Szöveg: Ínyencfitnesz | 2018.12.17. | Frissítve: 2019.05.01. | |
Nincs karácsony zserbó nélkül. Legalábbis nem sok családnál. Egyébként a zserbó tényleg csodafinom édesség, de a lekvár, a csokiréteg és az édes tészta nem épp egészséges vagy diétás fogás. A sok diónak köszönhetően a sütinek magas az omega-3 zsírsavtartalma, ami hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, az optimális testösszetétel eléréséhez, illetve a szív- és érrendszer egészségéhez.
Hozzávalók 15-20 szelethez:
A “tésztához”:
1 és ¼ bögre zabliszt
½ bögre natúr barnarizs fehérje por (vagy másmilyen növényi fehérje)
1/5 bögre darált dió
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
1 kávéskanál vanília por
⅓ bögre juharszirup
½ bögre mandula- vagy dióvaj (én 50-50%-ban kevertem)
¼ bögre növényi tej
A kenéshez:
3 evőkanál cukormentes baracklekvár
A csokis tetőhöz:
½ bögre aprított, cukormentes étcsoki
1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a juharszirupot és a magvajat, kézzel összegyúrjuk, majd fokozatosan, folyamatosan gyúrva a tésztát, hozzáadagoljuk a növényi tejet. Csak annyi tejet adj hozzá vékony sugárban, hogy a tészta összeálljon egy homogén labdává, elválva az edény falától. Ez a fehérjepor minőségétől függően nagyjából ⅕ – ⅓ bögrényi mennyiség lesz. Nekem ezekkel az arányokkal ¼ bögrényi rizstejet vett fel. Ha a tésztád szépen összeállt, tedd egy sütőpapírral letakart tepsire vagy nagyobb vágódeszkára, és a kezeddel lapítsd ki nagyjából négyzet alakúra, egy ujjnyi magasságúra. Ha nehezen megy a lapítás, mert ragad a tészta, nedvesítsd be a kezedet. Kend meg a süti tetejét a cukormentes lekvárral. Ahhoz, hogy minél jobban hasonlítson a zserbóhoz, érdemes baracklekvárt használni, de más lekvárral is nagyon finom lehet. Ha van kedved, kísérletezz. Az apróra tört csokit a kókuszolaj hozzáadásával gőz fölött felolvasztjuk, megvárjuk, míg egy kicsit visszahűl, és a süti tetejére kenjük. Mélyhűtőbe tesszük a zserbót, majd egy óra múlva tálalhatjuk. Ízlés szerinti nagyságú darabokra vágjuk, ez a mennyiség kb 15-20 darabot fog kiadni (nekem 20 darab lett).
Tápérték adatok1 darabra számolva, ha az egészből 20 darab lesz Energia: 191 kcal, szénhidrát: 11 g, fehérje: 7,4 g, zsír: 12 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |