Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Ne húzd fel a futót!

Imádunk a futásról beszélni. Megunhatatlanságig tudjuk ragozni a verseny élményeinket, hogy épp milyen sérülésből hogyan jöttünk ki, milyen az új futócipőnk, kivel edzünk, mennyit edzünk, mennyi a heti kilométerszámunk, a félmaratoni tempónk  - szóval a futás téma kifogyhatatlan. Viszont elindul a középső ujjunk (leginkább látatlanban), ha a következőket dobja be valaki a beszélgetés közepén:

 1. A haverom úgy futott maratont, hogy előtte nem is edzett

  Te maratonra készülsz hónapok vagy évek óta. Korán kelsz, hogy ne a családtól vedd el az edzésre szánt időt. Fizeted az edzőt, eljársz erősítő edzésre, kéthetente masszíroztatsz, pipálod az edzésprogramot, vettél egy komoly futós órát. Erre valaki bedobja, hogy a haverja edzés nélkül állt be egy maraton rajtjába és lefutotta? Ilyenkor van egy kis összeomlás, igaz? Mire gondolj? Az ilyen sztorik vagányak, de általában nem szólnak arról, hogy mi volt a folytatás. A haver hogyan vészelte át a verseny utáni napokat. Egyáltalán futott-e életében még valaha...?

 2. A futók általában vékonyak.

  Háááááát, nem feltétlen! Igaz, igaz, hogy a maratoni élmezőny vékony, atletikus fazonokból áll, de a maratont is átlagemberek futják. Szeretem Monspart Sarolta kategorizálását. Futnak vékony cerkák és radírok is. Így van ez. 

 3. Hány kilométer is a maraton?

  Megvan az a szituáció, amikor mesélsz életed nagy maratoni futásáról, majd a hallgatóság egyik tagja rákérdez, hogy mennyi is az a maraton? :P

 4. És hány versenyt nyertél eddig?

  Öööööö, ez a kérdés sokunk kedvence. Szerencsére nem kell versenyen indulni, de még győzni sem ahhoz, hogy valaki szeressen futni. Hogyan kezeld? Ha focizik, kérdezz rá, hogy neki hány aranylabdája van. Ha szeret főzni kérdezz rá, hogy neki mikor lesz főzős műsora a tévében, vagy szimplán mondj egy számot. Hülye kérdésre, hülye válasz jár. Magyarázkodásba semmikép se kezdj! :)

 5. Ugye te is hallottad, hogy a futás nem éget elegendő kalóriát? (vagy a futóknak lóg a fenekük, lemegy a mellük stb.)

  Aki ilyet mond, annak valószínűleg nem sok köze van a futás mögött rejlő motivációkhoz. Lehet, hogy kezdetben fogyás, alakformálás v. lelki okok miatt kezdi el valaki a futást. Hosszútávon azonban az élet részévé válik, és olyan természetessé válik, mint az étkezés v. a reggeli fogmosás. Az hosszútávú állóképesség sportok valóban intenzíven mobilizálják a zsírokat a szervezetben, így a női mellek "áldozatául" esnek a zsírégetésnek. Pozitívum, hogy kevesebb súllyal gyorsabban lehet futni, és egy igaz partner nem a kosárméret alapján választ.

 6. Minek futsz egyáltalán?

  Hát ez a kérdés nem nekünk csapda, hanem annak aki felteszi a kérdést. Innentől kezdve már csak pár óra, és szabadulhat. Hiszen azért futok, mert ......  .

 7. Megfájdul a térded (bokád, csípőd stb.), ha annyit futsz!

  A sérülésveszély bármelyik sportban igaz lehet, ha nincs megfelelően és egyénre szabva az edzés. Sokan indulnak ki abból, hogy XY ismerősük futott egy ideig, majd ilyen-olyan fájdalomra hivatkozva kilépett. Aki lassan lépked előre, szépen megadja a módját a fejlődésnek, fokozatosan terheli magát, ad időt az izmoknak és ízületeknek, hogy fejlődjenek, edzés előtt bemelegít, utána nyújt, figyel a regenerációra, azokat igen ritkán környékezi meg egy komolyabb sérülés. Mit tegyél? Magyarázd el  neki, hogy el lehet kerülni a sérüléseket és ez más sportban ugyanúgy előfordulhat, vagy egyszerűen legyints rá!

 8. Hogy neked mennyi időd van?!

  Ez már olyan régi duma, hogy már reagálni sincs kedvem rá. Személy szerint tizenX éve nem nézek tévét. Mozizom az erdőben, azt nézem, hogy épp melyik követ kell átugornom az úton. Ezt kapom meg leggyakrabban. Mondják ezt azok, akik eljárnak barátnőkkel kávézni, moziba, esti buliba. Mit tegyél? Mondd neki azt, hogy igen, neked ennyi időd van.

  Ha vannak olyan dumák, amiket itt nem soroltam fel, akkor írd meg. És azt is, hogy te hogyan kezeled a fentiekhez hasonló megjegyzéseket. Én személy szerint nem szoktam leállni rágni a gittet. Ha valaki beszól vagy kissé provokatív megjegyzést tesz, én nem reagálok rá. Egy dolog azért kiakaszt, ha valaki fut egy tuti maratont, minden előzetes felkészülés nélkül. Hogyan?!

Jó futást!

Györgyi