Saját ösvényen Nagy Sára blogja
Írj nekünk

Klafferkessel - a tour for kings

Schladming-Dachstein régió. Szerencsére már egy ideje nem teli el úgy év, hogy télen és/vagy nyáron ne tegyünk látogatást a környéken Tamással. Talán a magyarok inkább télen látogatják a schladmingi négy hegyet, de véleményem szerint nyáron még többet ad a hely. Ebben a bejegyzésben a kedvenc környékbeli kirándulóútvonalamat mutatom be.

 

Klafferkessel - a tour for kings útvonal letöltése

 

A régió számtalan nyári (júniustól szeptemberig járható) kiváló túraútvonallal büszkélkedhet: távban, nehézségben mindenki meg tudja találni a neki megfelelőt. Az itt bemutatott túra, a "Klafferkessel - a tour for kings” közepes nehézségű, bár hegymászó tudást nem igényel, de kisgyerekkel nem ajánlom a teljes túrát. A túra eleje (1 656 méteren levő Preintalerhütte-ig) viszont bátran teljesíthető gyerekekkel is. Preintalerhütte és Gollinghütte közötti rész „Alpin” útnak van jelölve, ez a rész a kör legtechnikásabb része. Kutyásoknak jó hír, hogy (biztonság kedvéért hámmal) edzettebb kutyával is teljesíthető, Bájos nevű vizslánk imádta a kört.

Alapvetően mi futócuccban indultunk neki, bár gondoltuk, hogy nem lesz 2 órán belüli félmaraton ezen a terepen, majd futunk, ahol tudunk jelszóval vágtunk bele, de így is kissé letegeztük a hegyet. Ha nem futva tervezünk menni, érdemes reggel indulni, túrázva, kényelmes tempóban akár 8-10 órás teljesítéssel is lehet számolni.

A 20 km hosszú út közel 1 800 méter pozitív szintet tartalmaz. Az út első felében 6 hütte is keresztezi utunkat, azonban úgy kell készülni, hogy a túra második felében hütte nem található és vízvételi lehetőség sincs.

Mi az Untertal völgyben lévő Seeleiten parkolóból indultunk. Schladmingból vagy Rohrmoos-ból Planai busszal is el tudunk ide jutni. A parkolóból már hallani lehet a Wilde Wasser Trail vízeséseit, amelyek közül leghíresebb és egyben Stájerországban 70 méteres magasságával a legmagasabb a Riesachfall (Riesach-vízesés). Utunkat csodálatos, nagy vízhozamú vízesések mellett kezdjük, kiépített úton, lépcsőkön, létrákon, hidakon. (Kutyával is teljesíthető, bár a meredekebb lépcsők és az 50 méter hosszú híd nem volt a vizsla kedvence.)

 

 

 

 

 

 

A tengerszemeket elhagyva felkapaszkodunk utunk legmagasabb pontjára; 2 618 méteren lévő Greifenberg csúcsra. Sajnos mikor mi felértünk, pont ráült egy felhő a hegyre, de állítólag innnen csodás a kilátás. :)

 

A csúcsot elhagyva megkezdődik a hosszú ereszkedés. Bár hütte ezen a szakaszon még nincs, mi spotán "tábort vertünk", teljesen egyedül voltunk és túl szép volt a táj, hogy csak átfussunk rajta. 

 

 

A hosszú ereszkedés utáni következő hütte a Gollinghütte. Innen már kellemes lejtős úton érjük el a kiindulási pontot. A Gollinghüttében aludni is lehet (szükséges időben, előre foglalni), több napos túra esetén szuper szálláshely!

"Vizslaereszkedés" :)

 

Gollinghütte

 Környékbeli túrák összefoglalója a Wilde Wasser Magazin ajánlóból:

 

 

Az útvonalon található hütték:
Almgasthaus Riesachfall, Gollinghütte, Preintalerhütte, Waldhornalm, Kotalm-Berallerhütte, Kaltenbachalm, Gfölleralm.

Vészhelyzetben hívható telefonszámok:
140: osztrák hegyimentők
112: mentők

Hasznos linkek:

Wilde Wasser Magazin

Preintalerhütte

Gollinghütte

 

Ha a túra felkelette az érdeklődésedet, de további kérdéseid merültek fel, írj nekünk!