Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Az arcbőr védelmében: ápolási aranyszabályok futóknak

jacoblund | Futóként fontos odafigyelni az arcbőrünk fokozott védelmére, ápolására

Mire figyelj, hogy megőrizd a bőröd egészségét?

Szabadtéri sportolóként akár több órát is töltünk odakint, kitéve arcbőrünket a környezeti hatásoknak: meleg idő, hideg idő (illetve az otthonunk és a kinti hőmérséklet közti különbség), napsugárzás, szél, légszennyezettség – megspékelve az izzadással. Akad néhány fontos arcbőrápolási szabály, amit futóként mindig érdemes követnünk, hogy elkerüljük a bőrproblémákat.

 

Ami nem maradhat el

Tisztítás, hidratálás, táplálás és időjárástól függvényében a fényvédelem. Ezek az alapok, amelyek sporttól függetlenül is kötelezők, ezért érdemes átnézni a legfontosabb lépéseket.

Arctisztítás/tonizálás:

Miután a futást követően megmostuk az arcunkat sima, de nem túl meleg vízzel, áttörölhetjük micellás vízzel/micellás vizes arctisztító kendővel vagy olyan tonikkal, amely nem tartalmaz alkoholt. „Az alkoholtartalmú tonikok szárítják a bőrt, ezeket a termékeket még zsíros bőrre sem ajánlanám. Hiába lesz tőle egy rövid időre kevésbé fénylő az arc, hosszabb távon már nem nyújt megoldást, sőt, pont az ellenkező hatást érjük el vele. Ugyanis az alkohol a bőrt még több faggyú termelésére készteti” – mondja Andrássy Krisztina, az A Stúdió kozmetikusa.

Hidratálás, táplálás:

A tisztítás után jöhet a hidratálás és a táplálás. A hidratáló-tápláló arckrém legfőbb ismérve, hogy passzol a bőrtípusunkhoz, ez a legfontosabb kritérium a termék kiválasztásánál. Tipp: Amennyiben arcszérumot is használunk, azt a hidratálókrém előtt kell felvinni a bőrre.

Fényvédelem:

Mindenki számára fontos, de nekünk, futóknak, talán még lényegesebb odafigyelnünk a fényvédelemre. Ez a szabály a késő tavaszi/nyári/kora őszi időszakra kiemelten vonatkozik, amikor az erős UV-sugárzásnak fokozottan ki vagyunk téve. De szakértőnk azt javasolja, hogy akinek érzékenyebb, esetleg pigmentfoltosodásra hajlamos a bőre, annak egész évben érdemes fényvédős krémet használnia.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha elhanyagoljuk a fényvédelmet, azzal az egészségünket kockáztatjuk (bőrrák), valamint olyan problémákkal is szembesülhetünk, mint a napégés, a pigmentfoltok kialakulása vagy a mitesszerek „beleégése” a bőrbe.

 

Milyen krémet válasszunk?

Mint már említettük, a legfontosabb a bőrtípus meghatározása, mindig az ennek megfelelő arckrémet kell választani.

Ami még fontos tényező, az az időjárás, hiszen van, akinek telente, a hidegben, fagyban, szélben tartalmasabb terméket kíván az érzékeny bőre, főleg sportolás közben. Ilyenkor vethetők be például az úgynevezett védőkrémek. „Ezek, ahogy a nevük is utal rá, egyfajta védőréteget képeznek a bőrön, ezáltal védelmet nyújtva a környezeti hatásoktól. Nem hagyják például a szél által kicserződni, kiszáradni a bőrt” – mondja Andrássy Krisztina.

Arra azonban ügyelni kell, hogy például a zsíros, szeborreás bőrtípusra télen és/vagy hűvös, szeles időben sem javasoltak a zsíros krémek, ajánlott inkább ilyenkor is a könnyebb textúrájú krémnél maradni!

 

Tudnivalók a fényvédő használatáról

Először is fontos leszögezni, hogy a naptejek, amiket napozáshoz használunk a törzsünkre, a végtagjainkra – és gyakran az arcunkra is –, nem azonosak a fényvédő arckrémekkel! Az utóbbi készítményeket kifejezetten az arcbőr védelmére fejlesztették ki.

Természetesen a fényvédő arckrémekből is kaphatók különböző faktorszámúak, és ahogy a hagyományos hidratáló-tápláló krémeknél, úgy ezeknél a termékeknél is léteznek a különféle bőrtípusokra való változatok.

Sok hagyományos arckrém tartalmaz fényvédőt is, de a 2in1 termékekkel ajánlott óvatosan bánni, mert a futók esetében nem biztos, hogy ezek a készítmények nyáron a kellő hatékonysággal óvják az arcbőrt. Számunkra célravezetőbb, ha külön fényvédő krémet használunk, így tudjuk a lehető legjobban megvédeni az arcbőrünket az akár több órás testmozgás során.

Érdekesség: Manapság már kaphatók úgynevezett fényvédő fluidok. Ezek a habkönnyű textúrájú termékek nagyon gyorsan felszívódnak és erős védelmet biztosítanak. Állaguknak köszönhetően akár még sminkre is felvihetők.

 

Szél kontra orr

Gyakori probléma a futóknál, hogy a szél kifújja a bőrüket, különösen az orr környéke pirosodik ki és válik érzékennyé. Ha ilyen jellegű problémánk akad, akkor a hámosító krémek jelentik a megoldást az érintett területekre, javasolja szakértőnk. A régi, jól ismert és népszerű „kék tubusos” termékeket nem hiába használják a babák érzékeny bőrére is – panthenolt tartalmaznak, amely segíti a sebgyógyulást, hámosít, ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A természet patikájából a körömvirágot, pontosabban a belőle készült krémet is segítségül hívhatjuk, hiszen a körömvirág sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású.

Fontos: Az a körömvirágkrém, amelynek az összetevői között a vazelin is szerepel, arcra nem való! „A vazelin egy kőolajszármazék, nem szívódik fel a bőrbe, ezáltal védőréteget képez, viszont közben eltömíti a pórusokat” – hívja fel a figyelmet Krisztina. A vazelines készítményeket a testhajlatokba, kidörzsölődés ellen érdemes bevetni, az arcra ne vigyük fel, még akkor sem, ha körömvirággal vagy bármilyen más gyógyhatású növénnyel keverik az adott termékben.

 

Mitesszerek megjelenése a hajvonal mentén

A fokozott izzadás miatt sokaknál jelennek meg apró mitesszerek a hajvonal mentén, a halánték környékén. Megelőzésképp futás után mindig menjünk végig az arctisztítás lépésein: arcmosás nem túl meleg vízzel, majd tonizálás alkoholmentes tonikkal vagy micellás vízzel, végül jöhet a hidratáló-tápláló krém. Ha ez nem segít, és folyamatosan ott éktelenkednek az apró, piros pöttyök az említett területeken, akkor se nyomkodjuk, és ne kenjünk rá fogkrémet sem, inkább forduljunk szakemberhez!

Ha rendszeresen, legalább évszakváltáskor felkeressük a kozmetikusunkat egy arckezelésre, a köztes időben pedig a bőrtípusunknak megfelelő ápolási rutint követjük, akkor jó eséllyel vehetjük fel a harcot a zavaró bőrproblémákkal!

 

A nagy sminkkérdés

Igen, mindannyian láttunk már olyan futónőt, aki sminket visel sport közben. A futóknak szóló bőrápolási cikkek legtöbbjében aranyszabályként szerepel, hogy sminkben nem futunk, mert eltömíti a pórusokat, ezért aztán edzés előtt mindenképpen le kell mosni. Ez így azonban kissé túl általános, hiszen nem mindegy, hogy milyen sminkről és milyen sminktermékről van szó.

„Csak a saját véleményemet tudom elmondani. Manapság már léteznek olyan kiváló, magas minőségű sminktermékek, amelyek nemhogy nem ártanak a bőrnek, de még egyfajta védőfunkcióval is bírnak – mondja Krisztina. – Nem feltétlenül eretnekség tehát a sminkben való sportolás, az már persze más kérdés, hogy mennyire praktikus mondjuk az alapozó meg a pirosító a futáshoz... De mondjuk egy vékony rétegben felvitt könnyű, akár még fényvédőt is tartalmazó BB-krémmel meg egy kevés vízálló szempillaspirállal semmi probléma nincs. Ami viszont rendkívül fontos, hogy ha valaki sminkben fut, akkor edzés után, az arctisztítás során alaposan és maradéktalanul távolítsa el a sminket az arcáról!”