Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Zserbó másképpen

Alakbarát, fehérjedús, szénhidrát-szegény, vegán zserbó.

Alakbarát, fehérjedús, szénhidrát-szegény, vegán finomság.

Nincs karácsony zserbó nélkül. Legalábbis nem sok családnál. Egyébként a zserbó tényleg csodafinom édesség, de a lekvár, a csokiréteg és az édes tészta nem épp egészséges vagy diétás fogás. A sok diónak köszönhetően a sütinek magas az omega-3 zsírsavtartalma, ami hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, az optimális testösszetétel eléréséhez, illetve a szív- és érrendszer egészségéhez.

Hozzávalók 15-20 szelethez:

A “tésztához”:

1 és ¼ bögre zabliszt

½ bögre natúr barnarizs fehérje por (vagy másmilyen növényi fehérje)

1/5 bögre darált dió

1 csipet só

1 csipet szódabikarbóna

1 kávéskanál vanília por

⅓ bögre juharszirup

½ bögre mandula- vagy dióvaj (én 50-50%-ban kevertem)

¼ bögre növényi tej

A kenéshez:

3 evőkanál cukormentes baracklekvár

A csokis tetőhöz:

½ bögre aprított, cukormentes étcsoki

1 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a juharszirupot és a magvajat, kézzel összegyúrjuk, majd fokozatosan, folyamatosan gyúrva a tésztát, hozzáadagoljuk a növényi tejet. Csak annyi tejet adj hozzá vékony sugárban, hogy a tészta összeálljon egy homogén labdává, elválva az edény falától. Ez a fehérjepor minőségétől függően nagyjából ⅕ – ⅓ bögrényi mennyiség lesz. Nekem ezekkel az arányokkal ¼ bögrényi rizstejet vett fel. Ha a tésztád szépen összeállt, tedd egy sütőpapírral letakart tepsire vagy nagyobb vágódeszkára, és a kezeddel lapítsd ki nagyjából négyzet alakúra, egy ujjnyi magasságúra. Ha nehezen megy a lapítás, mert ragad a tészta, nedvesítsd be a kezedet. Kend meg a süti tetejét a cukormentes lekvárral. Ahhoz, hogy minél jobban hasonlítson a zserbóhoz, érdemes baracklekvárt használni, de más lekvárral is nagyon finom lehet. Ha van kedved, kísérletezz. Az apróra tört csokit a kókuszolaj hozzáadásával gőz fölött felolvasztjuk, megvárjuk, míg egy kicsit visszahűl, és a süti tetejére kenjük. Mélyhűtőbe tesszük a zserbót, majd egy óra múlva tálalhatjuk. Ízlés szerinti nagyságú darabokra vágjuk, ez a mennyiség kb 15-20 darabot fog kiadni (nekem 20 darab lett).

Tápérték adatok

1 darabra számolva, ha az egészből 20 darab lesz

Energia: 191 kcal, szénhidrát: 11 g, fehérje: 7,4 g, zsír: 12 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
További izgalmas recepteket találsz Ínyencfitnesz oldalán.