Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Meggyógyulhat spontán módon a gerincsérv?

Istock | A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet

Gyógytornász szakértőnk válaszol.

Tudtad, hogy a gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet? Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornászának írásából kiderül, hogy milyen magyarázatokat adnak a tudományos kutatások a gerincsérv visszahúzódására, valamint az is, hogy megközelítőleg mennyi ideig tart ez a folyamat.

 

A „derékbecsípődésnek” van egy normális lefolyása. Az elején nem bírunk mozogni, majd egyre csökken a fájdalom, és könnyebbé válik a mozgás. Hasonló a folyamat amikor elvágjuk az ujjunk (vérzés, gyulladás, hegesedés, gyógyulás). Mivel túlélésre vagyunk programozva, így a sérülést követően a szervezetünk elkezdi a helyreállító folyamatait és igyekszik regenerálódni, viszont ez időbe telik. A legtöbb esetben érdemes ezt kivárni!

A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet. [1] Minél nagyobb egy sérülés, a regeneráció is annyival több időt igényel. Ez lenne a logikus, viszont az egyik kivétel épp a gerincsérv!

Több tanulmány kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (például kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb valószínűséggel gyógyul spontán.

 

 

Mi is valójában a porckorongsérv?

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongnak fontos szerepe van a mozgásban és a kompressziós erők leküzdésében. A külső rostos kéreg (annulus) adja a vázat, és ebben egy kocsonyás anyag (nucleus) található. Akkor beszélünk gerincsérvről, ha ez a körkörös rost átszakad, és a belső kocsonyás mag kitüremkedik.

 

A kitüremkedés négy stádiuma:

 

 

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás?

Tanulmány is alátámasztotta, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziója (visszahúzódása) 77%-os valószínűségű, még az enyhébb változatú protuziónál ez csak 33%. Ez azt jelenti, hogy akinek kiszakadt gerincsérve van, annak nagyobb eséllyel visszahúzódik, mint akinek csak kismértékű a kitüremkedés. Ennek ellenére nagyon sok kiszakadt sérv idő előtt a szike áldozata lesz.

Mivel magyarázható magyarázható a gerincsérv spontán gyógyulása?

1. Visszahúzódás elmélete:

Ezt veszi alapul a McKenzie terápia is, miszerint a sérv képes visszahúzódni a saját discusába, biomechanikai törvényszerűségek miatt. Az elméletet in vitro kutatásokkal igazolták.

 

2. Dehidrációs elmélet:

A folyamatos kiszáradás és zsugorodás miatt a sérv eltűnik. MRI vizsgálatokból következtettek erre a mechanizmusra.

 

3. Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet:

A legtöbbet kutatott és a legvalószínűbb elmélet. Amikor a sérv bekerül az epidurális térbe, a szervezet „idegen testként” érzékeli, és elindít egy gyulladásos folyamatot. Ez a porcszövet neovaszkularizációját (új erek képződnek) eredményezi, és gyulladásos sejtek (makrofágok, limfociták) jelennek meg, amelyek elkezdik a helyreállítást.

Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb a gyulladásos folyamat, annál több kis ér alakul ki a helyreállítás miatt. Ez magyarázza, hogy miért nagyobb a spontán gyógyulás az előrehaladott gerincsérvnél, és hogyan képes teljesen eltűnni.

Meddig tart a helyreállítási folyamat?

Néhány héttől hónapokig is eltarthat. Ennek megbecsülése nagyon nehéz, mivel sok tényező befolyásolja. Egyes mérések szerint a gerincsérv egyharmada felszívódik az első 6 hétben, a maradék kétharmad 6 hónap alatt. [3]

 

Ha az idő meggyógyítja, akkor semmi teendőnk nincs?

Jelentősen csökkenthető a gyógyulási idő, ha olyan konzervatív terápiát (gyógytorna, manuálterápia, masszázs, jóga, séta stb.) alkalmazunk, amikre a tüneteink csökkennek. Ez az egyik jele, hogy sikerült támogatni a regenerációt. Viszont ha valamilyen testmozgás vagy testhelyzet fokozza a tüneteinket, akkor a regenerációs idő meghosszabbodhat!

Adjunk időt magunknak, szakemberrel egyeztetve, kedvező mozgással támogassuk a gyógyulást!

 

 

Hivatkozott források:
[1] Zhong M, Liu JT, Jiang H, Mo W, Yu PF, Li XC, Xue RR. Incidence of Spontaneous Resorption of Lumbar Disc Herniation: A Meta-Analysis. Pain Physician. 2017;20(1):E45–E52. PubMed #28072796.
[2] Chiu CC, Chuang TY, Chang KH, Wu CH, Lin PW, Hsu WY. The probability of spontaneous regression of lumbar herniated disc: a systematic review. Clin Rehabil. 2015 Feb;29(2):184–95. PubMed #25009200.
[3] Spontaneous regression of lumbar disc herniation: Conservative treatment in a case with motor deficit