Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Előzd meg a sérülést

Akármilyen keveset futsz, a regenerációval neked is foglalkoznod kell, mert így tudod elkerülni a komolyabb sérüléseket. Erdélyi Zsófi tippjei következnek.

A 24 éves futó múltam arra enged következtetni, hogy nagyon ritka, amikor a futás nem fáj. Oh ne, érts félre! Nem eltántorítani szeretnélek, mert emellett olyan élményeket képes adni, amit más talán nem is. Viszont most nem azért ragadtam klaviatúrát, hogy meggyőzellek, hogy ”Húúú de csodajó futni”. Mivel ide tévedtél erre az irományomra, akkor valószínű már futkározol egy ideje, és teljes mértékben ismered már a futás adta élményeket.  Viszont lehet épp fájdogál valamid, ami még nem alakult valami komoly sérüléssé. Tippjeimmel a sérülések elkerülésében szeretnék neked segíteni. 
 
A futással eltöltött éveim alatt ritka volt, hogy nem éreztem valami enyhe jelző fájdalmat a testemben itt vagy ott. Sportolóként megtanultam különbséget tenni fájdalom és fájdalom között. Van fájdalom, amit még elvisel az ember, DE azt is kezelni kell mindig. A lényeg pont az, hogy ne jussunk el odáig, hogy az elviselhető fájdalomból elviselhetetlen legyen. 

Íme néhány módszer, amit én használok a regeneráció során. Így el tudom kerülni a komolyabb sérüléseket.

Az olimpia előtti sérülésemről

Elmesélek egy történetet ami 2016-ban történt. Sikerült az Olimpiai szintem, szóval belekezdtünk a kőkemény munkába, hogy a legjobb formámba lehessek Rió de Janeiróban, számomra az év legfontosabb napján. A Rióig vezető úton két nagyobb akadályba is ütköztem. A röpke 4 hónap (április- szintteljesítés, agusztus-olimpia) alatt sikerült egy viszonylag komoly térdsérülést összehoznom, egy rossz lépés miatt, mikor a kisfiamat cipeltem le a lépcsőn. A futás a nullára redukálódott, mivel nem tudtam hajlítani a lábam, de szerencsére csak másfél hétig. Rengeteg rehabbal sikerült hamar rendbe tenni, bár főleg a gyógytornász segített. Aztán később a lábfejem lett érzékenyebb. Persze egy ideig tűrtem, de azért aggódtam, szóval orvoshoz szaladtam, pánikkal telve, hogy csak nehogy fáradásos törés legyen. Szerencsére nem az volt, szóval tovább terheltem. Amikor tudtam jegeltem, és kenegettem, de pihentetésről szó sem lehetett. Az olimpiai szereplésem után éreztem egy erősebb fájdalmat, de mivel 2 hét pihenés következett, nem fordítottam nagyobb figyelmet rá, főleg mivel nem futottam egyáltalán. Mikor elkezdtem újra edzeni, akkor éreztem fájdalmat újra, de az már erősebb volt. Újra orvos, röntgen, MRI, és azt írták a leletemre, hogy fáradásos törés. Nem gondolom, hogy elkerülhettem volna. Talán akkor, ha a vágyaim, álmaim ellen cselekszem és nem indulok az olimpián. De nekem az nem érte volna meg. Na ja, és azt nem mondtam, hogy ez egy nagyon korai szakaszban elkapott fáradásos törés volt, szóval ha terheltem volna tovább akkor lett volna nagyobb baj. 

Valahogy viszont el kellett jutni addig az olimpiai versenyig. :) 

1. Masszázs

A  fáradt és megterhelt izmoknak szükségük van egy kis kényeztetésre, na és persze regenerálódásra. A kihagyhatatlan része a sérülés megelőzésnek a masszázs. Hetente egyszer mindenképp eljutok masszörhöz, de ha szükségét érzem, akkor kétszer is akár. A masszázs fokozza a vérkeringést, ami elősegíti a salakanyagok könnyebb távozását.

2. Fizioterápia

Havonta egyszer megelőzés céljából, de ha esetleg fájdalmat érzek, akkor gyakrabban is látogatom fizioterapeutám. Egy kezelésem több terápiát foglal magába, ami a testem adott állapotához van igazítva.  Kezdődik egy masszázzsal, majd folytatódik egy masszázsgép használatával, amivel átszalad a talpamtól a nyakamig. Itt eltérő lehet a folytatás, mert ha fáj valamim, akkor lehet lökéshullám terápiát kapok, amit nagyon nehezen viselek, szóval igyekszem ezt elkerülni. Ezek után, lógok egy kicsit fejjel lefelé a gravitációs gerincnyújtó padon, majd megyek a minusz 130-150 fokba, a krioszaunába. Tehát egy jó kis hidegterápián is átesek. Ezek után jöhet a mágnes terápia, vagy ha úgy van a testem, akkor egy lágylézer terápia. Majd mindezt befejezem az izom-idegstimulációs Galieo készülékkel, ami konkrétan egy gép, ami rezeg. A müködési elve pedig, hogy a rezgés kizökkent az egyensúlyi helyzetből, ami arra kézteti a helyzet megtartásban felelős izmainkat, hogy müködésbe lépjenek, így javítva az izmok müködését.

3. Jegelés- Gyulladáscsökkentő krémek használata

Ha fájdalmat érzek valahol, akkor az első dolog amihez nyúlok, az a jég. 10 perc jegelés csak a fájdalmas testrészen, ami gyulladás csökkentő hatással bír. Serkenti a vérkeringést, mivel a test így próbálja az adott területet felmelegíteni.
Majd bekenem krémmel, általában Flektorral vagy Fekete nadálytő krémmel.

4. Erősítés, Gyógytorna 

Igen, ezt is ide veszem, a sérülés megelőzés címszó alá, mivel ha fejlesztjük a különböző izmokat, amikről nem is gondolnánk, hogy fontos szerepeket töltenek be a futás folyamán, akkor megelőzhetünk sérüléseket. Ilyen például a boka erősítése, a haránt, lábfej erősítése. Nem gondolnánk, de a futáshoz is fontos, az erős hasizom, és hátizom, hogy meg tudjuk tartani a megfelelő testtartást, így fokozva a teljesítményünket.  A fenék izmokra is érdemes figyelmet szentelni. A gyógytornászhoz általában, már fájdalommal kerül az ember, de a különböző gyakorlatok segíthetnek sérülés megelőzésben is.

5. Nyújtás, JÓGA, SMR HENGER

Nyújtás, nyújtás, nyújtás. Futás előtt, és futás után is.  Amikor csak van egy kis szabadidőnk, mert sok sérüléstől menthet meg. SMR hengert minden nap érdemes alkalmazni, hogy elérjük a megfelelő hatást. Számomra a dinamikus jóga, ami bevállt, bár most sajnos nincs jelen az életemben, mert jelenleg nem tart órát az az oktató, akihez szívesen jártam.

6. Izomstimuláló, elektrostimulációs készülék


A térdsérülésem folyamán volt alkalmam használni egy ilyen készüléket, és én nagyon meg voltam vele elégedve. Különböző programjai voltak, bár én csak rehabilitációra alkalmaztam. Az interneten rengeteget lehet találni különböző árkategóriában.

Viszonylag sok minden került felsorolásra, de a legfontosabb, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb eszközöket. Esetleg érdemes mindennek egy esélyt adni, majd ami a legjobban müködik amellett kitartani. Mivel egy nap mindenkinek 24 órából áll, így mindent alkalmazni egyszerre képtelenség lenne. Alkalmazzuk az egszerűbb, otthon elvégezhető módszereket naponta, mint például a nyújtás, és erősítés. Hetente alkalmazhatjuk a masszázst, majd a különböző terápiákat. Találd meg a kedvencedet. Sok sikert a sérülésmentes felkészüléshez.