Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Teszel érte vagy csak morgolódsz? - fuss zöldebben

Adidas Parley

saját | Nagy Sára (balra), középen én - Németh Gyö, és az Adidas Runners egyik edzője Nagy-Mélykúti Fanni - szemétszedés/plogging a Duna-parton.

Mindenhol helye van a környezetvédelemnek, még a sportban is.

Eléggé lehangoló, mikor futva azon veszem észre magam, hogy a kipufogógáztól vagy az otthoni szemétégetés füstjétől alig kapok levegőt, és azt sem tudom nem észrevenni, ha eldobott szemét jelzi a civilizáció jegyeit a futó útvonalamon.

Amikor az Adidas Runners még a nyár elején elhívott az Adidas Parley bemutató eseményére, és a meghívóban láttam, hogy közös szemétszedés-futás kombó lesz a program, azt gondoltam ez jó lesz! Egészen egyszerűen jónak tartom, hogy a környezetvédelem kezd divattá válni. Engem személy szerint egyáltalán nem zavar, ha valaki pusztán divatból kezd el tenni a természetért, a szűk vagy tágabb környezetéért, akár kicsi akár nagyobb volumenű dolgokat. A lényeg, hogy ne legyünk érzéketlenek azért a térérét, azért a világért, amiben létezünk, amiben amúgy a futást is élvezzük. Vidéken élek, de időnként nekem is kilométereket kell utaznom ahhoz, hogy olyan helyen futhassak, ahol viszonylag érintetlen a természet, és jó a levegő. Alapítója vagyok egy helyi környezetvédelmi csoportnak, ahol a fő témánk a levegő, így visszakanyarodva még a nyári Adidas programra, tényleg megörültem a plogging/futás-szemétszedés kezdeményezésnek. Ezt a programot összehozták az Adidas Parley futócipők bemutatásával is.

Az Adidas Parley sztorit már ismertem korábbról. Ezekbe a futócipőkben tengeri hulladékból újrahasznosított elemek kerültek, 11 pet palacknak megfelelő “szemét” van a cipőbe dolgozva. Nos, ez nem is látszik a cipőn, nagyon jól néznek ki. LOL

Parley?

Az Adidas Parley, az Adidas és a Parley mozgalom összefogásából született. A Parley egy olyan közösség, amely az óceáni szemét kigyűjtéséért dolgozik, különböző projekteket szervez, támogatókat, résztvevőket toboroz kezdeményezéseihez. Ennek az együttműködésnek eredményeként talált egymásra a két cég, és hozta létre az Adidas a Parley vonalat. 


Sokáig nem lehetett megvásárolni itthon a Parleyt, és ráadásul kezdetben csak limitált számban készítették. Szóval már másfél, két éve, mikor először megláttam a koncepciót is nagyon megtetszett mind a cipő, mind az üzenet amit képvisel. Azt egyáltalán nem tudtam elképzelni, hogy miként lesz a pet palackokból varrás a cipőn, de van!

 
saját
|
Adidas Ultraboost X Parley - szerintem több mint egy futócipő, egy szimbólum

 

Szóval azon a bizonyos napon közel százan elindultunk az Adidas váci utcai üzletéből a budapesti éjszakába, amolyan Adidas Runners módra, csendesen és diszkréten, hogy senki se vegyen észre - aha..! Mindenki kapott egy kesztyűt, egy szemeteszsákot, és futás közben nekiálltunk szemetet szedni.

Ezt a dolgot ebben a formában egyedül kevésbé tudtam volna a turistákkal tömött utcákon és duna-parti korzón elképzelni, de így csapatban menő volt.

Meg kellett állapítanom, hogy Budapest nem különösebben szemetes. Lehet, hogy már csak nagyon a sor végén futottam, de igazán nagy “fogás” nekem nem jutott.

Azért végigszedtük a szemetet egészen a Margit hídig. Az esemény nem csak azért volt szuper, mert az Adidas elmondhatta, hogy milyen klasszul vezette be a Parley-t Magyarországon, de szerintem még fontosabb volt, hogy míg futottunk, sok-sok embernek megakadt a szeme azon, hogy mit is csinálunk, és biztosan elgondolkodtak egy pillanatra azon, amit látnak.

 
saját

Amikor igazán megértettem, hogy miért számít akár egyetlen ember környezethez kapcsolódó viselkedése, onnantól kezdve képtelen voltam a régi rossz szokásaimmal élni. Egyszerűen kialakult bennem a környezetvédelmi lelkiismeret – nem tudok rá jobb kifejezést találni.

Múltkor is ott álltam egy műanyag dobozzal, amiből hús szeleteket vettem ki. Mennyivel egyszerűbb lett volna az üres dobozt csak úgy kidobni a kukába, de nem bírtam. Fogtam, kimostam, és betettem a műanyag szelektív zsákba.

Mióta szempont lett az életemben a környezetem védelme, rájöttem, hogy mennyi mindent kell még tanulnom arról, mit tehetnék jobban, okosabban. Most ezen (is) dolgozom. Olyan ez mint a futás. Edzeni kell kicsit a zöld szemléletet, és minél többet gyakoroljuk, annál jobban fog menni.

Ezért is szerettem bele a Parly-ba, mert nekem ez a cipő nem csak egy futócipő, hanem egy fontos üzenet hordozója.