő, csak arra, hogy irány az edzés. Kényszeressé tesz, ha nem szabsz határt magadnak, másrészről pedig könnyen mondhatod, hogy "á, nem megyek, hisz ez a kis idő semmire sem elég..". 
 3. Hibrid (edzésterv/készenlétben állók)


  Ez az előző két rendszer keveréke. Alapvetően edzésterv alapján mennek az edzések, de minden héten van egy-két olyan edzés, ami vagy nem akkor vagy egyáltalán nem tud megtörténni, kivéve, ha akad egy váratlan órácska, és a kéznél lévő futócuccba bebújva pótolni lehet az edzést. Ez azoknak a módszere, akik szeretnék látni, hogy elvileg mit kellene edzeniük, de az életük zűrösebb, és nem mindig sikerül abból heti több alkalommal óramű pontossággal szakítani az edzésekre. Ennek a módszernek az előnye, hogy leveszi a futó válláról a nyomást, mert benne van a levegőben, hogy nem biztos, hogy összejön a heti terv. Hátránya, hogy túlzottan megengedővé tesz. Önfegyelemre van szükség, hogy a nagy kavalkádban valóban megtörténjenek az edzések. Nem mindenkinek való, leginkább a káoszelmélet kedvelőinek.


 4. Heti x alkalommal futok


  Ha az egészségmegőrzés a célod, akkor a legjobb módszer, hogy kitűzöl magadnak egy elérhető célt, mondjuk azt, hogy hetente 2-3 alkalommal elmész futni. Egy héten 2-3×60 v 30 percet nem olyan nehéz találni. Érdemes nagyjából belőni, hogy mondjuk hétfőn, csütörtökön és vasárnap mész futni. Ha valami program szerveződik közben, akkor pedig könnyen átteheted a futásodat az előző vagy következő napra. Igyekezz annak a célodnak megfelelni, hogy heti 2 v. 3 alkalommal fuss, de hogy azon belül mikor, azt kezeld rugalmasan. A módszer titka, hogy nincs sok edzés, így a heti hét napban sok lehetőség van a pótlásra.

Fontos tehát, hogy legyenek céljaid, legyen valamilyen tervezettsége az edzéseidnek, de ne hagyd, hogy az edzés túlzó mértékben rátelepedjen az életedre. Számolj utána, hogy mivel töltöd a legtöbb időt, rögtön elárulja, hogy mi az életedben a legfontosabb.

 

ÍGY TALÁLHATSZ MÉG IDŐT A FUTÁSRA

 

Mindig legyen nálad a futócuccod

Az nem árt, ha állandóan van nálad futócucc. Lehet, hogy az állandóan készenlétben állók módszerét követed, lehet, hogy egy elmaradt edzést tudsz pótolni, ha hirtelen a tiéd lesz egy szabad óra. Sokszor jött ki jól a lépés nekem is, amikor egy elmaradt megbeszélés helyett el tudtam menni futni pár kilométert, mert nálam volt a futócucc, de olyan is előfordult, hogy tudatosan készültem arra, hogy X megbeszélés után futok majd a környéken. Futhatsz edzésterv szerint is, akkor is ajánlom, hogy legyen nálad futócucc. Sosem tudhatod, hogy mikor kívánod meg a futást, csak úgy, spontán.

Gyerekprogramok = anya edzés ideje

Szerintem ez a legkézenfekvőbb. Szeptembertől és a nyári szünetben a legtöbb anya edzés időpontja is újratervezés alá kerül. Kiderül, hogy a gyerekeknek mikor van edzése, szakköre, hogy mikor lesznek a táborok, a nyaralás stb . Én nagyon sokszor futottam abban az időpontban, amikor a fiaim edzésen voltak. Mivel a gyerekek edzése is általában 1,5-2 órás, ez bőven elegendő arra, hogy egy komoly futóedzést megcsinálj. Igaz lemaradsz a szülői traccspartiról, de ez talán nem akkora veszteség. Nézd meg, hogy a gyermek edzésének környékén merre lehet futni, és amikor a gyerek edz, indulj és csináld meg a saját futóedzésedet. Persze, lehet jönni azzal, hogy  hol öltözöm át utána, és nincs zuhanyzási lehetőség. Nos, én erről azt gondolom, hogy egy száraz felsőt a kocsiban is át lehet venni, a zuhanyzással pedig én simán kibírtam hazáig, cserébe az edzésért.

Fuss a gyerekekkel

Kezdem a közepéről. Kulifai Tamás olimpikon édesanyjával időnként együtt szoktam futni, itt lakik Gödön. Gabi egy olyan anyuka, aki napi szinten lefutja a maga 5-10 kilométerét. Munkája mellett ő úgy oldotta meg a futást, hogy évekig besegített a helyi kajak-kenu klubnak, és a kisebbekkel ő futott Göd utcáin. Sokszor találkoztam vele, mikor mentem a fiaimért a suliba – ő meg ott körözött a 10-12 éves gyerekekkel. Szóval a lényeg, hogy akár be is kapcsolódhatsz a gyerekek edzéseibe segítőként, ha erre van lehetőség, igény és a gyereknek nem ciki.  Ahogy a gyerekekből kamaszok lesznek, egyre többet bírnak. Én például eljárok a nagyfiammal 14 éves kora óta tekerni. 50-60 kilométereket megyünk együtt, ez már nekem is edzésértékű mozgás. Fontosnak tartom, hogy ne erőltesd a futást a gyerekeidnél csak azért, hogy eljuss edzeni, mert egyáltalán nem biztos, hogy nekik is akkora szerelem lesz ez az egész mint neked. 

Míg kisebbek voltak, megpróbálkoztam azzal, hogy kísérjenek bringával míg futok. Ez sokaknál működő módszer, nálunk mondjuk nem jött be, mert ők nyomták a bringán a tempót, és egyáltalán nem tudunk együtt haladni, engem meg az infarktus kerülgetett, ha a látómezőmből kikerültek 5-6 évesen. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez viszont másoknál abszolút működő módszer.

Ilyen szempontból a legkisebbekkel a legegyszerűbb, mert ha van futóbabakocsid, akkor szabad a pálya.

Futópad freedom

Addig amíg pici a gyerek, kicsit valóban körülményesebb megtalálni a futások időpontját, de nem lehetetlen. Jó szolgálatot tesz egy futópad, ha belefér a családi költségvetésbe. Ha elalszik a csöppség, már kezdődhet is az edzés. Sokan biztonsági okokból választják a futópadot, mert sötétben már nem szívesen mennek ki az utcára egyedül edzeni. Bár nem szeretek futópadon futni, mégis jó eszköznek tartom. Bármi történik, otthon vagy, csak lelépsz a futópadról és visszaállhatsz az anyaszerepbe, ha úgy jön ki a lépés. 

 

Kérj segítséget

Ha szeretnél elérni egy célt, beszéld meg a családdal. Kérd meg a férjedet, a nagyszülőket, hogy időnként vigyázzanak ők a gyerekre v. vigyék el ők a gyerekeket a foglalkozásokra. Így tudsz magadra is időt szánni. Vannak olyan fitnesz termek, ahol vigyáznak a gyerekekre, míg te edzel. Én ezt a módszert nem igazán kedveltem, talán egyszer vagy kétszer adtam be a nagyobbik fiamat ilyen “megőrzőbe”. Biztosan vannak helyek, ahol nagyon kedves, aranyos óvónénik vannak, én nem szerettem, de ezt a lehetőséget is meg kell említenem, hogy teljes legyen a kép.  

Futóbabakocsi

Szerintem ezt a lehetőséget is mindenki ismeri. 1-2 évig jó megoldás lehet, ha a gyerek bírja. Mielőtt vásárolsz egy futóbabakocsit, azért próbáld ki, hogy neked hogyan tetszik. Én nem szerettem így futni, mert rossz volt így a futómozgás, de ha valakinek nincs más lehetősége, ez is megoldás lehet.

Igazítsd a futást az életedhez – ne csak a saját céljaiddal törődj

Végezetül, az elmúlt évek alatt azt tanultam meg, hogy a futás hihetetlenül el tud uralkodni az ember életén. Akármennyi időt teszel bele, mindig lehetne többet is beletenni.  A neten az ember akarva, akaratlanul is követ másokat, és ha azt látja, hogy XY már megint futott, már megint versenyezni volt a hétvégén, hajlamos úgy gondolni magára, hogy ő mennyire semmi ehhez képest. Az internet mindenkiről egy szeletet mutat, nem látod, hogy a látszólag boldog futó életében az állandó edzés és versenyzés, milyen egyéb áldozatokat követel. Inspirálódj, és ne frusztrálódj a neten látottaktól.  Imádok futni, bevallom sokkal többet szeretnék futni, mint amennyi most időben jut rá, de így is élvezem, mert közben más dolgok kerülnek sínre, amire szintén szükség van. Egyszer egy pszichológus mondta, hogy a mai ember mindenben rohan, mindent habzsol, mert úgy gondolja, így vesz ki többet az életből, pedig vannak olyan dolgok, melyeket csak akkor vehetünk észre, ha lassítunk. Nem beszélve arról, hogy elmehet a kedved a futástól, ha feladattá degradálod.

Találj motiváló célokat, szervezd meg az időt a futásra, a mértékét pedig igazítsd az életedhez. Így sosem azt fogod nézni, hogy XY hogy a francba tudott már megint posztolni a futásáról, önmagadra fogsz koncentrálni. 

Ezek az én tapasztalataim. Kíváncsi vagyok, hogy te hogyan tudod megtalálni az időt az edzésre, és hogyan tudod egyensúlyban tartani az élet egyéb feladatai mellett. Ha van kedved írd meg nekem.

 

Jó futást!

 

Györgyi