Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Mi jár a fejemben?

Amikor maratonra készülök, az agyam leghátsó fiókjában is mindig ott van a maraton gondolata. Érzem a feladat súlyát munka közben, ha mosogatok, ha bármit is csinálok. Futás közben aztán rám borulnak a gondolatok. A mostani maratoni felkészülés alatt megint sokféle párbeszédet folytattam magammal, és azt hiszem egész éretten állok a dolgokhoz. Mármint az egész maratonhoz. Ott tudom hagyni a kicsiségeket az út szélén, még akkor is, ha bogáncsként kapaszkodnak utánam nap mint nap.  Mert mi is jár a fejemben, a mostani maratoni felkészülés alatt? Először is számtalan pozitív gondolat, hogy milyen szuper lesz NY-ban futni. Mennyire klassz, hogy A-ból B-be futunk. Hogy mit vegyek fel, hogy milyen szuper lesz nézelődni a városban. Egyre inkább hangolódom a versenyre. Szombaton már kiutazunk, és jön az egész család. Szóval telis tele vagyok motivációval és lelkesedéssel, de edzés közben azért jönnek a hülye gondolatok. Ugye a te agyad is provokál időnként? Íme a leggyakoribb önszivatós gondolatok. Nem elég, hogy a tempóval és a kilométerekkel hadakozom, még a mentális marhaságaimat is kezelgetnem kell két résztáv között.... :)

A kedvem nem határozhatja meg az edzéseimet

Mióta Makai Viki kimondta ezt a mondatot - mármint azt, hogy egy dolog ne határozza meg az edzéseidet: a kedved -, van mibe kapaszkodnom, mikor ránézek az excel táblára, amiben az adott napi edzésprogramom van. Ha kényeskednék, elkezdeném sajnálni magam, azonnal előhúzom ezt a gondolatot és segít. Nem igazán van lehetőségem tologatni az edzéseket egy napon belül, ha épp nincs kedvem reggel menni, akkor legyen délben, ha akkor sincs, akkor este- ha pedig akkor sincs akkor másnap. Amikor megengedtem magamnak, hogy a "fáradtságommal" törődjem, elindult az átszervezési művelet. A vége az lett, hogy bár megcsináltam a kiírt heti edzéstervet, de a hétfői futást szerdára tettem, a keddit hétfőre, a szombatit vasárnapra és így tovább. Ezt befejeztem és ma már csak a kiírt terv szerint megyek. Nem mondom, hogy mindig jólesik, de a célok felülírják a nyafogást. Az önsajnálat gondolatait kiradírozom Viki tippjével, és már indulok is. Megtanultam menetrend szerint edzeni. Nekem ezt is tanulni kellett.

Kellett ez nekem?

Amikor egy héten résztávos, iramfutós és hosszú futást is kell csinálni, közben pedig megy a házfelújítás (már egy éve), gyerekek, munka stb. stb  - akkor felmerül bennem, hogy "kellett ez nekem"? A héten is volt olyan edzésem, amikor  4x2km-t kellett tempósan futnom. A betegség miatt nagyon lassan jön vissza a sebességem (? :) ), és irgalmatlanul szenvedek a tempós futások alakalmával. Borzasztó nehéz ilyenkor lehalkítani a hangot ami azt kérdezi, hogy "miért nem futsz csak úgy magadnak, abban a tempóban ami neked jólesik"? Szemét, provokáló gondolatok, melyek pofátlanul csesztetnek. Legutóbb már zenével futottam, hogy ne halljam. Viszont hihetetlen jó érzés megcsinálni egy ilyen kemény edzést. No, ezek az apró győzelmek azok, amiért az "út maga a cél", amiért mégiscsak kell nekem ez az egész. Aztán jön a következő nap, a következő edzés és nem csak az edzéssel, de a gondolataimmal is újra harca szállok.

Minek hajtod magad?

Na, ez a legidiótább és legzavaróbb gondolat, amit sokszor kell rendbe tenni a fejemben. Mert igen, lehet futni úgy, hogy valaki kimegy, és abban a tempóban és annyit fut, amennyi jólesik. Ez tök rendben van, én is futok így, sőt még a legjobbak is - legalább a pihenő időszakban. De mind tudjuk, hogy muszáj valamilyen célt hozzátenni a futáshoz, különben mindig lesz más, ami fontosabb. Minden futónak van célja. Lehet, hogy csak annyi, hogy hetente háromszor fusson vagy az, hogy eljusson az 5 kilométer teljesítéséig, vagy hogy hetente egyszer eljusson az erdőbe kocogni, de mindenki kimond magában valamit. A célok súlya már más kérdés. Én célok nélkül nem tudnék futni. A célokért pedig hajtani kell, jobban vagy kevésbé. Aztán egy keményebb futás közben a valóság egy másik pontjáról nézve a dolgokat, szemrehányást teszek magamnak, hogy mit szívatom magam tempós, meg hegyi, meg heti 5 futóedzéssel. Aztán egy sikeres verseny befutóját követően pedig exponenciálisan nő a boldogság, és visszaemenőleg is értelmet kap minden, és ez brutál jó érzés. Hát, ezért hajtom magam. :)

Szar futó vagyok

Ez már ritkán jut eszembe, mert azonnal felül tudom írni az ilyen önbecsmérlő gondolatokat. Régen szinte már zavart, hogy nem tudok igazán gyorsan futni. Egy ideig csak mondogattam magamnak, hogy csak saját magamhoz mérjem a futásaimat, de nem igazán tudtam befogadni ezt a gondolatot. Megnéztem, hogy ki mit futott, ahhoz képest én hol vagyok. Az eredmény lesújtó volt. Ma már szerencsére túl vagyok ezen a hülyeségen. Annyi minden más van még az életemben, hogy nincs időm ilyen apróságokon rágódni. Ha a futáshoz fűződő viszonyomat a sikerességem szabná meg, már rég abbahagytam volna az egészet. Edzésterv szerint edzem, mert izgalmas kaland, hogy mit tudok kihozni magamból, de nem esem kétségbe, hogy vannak limitációim. Önmagamhoz képes egészen jó vagyok! :) Hja, hogy a másikhoz képest?  Azzal nem tudok mit kezdeni. Az én életem, az én időbeosztásom, az én adottságaim - csak ezekből tudok gazdálkodni. Szóval ennyit a "szar futó vagyok" gondolat kezeléséről. :) Ilyen és ehhez hasonló gondolatok merülnek fel bennem futás közben. Unalomig tolt belső monológok, de amikor valami nagyon fáj, akkor felhangosodnak a mocsok kis gondolatok és újra és újra kezelni kell őket. Én itt tartok most a futásban és a legnagyobb célom továbbra sem változott: futás egy életen keresztül, a többi  (versenyzés, PB ), csak grátisz. Neked is vannak ilyen belső párbeszédeid?  

Jó futást!

Györgyi