Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A kullancs elcsíphet, akármilyen gyorsan futsz

Istock | Gondold végig, ha kell beszélj a háziorvosoddal a kullancs elleni védőoltás lehetőségeiről - minden futót érint a kérdés

Védekezz a kullancsok ellen!

Ki ne szeretne a természetben futni? Hazánk meseszép erdői és mező viszont tele vannak kullancsokkal, és futóként, a természetet járó emberként hatványozottan ki vagyunk téve az általuk terjesztett fertőzéseknek. A téma mindaddig unalmasnak tűnhet, míg érintetté nem válsz. A jó hír az, hogy sok mindent tehetsz azért, hogy megelőzd a bajt. Dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciája orvosa segítségével eloszlatjuk a tévhiteket, és körbejárjuk a kullancstémát, hogy fesztelenül futhass erdőn, mezőn.

A kullancs elcsíphet, akármilyen gyors vagy

Ha épp nem mászik rajtad egy kullancs, a hűvös aljnövényzetben várakozik, így ha épp arra futsz vagy kirándulsz, könnyedén "rádcsimpaszkodhat". A kullancsok képesek érzékelni a hőt, az ammóniát és a légmozgást, így nagyon jól felderítik, ha a közelben van egy pontenciális áldozat. Meleg, napos időben a kullancsok könnyen kiszáradhatnak, ezért száraz, napsütéses területen nagyon ritkán fordulnak elő. Ha egy kullancs elkap valakit, szó szerint ragaszkodik hozzá, szájszervét a bőrbe fúrja, sőt egyes fajok még ragasztószerű anyagot is kibocsájtanak, hogy ne pottyanjanak le. A kullancsok ínséges időkben úgynevezett diapausa állapotba kerülnek, amikor nincs szükségük sem táplálékra, sem vízre, így át tudják vészelni a telet vagy a kánikulát. Tavasszal és ősszel a legjelentősebb a kullancsveszély, de ez nem jelenti azt, hogy télen vagy nyáron egyáltalán ne lehetne velük találkozni: enyhébb teleken és hűvösebb nyári időben ugyanúgy veszélyt jelenthetnek.

Tévhitek a kullancsokról

 1. Tévhit: Fentről potyognak

  Bár sokszor találni kullancsot a hónalj, a nyak környékén, ezek a vérszívók 80-120 cm fölé ritkán másznak. Nem fentről esnek ránk, hanem a fűből, bokrokból jutnak a testünkre.

 2. Tévhit: Télen elpusztulnak

  A fagy elől ugyan elrejtőznek, és az aljnövényzet mélyén a diapausa állapotában vészelik át telet, de nem öli meg őket sem a hideg, sem a kánikula.

 3. Tévhit: Könnyen észrevehetők

  Ha még nem kifejlett egyedről van szó, a kullancs igen apró lehet, akár gombostűfejnyi méretű. Ha még nem szívta meg magát vérrel, szinte észrevehetetlen! Egyes fajok fiatalabb korukban szinte áttetszőek, ami tovább nehezíti az észlelésüket.

 4. Tévhit: Ha a szájszerv leszakad, az fertőzést okoz

  Ha a szájszerv beleszakad a bőrbe, idővel általában kilökődik minden egyéb következmény nélkül. A kullancsok bizonyos esetekben fertőzéseket hordozhatnak. A legelterjedtebb a lyme-kór és a kullancs encephalitis.

 5. Tévhit: Csak az erdőben lehet velük találkozni

  A kullancsok nem igazán kedvelik a betondzsungelt, azt mégsem lehet állítani, hogy a városon belül ne fordulnának elő. Parkokban, játszótereken vagy kiskertekben is gyakran feltűnnek.

Minél előbb távolítsd el!

A vírusok percek alatt képesek átjutni a kullancsból, minden perc, amit a kullancs a gazdába kapaszkodva tölt, növeli a fertőzés esélyét. A baktériumok és egysejtűek számára általában napok szükségesek a gazdába való átjutáshoz. De ez változhat, és előfordulhat, hogy a baktériumok vagy egysejtűek a megszokottnál gyorsabban váltják ki a fertőzést. Éppen ezért biztonságos időablak a fertőzések ellen nem létezik, fontos, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el. Ha kullancsot találsz magadon, ne menj orvoshoz – ez időveszteséggel jár. A kullancsot minél előtt távolítsd el, vagy kérj segítséget a környezetedből! "Megelőző antibiotikum-kezelés alkalmazása tilos, a kórokozó életben maradhat, de a diagnózist akadályozhatja!" - mondja Dr. Lakos András.

A kullancscsípés megelőzése

A magasra nőtt fűvel borított vagy a bokros területeket kerüld el, amennyire csak lehet.

A természetben viselj hosszú ruházatot, a nadrágot tűrd be a zokniba, a pólót pedig a nadrágba, ez ugyanis nehezíti a kullancs útját a bőrfelületedhez.

Fújd be a bőröd és a ruhád kullancsriasztó szerekkel!

Hazaérve zuhanyozz le, így a szabad, még nem táplálkozó kullancsokat lemoshatod magadról. Ezután a teljes tested alaposan vizsgáld át!

A ruháidat – ha lehetséges – mosd ki magas hőfokon, ez megöli a rajtuk lévő egyedeket.


Így vedd ki a kullancsot a bőrödből

Ragadd meg a kullancsot a bőröd közvetlen közelében egy csipesszel vagy egy speciális eszközzel. Figyelj arra, hogy ne nyomd meg a kullancs testét, mert ezzel a mozdulattal a kórokozókat a bőrödbe préselheted. Határozott, de kontrollált mozdulattal húzd addig a kullancsot, míg az el nem engedi a bőrt – tépni tilos! Az eltávolítás után szabadulj meg az egyedtől: nem érdemes az adott példányt letesztelni bármilyen kórokozóra, a kezelés nem a kullancs fertőzöttségétől, hanem a te esetleges tüneteidtől és laborleleteidtől függ.

A Lyme-kór

A legismertebb kullancs hordozta fertőzés a Lyme-kór. A betegséget csupán 1975-ben fedezték fel, pedig a tünetekről már sokkal korábban készültek feljegyzések. A kór több szervet is megtámadhat: bőrt, ízületeket, szívet. A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm-esre megnövő, többnyire ovális alakú bőrpír (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír). Lappangási ideje 1 naptól 3 hónapig terjed, leggyakrabban egy hét. Maga a csípés helye alig viszket, nem fájdalmas. A folt legalább egy hétig, néha azonban egy évig is látható, megszűnése nem okvetlenül jelenti a kórokozó pusztulását. Nevével ellentétben nem vándorol, inkább a széli részein növekszik, többnyire ovális alakú, a térdhajlatban, nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban kezdetben kokárdaszerű. A folt szinte mindig a csípés helyén alakul ki, de előfordul többszörös elváltozás. Az esetek egy részében a fertőzés még kezelés nélkül is megszűnik, más részében azonban újabb tünetek jelentkeznek. Ezek sorában a legritkább a szívizomgyulladás, ami rendszerint ritmuszavart okoz, de a fertőzés múlásával ez is eltűnik. A Lyme-kór gyakran okoz idegrendszeri elváltozásokat is. Ellentétben a vírusos formákkal, ez alig jár klinikai tünetekkel, fejfájás, rossz közérzet itt is előfordul, de eszméletzavar sohasem. Lassú elbutulás, kóros feledékenység inkább jellemző. Gyakran okoz arcidegbénulást. Kialakulhatnak egyéb ideggyulladások, melyek végtagzsibbadásokat vagy éppen izomgyengeséget okozhatnak. Ízületi és izomfájdalom gyakori kísérője a fertőzésnek. Bármilyen ízület gyulladása kialakulhat, de rendszerint csak 1-2, leggyakrabban a térdízület betegszik meg. A betegség hullámzó, tünetmentes és panaszos időszakok váltják egymást. Diagnosztizálást nehezítik a kezdetben túl általánosan jelentkező tünetek, hiszen fejfájást, rossz közérzetet nagyon sok minden okozhat, a csípés helyén pedig nem minden esetben jelenik meg a bőrpír.

Négy antibiotikumcsalád használható a fertőzés gyógyítására. Ezek a penicillinek, a tetracyclinek, a cephalosporinok és – amennyiben az előzőekre allergiás reakció mutatkozik – a makrolidok. A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig adott antibiotikumokkal a fertőzés tökéletesen gyógyítható.*


 

Kullancs-encephalitis vagyis a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás

A kullancs-encephalitisről sokkal régebb óta van diagnózisa az emberiségnek, mint a Lyme-kórról. A kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás az idegrendszert támadja. Érdekesség, hogy az állatok a legtöbb esetben minden tünet nélkül esnek át a fertőzésen, de a rágcsálók egy életen át hordozói lehetnek a betegségnek tünetmentes is, ahogyan a kullancsok is. Ha egy kullancs fertőződik, élete végéig a vírus terjesztőjévé válik. Ha a kullancs, ami megcsípett, hordozója a vírusnak, nem feltétlenül jelenti azt, hogy megbetegedtél, csupán minden harmadik fertőzés vált ki tüneteket, melyek 3-21 nap elteltével jelentkeznek. Eleinte magas láz, izomfájdalom formájában tűnik fel a betegség, majd egy pár napos javuló közérzet után magas lázzal, fejfájással, szédüléssel és hányással tér vissza. A betegség ez után komoly idegrendszeri tüneteket okozhat, a beteg lélegeztetőgépre kerülhet, a fertőzöttek 1%-a életét veszti, 10%-ukban pedig maradandó bénulás alakul ki. A gyógyultnak nyilvánítottak felénél a betegség maradandó sérüléseket okoz. Magyarországon 1997-től 100 alá esett az évi bejegyzett esetszám, ami azóta további csökkenést mutat. Kullancscsípés után a kullancs-encephalitis fertőzés veszélye 0,001%. A vírus ellen hatékony oltóanyag kapható, megfelelő oltási menetrend mellett teljes védettség alakul ki. A betegséget diagnosztizálni a drasztikus tünetek miatt egyszerűbb, mint a Lyme-kórnál, de a kezelésére nincsenek hatékony gyógyszerek.**

Kullancsok és terepfutás, túrázás

Igaz, hogy a fentiek nagyon ijesztően tűnhetnek, mégsem kell a természetet mellőzve egész nap a négy fal között gubbasztanod a kullancsoktól való félelmedben. Futóként persze nem szívesen megyünk hosszú ruhában edzeni, de egy magas szárú fehér zokni, vagy kompressziós szár is nyújthat védelmet. A fehér színnek azért van jelentősége, mert sokkal könnyebben észreveszed az apró fekete kullancsokat egy világos színű ruhadarabon, érdemes tehát sapkából, trikóból is ilyet választani erdei edzéshez.
A kullancsok által terjesztett kullancs-encephalitis ellen létezik védőoltás, ám a védőoltás mellett is érdemes megelőző lépéseket tenni. Terepfutóként, főleg tájfutóként nem fogod tudni elkerülni a bozótost, de alaposan befújhatod magad kullancsriasztóval, több termék akár 8 órán keresztül is képes kifejteni a hatását! Ha ennél hosszabb időt töltenél az erdőben, újra használnod kell a terméket. A kullancs a felkapaszkodástól kezdve igen nagy utat tehet meg a csípés helyéig, kedveli a hajlatokat, a lágy részeket és a szőrrel fedett testtájakat. Futáshoz fogd össze a hajadat, vagy tűzd fel azt, ezzel is nehezíted a vérszívó dolgát. Zuhanyzás után pedig nem elég térdmagasságig átnézni magad, mindenképpen vizsgáld át a teljes testedet és a hajas fejbőrödet is. Érdekesség, hogy a fiatal kullancsok gyakran a kikelésük helyéhez közel közösen „vadásznak”, ilyenkor akár több száz kullancs is felkapaszkodhat rád egyszerre. Ne félj a természettől, de mindig légy tudatos, tedd meg a megfelelő óvintézkedéseket! Ha mégis kullancsot találsz magadon, minél hamarabb távolítsd el, ha pedig tüneteket észlelsz, keresd fel az orvosodat!

*Forrás: Dr. Lakos András: A leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség: a Lyme borreliosis (A titokzatos Lyme-kór. Élet és Tudomány, 2005, 28, 870-2. kézirata
**Forrás: Dr. Lakos András: Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás (KULLANCS, Páciens 2008, 34)
Felhasznált forrás: zállatorvos, "A kullancsok különös kalandjai" videósorozat