Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3 izgalmas vega szendvics recept

Mi lehet egy szendvicsben izgalmas? Mutatjuk!

Itt az ideje, hogy újragondold mindazt, amit a szendvicsről gondoltál. Egy jól összeállított szendvics akár ebédre, akár vacsorára is kiváló, ráadásul úgy csempészheted be a napi ajánlott zöldségmennyiség egy jelentős részét az életedbe, hogy közben különleges kulináris élvezetben lesz részed. Az élményért cserébe picivel több időt kell áldozni az elkészítésükre, mint egy sima vajas zsömle sajtszelet kombira, de megéri. Táplálkozási szakértőnk Lilla, pedig a szendvicsek fő alkotóelemeinek jótékony hatásait is leírta a receptek mellé. Egy biztos, mind a három szendvics kiváló sportolóknak.

1. Szivárvány szendvics

 
https://www.acouplecooks.com

 

A szendvics különlegessége a pácolt retek, és már most szólunk, hogy ne parázz, gyorsan megvan, nem bonyolult az elkészítése, de sokkal izgalmasabb, mint simán egymásra dobálni a hozzávalókat a kenyérszeletek között. Hogy miért a retek? Mert a retek segíti az emésztés megfelelő működését, csakúgy, mint a savanyításához használt, prebiotikumokban gazdag almaecet. Futók számára már csak azért is remek élelmiszer a retek, mert fogyasztása fokozza a vér oxigénellátását.

Hozzávalók a pácolt retekhez:

½ bögre vékonyra vágott retek

½ bögre almaecet

1 és ½ kanál cukor

1 evőkanál só

Hozzávalók a sült paprikához:

1 piros kaliforniai paprika magozva és felszeletelve/ vagy kápia paprika. Ha időt akarsz spórolni, akkor a boltokban is lehet előre elkészített sült paprikát vásárolni

1 sárga kaliforniai paprika magozva és felszeletelve

1 evőkanál olívaolaj

2-3 csipet só

Hozzávalók a kecskesajtkrém feltéthez:

125-170 gramm kecskesajt, lágyított (vegánoknak humusz)

½ teáskanál olívaolaj

1 evőkanál darabolt friss bazsalikom

1 evőkanál darabolt friss oregánó

Hozzávalók a szendvicshez:

4 szelet kenyér

½ szeletelt avokádó

2 nagy levél saláta

¼ szeletelt lilahagyma

 

Elkészítés:

A pácolt retek elkészítése: Tedd egy edénybe a szeletelt retket. Egy másik edényben vagy bögrében keverd össze az ecetet, cukrot és sót. A keveréket öntsd rá a retekszeletekre, pihentesd szobahőmérsékleten 30 percig vagy hűtőben 1 órán át. A pácolt retket akár egy nappal hamarabb is elkészítheted, ha lezárt edényben a hűtőben tárolod.

A sült paprika elkészítése: A sütőt melegítsd elő 190-200 fokra. A paprika szeleteket (mi kápia paprikát javaslunk) kend át olívaolajjal, majd a héjával felfelé helyezd sütőpapírra, a tepsiben. Addig süsd, ameddig a héja el nem kezd feketedni. Ha kápia paprikát használsz, akkor miután kivetted azt a sütőből, tedd fóliába, hogy a melegben dunsztolódjon egy kicsit a paprika, így könnyen le tudod húzni a héját. 

A kecsekesajtkrém elkészítése: Egy kis tálban keverd össze a kenhető kecskesajtot, oregánót, bazsalikomot és olívaolajat. Ennyi, már kész is vagy.

A szendvics összeállítása: A kenyereket kend meg a kecskesajtkrémmel, tedd rá a salátát, a szeletelt avokádót, lilahagymát, retket, paprikát, majd egy újabb szelet kenyeret. 

 

2. Csípős édesburgonya szendvics feta sajttal

https://www.bonappetit.com/

 

Ez a szendvics szuper választás edzés után, de nem két perc összerakni. Ugyanolyan laktató, mint a húsimádók hamburgere. Két fő alkotóeleme az édesburgonya és a cékla, melyeket előkészítheted, hogy edzés után gyorsan már csak az utolsó simításokat kelljen elvégezned.  Az édesburgonya rendkívül gazdag béta-karotinban és egyéb antioxidánsokban, így fogyasztásával felturbózhatod a testmozgás okozta „stressz” által próbára tett immunrendszered. A cékla pedig értágító hatása révén elősegíti a regenerációt.

Hozzávalók:

1 nagy édesburgonya hosszában szeletekre vágva

1 teáskanál ancho chili por

½ teáskanál őrölt kömény

3 evőkanál extra szűz olívaolaj

só, bors

1 közepes cékla hámozva, pálcika formára vagy nagy lyukú reszelőn lereszelve

½ fej kisebb vöröshagyma vékonyan szeletelve

3 evőkanál fűszerezett rizsecet (ázsiai élelmiszereket árusító boltokban kapható)

¼ bögre majonéz

1 nagy gerezd fokhagyma reszelve

1 evőkanál és egy teáskanál friss citromlé

2 szezámmagos zsömle

1 és ½ bögre petrezselyem, koriander és menta levél

Szeletelt feta sajt

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Míg a sütő melegszik, 3 evőkanál olívaolajba keverd el a chili port és a köményt. Kend át az édesburgonya szeletek mindkét oldalát ezzel a fűszeres olajjal, majd szórd meg sóval, borssal. Figyelj rá, hogy az édesburgonya mindenhol legyen fűszeres. Melegíts fel egy serpenyőt amiben nincs olaj, a legjobb, ha vasedényt használsz. Rendezd el benne az édeskrumplit egy rétegben, hogy ne fedjék a szeletek egymást, majd jól süsd át az egyik oldalát, majd jöhet a másik, nagyjából 4-4 perc a sütési idő oldalanként. Itt-ott pici fekete pirulások keletkezhetnek a szeleteken. Ha ez megvan, akkor tedd át a szeleteket a sütőbe, és süsd addig az édeskrumplit, hogy az megpuhuljon. Igen, ez egy kissé macerás menet, de megéri a különleges ízélményért. 

A reszelt céklából minden levet nyomkodj ki (ehhez érdemes kis sóval állni hagyni pár percig, majd úgy kinyomkodni a levét), keverd össze a reszeléket hagymával, ecettel, sóval, borssal és olívaolajjal. Egy másik tálban keverd el a majonézt, a fokhagymát és 1 evőkanál frissen facsart citromlevet sóval, borssal.

Egy serpenyőben melegítsd fel a ketté vágott zsömléket.

Dobáld bele a maradék fél evőkanál citromlébe a fűszereket, adj hozzá olívaolajat, és ismét sózd, borsozd.

A szendvics összeállításakor a majonézzel kezdj. Erre jön a feta, majd az édesburgonya szeletek, jöhet egy réteg cékla, a szósz, majd a zsömle tetejével zárd le ezt a remekművet.

 

3. Zöldséges ropogós szendvics tzatzikivel

https://www.blissfulbasil.com

 

Ez a vegán tzatzikivel töltött szendvics remek választás akkor is, ha nem növényi alapú táplálkozást folytatsz. Az uborka szuper „futókaja” magas víztartalmának, a benne található lignánok gyulladáscsökkentő, valamint a polifenol vegyületek antioxidáns hatásának köszönhetően.

Hozzávalók a kesu tzatzikihez:

½ bögre nyers kesudió, legalább 2 órára vízbe áztatva, majd leszűrve

1/4 bögre víz

¼ bögre hámozott és durvára darabolt uborka

1 evőkanál citromlé

1 gerezd fokhagyma, de ízlés szerint tehetsz bele többet is

2 teáskanál almaecet

¼ evőkanál tengeri só

frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

¼ csésze reszelt uborka

2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

Hozzávalók a pirított, ropogós szendvicsekhez:

4 szelet magvas kenyér

4 adag saláta

1 nagy sárgarépa zöldséghámozóval lapokra vágva (lásd a fotón)

1 nagy húsos, érett paradicsom vékonyra szeletelve

½ közepes uborka vékony lapokra vágva

kis marék napraforgómag (opcionális)

balzsamecet krém ízlés szerint

Só és fekete bors (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

Az áztatott kesudióhoz add hozzá a 1/4 bögre vizet, a hámozott és kockára vágott uborkát, a citromlevet, fokhagymát, almaecetet, tengeri sót és fekete borsot. Egy nagy teljesítményű géppel turmixold, ameddig homogén és kenhető állagú nem lesz. A tzatziki krémet tedd egy jól záródó edénybe, és adj hozzá ízlés szerint kaprot.

A szendvics összeállításakor a két szelet pirított kenyérre kerül a saláta, a nyers, felszeletelt sárgarépa, a paradicsomszeletek, és az uborka. Szórd meg napraforgómaggal az eddigieket, sózd, borsozd, és ha szereted, csorgasd meg balzsamecet krémmel a rétegeket. Utolsó rétegként kend meg a kenyeret tzatzikivel, és fordítsd rá a zöldségtoronyra.  Ennyi, kész is van!