Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Zöldséges-kesudiós csirkefalatok

Istock | Ebbe a fogásba az összes kedvenc zöldségfélédet belekomponálhatod!

Sütőben vagy serpenyőben is elkészíthető.

Ez a keleties ízhatású főétel ebédre is vacsorára is jó választás, majd' minden eleme előkészíthető előző nap. Készíthetjük sütőben vagy serpenyőben, ahogy éppen a kedvünk tartja. Köretként rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, a klasszikus rizs, quinoa, kuszkusz mellett a leggyorsabb megoldás pitában vagy tortillában tálalni.

 

Hozzávalók (4 személyre):

6 evőkanál szójaszósz

¾ evőkanál almaecet

2 evőkanál méz

1 evőkanál szezámolaj

½ evőkanál reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál kukoricakeményítő

2 db csirkemellfilé

őrölt bors

1 db piros kaliforniai paprika

½ db sárga kaliforniai paprika

1 db brokkoli vagy 100 g gomba ízlés szerint

½ csésze kesudió

olaj a tepsihez

a tálaláshoz ízlés szerint szezámmag

 

Elkészítése:

Egy serpenyőben melegítsd össze a szójaszószt, az almaecetet, a mézet, a szezámolajat, az átnyomott fokhagymát, a gyömbért, a kukoricakeményítőt és ½ bögre vizet. Forrald fel, majd kevergetve főzd addig, amíg szépen besűrűsödik. Vedd le a tűzről és tedd félre.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy tepsit vékonyan kend be olajjal vagy fújd be olajspray-vel. A húst mosd és tisztítsd meg, majd vágd falatnyi kockákra. Sózd, borsozd meg, majd csepegtesd meg a mártás maximum fele mennyiségével, és keverd össze, hogy szépen bevonja a húsdarabokat. Öntsd az előkészített tepsibe, és süsd 8 percig.

A felcsíkozott paprikát, a megmosott, kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat vagy gombát és a kesut is tedd a tepsibe úgy, hogy a húst félretolod a tepsi egyik felébe, a másik felébe pedig beleszórod a zöldségeket. Csorgasd rájuk a maradék mártást (1-2 evőkanálnyi mennyiség kivételével), szépen keverd össze, hogy bevonja a zöldségeket. Süsd további 8-12 percig, mg a hús teljesen át nem sül, és a zöldségek is kellően megpuhulnak. Tálaláskor szórd meg kevés szezámmaggal.

Mivel tálalhatod?

Ízlés szerint barna rizzsel, quinoával, tésztával.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

 

Tippek az előkészítéshez:

• A csirkét előző este megtisztíthatod, kis kockákra vághatod. Tedd jól zárható zacskóba, majd helyezd a hűtőbe.

• A gombán kívül minden zöldséget megmoshatod, feldarabolhatod előre, és légmentesen záródó dobozba téve a hűtőben tárolhatod.

• A szószt szintén el lehet készíteni előző este, és csavaros tetejű üvegbe öntve a hűtőben tárolni.