Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A futás okozhat inkontinenciát?

A magyar nők több mint fele küzd az inkontinencia enyhe vagy súlyosabb fokával.

Ugye megvan az a pillanat, amikor a rajt előtti utolsó percekben úgy érzed, hogy mégis el kellett volna menni újra a mosdóba? Talán minden futónő szembesült a „már megint pisilni kell” problémájával. Ez nem feltétlenül jelent problémát, de ha valami gubanc van a záróizmokkal, akkor futás közben még hatványozottabban jelentkezhetnek az esetleges inkontinencia tünetei. A vizeletcsepegés nem szégyen! Egy 35 448 nő bevonásával készült felmérés (Szonda-Ispos) szerint a magyar nők több mint fele (56%) küszködik az inkontinencia enyhe vagy súlyosabb fokával.

A futás okozhat inkontinenciát? Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Ultrafutó vagyok, a hétköznapokban pedig nőgyógyászati és proktológiai asszisztensként, inkontinenciával hozzánk forduló betegekkel foglalkozom Dr. Willner Haring Péter sebész, proktológus főorvos úr mellett. 

 

Az inkontinenciáról általában

Az inkontinenciának két jellemző fajtája létezik: a stresszinkontinencia, amikor valamilyen fizikai hatás (nevetés, köhögés, futás) váltja ki a vizelet elfolyását. Amikor pedig hirtelen lép fel erős vizelési inger, az az úgynevezett sürgősségi inkontinencia.

Az inkontinencia jelentkezésének két nagyon jellemző korszaka van: az egyik a szülés utáni időszak, amikor a medencefenék és a gát regenerációja még nem tökéletes. A tünetek megjelenésének másik jellemző időszaka pedig a változókor. De bármikor jelentkezhet vizeletcsepegési probléma életkortól függetlenül is! A vizelet-visszatartási problémák kialakulásának hátterében a gátizomzat meggyengülése, és ennek következtében a hólyagalap megsüllyedése áll. Ilyenkor a húgycső nem működik megfelelően. A hasűri nyomásfokozódás (pl. köhögés, futás) esetén néhány csepp vizelet akaratlanul eltávozik. Ez általában együtt jár a hüvelyfal süllyedésével. Amennyiben sürgősségi inkontinenciáról van szó, úgy más jellegű problémák, hólyagbeidegzési zavar, gerincbetegség vagy egyéb anyagcsere-betegség állhat a háttérben. Minden esetben szükséges az orvosi kivizsgálás!

 

Így működnek a záróizmok

Képzeld el a hólyagodat úgy, mint egy vízzel megtöltött lufit. Ha a medencefenék- és záróizmaid megfelelően működnek, akkor nyomás hatására is vissza tudod tartani a vizeletet, valamint akaratlagosan tudsz belőle üríteni. Ha ez a rugalmasság nincs meg, akkor nyitva van a lufi szája, és nyomás hatására szabadon távozik a vizelet.

 

A futás okozhat inkontinenciát?

Vajon mi volt előbb, a gyenge medencefenék izomzat vagy a sport okozta medencetáji problémák? Sokszor nehéz megállapítani. Futás közben a fokozatos rázkódás és a gravitáció hatása együttesen a méhtartó szalagok meglazulását és a méh süllyedését okozhatják. A megsüllyedt méh nyomhatja a hólyagot vagy a végbelet, ami vizelési vagy székelési ingert okoz. Ezért nagyon fontos, hogy ne szökellve, hanem inkább osonva, finoman lépkedve fuss! Persze ez nem jelenti azt, hogy nem sprintelhetsz időnként, de foglalkozz az intim területek jelzéseivel! Ha sokáig szeretnél még futni úgy, hogy közben megőrzöd az altájad rugalmasságát is, akkor a záróizmok edzésére is érdemes időt szakítani.

Egy futónő története

Kinga 40 éves, profi gátfutó volt évekig. Rengeteget futott, „pattogott” a pályán – ahogyan ő mondja. Inkontinencia problémája a szülés után jelentkezett. Ma már olyan mértékben rontja az életminőségét a vizelet-visszatartási problémája, hogy a műtéti beavatkozást fontolgatja. „Annak idején, amikor én profi voltam, nem foglalkoztak még a medencefenék erősítésével, nem volt fontos a prevenció. Én a tanítványaimat már úgy edzem, hogy a medencefenék és gátizmok erősítésére is időt fordítunk.”

Figyelmeztető jelek

Ha tüsszentésnél, futás közben, lejtőn sprintelve vagy egy kisebb elrugaszkodásnál elcsöppen a vizeleted, mindenképp kezdj el foglalkozni a probléma kezelésével.

Itt is igaz, hogy az időben elkezdett intimtornával megelőzheted a komolyabb tünetek kialakulását! A vizeletcsepegés felfogására kifejlesztett betétek nem oldják meg a problémát.

 

Intimtornával az egészségért!

Az inkontinencia megelőzéséről és bizonyos tünetek kezeléséről szemérmesen hallgatunk, holott például az intimtorna épp olyan fontos a medencealapi izomzatnak, mint a futás a keringésnek. Az intimtornának sokféle irányzata létezik, ám mindegyiknek egy a célja: a gát és záróizmok megerősítése. Ezzel a tornával nem csak megelőzni lehet a vizelet-visszatartási problémákat, de a meglévő állapotot is vissza lehet fordítani. Elég hetente 1-2 alkalommal 15 percet tornázni a megelőzés érdekében, mert a lazább záróizmokat pár hét alatt vissza lehet erősíteni. Kialakult probléma esetén naponta kell végezni a gyakorlatokat. Az intimtorna nem csak a meggyengült izmok erősítésében, hanem a feszes izomzat tónusosságának, rugalmasságának visszanyerésében is segít.
Bár sok helyen csoportos tréningeket tartanak, a legjobb az, ha egy szakember egyénileg tanítja meg a megfelelő medence és gátizomtorna gyakorlatokat. A testtudat az intim tájékon is fontos, és egy személyes oktatás keretében sokkal biztosabban megtaníthatóak a gyakorlatok. Egy internetes leírás nem adhat biztos receptet a gyakorlatok kivitelezésére.

Orvosi asszisztensként számos páciensnek tanítottam meg gátizom-erősítő gyakorlatokat. Tapasztalatom szerint sajnos már csak igen súlyos esetben fordulnak az emberek orvoshoz, pedig rendszeres tornával a műtétek legtöbbje elkerülhető lenne. Ezért is javaslom minden futónak, hogy rendszeresen végezzen intimtorna gyakorlatokat. Én heti 100-150 km-t futok, laposabb lépésekkel, nem pattogó mozdulatokkal. Az alhasi izmaim erősek, és szerintem ebben a futásnak is szerepe van, de rendszeresen végzek medencefenék-erősítő gyakorlatokat is. Emellett javaslom, hogy olyan futócipőt válassz, ami a láb becsapódását jól tompítja, mert ez a medencetájékra nehezedő erőt is csökkenti.

 


Mindenkinek a saját kezében van az egészsége. A női futók közül bizonyára sokan küzdenek vizelet-visszatartási problémákkal, de senki más nem tudja helyettük tónusossá tenni a záróizmaikat, csak saját maguk!

Tehát a kilométergyűjtés mellett a záróizmok erősítésére is szánj időt, minden héten!