Ez a keleties ízhatású főétel ebédre is vacsorára is jó választás, majd' minden eleme előkészíthető előző nap. Készíthetjük sütőben vagy serpenyőben, ahogy éppen a kedvünk tartja. Köretként rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, a klasszikus rizs, quinoa, kuszkusz mellett a leggyorsabb megoldás pitában vagy tortillában tálalni.
Hozzávalók (4 személyre):
6 evőkanál szójaszósz
¾ evőkanál almaecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál szezámolaj
½ evőkanál reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 db csirkemellfilé
só
őrölt bors
1 db piros kaliforniai paprika
½ db sárga kaliforniai paprika
1 db brokkoli vagy 100 g gomba ízlés szerint
½ csésze kesudió
olaj a tepsihez
a tálaláshoz ízlés szerint szezámmag
Elkészítése:
Egy serpenyőben melegítsd össze a szójaszószt, az almaecetet, a mézet, a szezámolajat, az átnyomott fokhagymát, a gyömbért, a kukoricakeményítőt és ½ bögre vizet. Forrald fel, majd kevergetve főzd addig, amíg szépen besűrűsödik. Vedd le a tűzről és tedd félre.
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy tepsit vékonyan kend be olajjal vagy fújd be olajspray-vel. A húst mosd és tisztítsd meg, majd vágd falatnyi kockákra. Sózd, borsozd meg, majd csepegtesd meg a mártás maximum fele mennyiségével, és keverd össze, hogy szépen bevonja a húsdarabokat. Öntsd az előkészített tepsibe, és süsd 8 percig.
A felcsíkozott paprikát, a megmosott, kisebb darabokra vágott brokkolirózsákat vagy gombát és a kesut is tedd a tepsibe úgy, hogy a húst félretolod a tepsi egyik felébe, a másik felébe pedig beleszórod a zöldségeket. Csorgasd rájuk a maradék mártást (1-2 evőkanálnyi mennyiség kivételével), szépen keverd össze, hogy bevonja a zöldségeket. Süsd további 8-12 percig, mg a hús teljesen át nem sül, és a zöldségek is kellően megpuhulnak. Tálaláskor szórd meg kevés szezámmaggal.
Mivel tálalhatod?
Ízlés szerint barna rizzsel, quinoával, tésztával.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Tippek az előkészítéshez:
• A csirkét előző este megtisztíthatod, kis kockákra vághatod. Tedd jól zárható zacskóba, majd helyezd a hűtőbe.
• A gombán kívül minden zöldséget megmoshatod, feldarabolhatod előre, és légmentesen záródó dobozba téve a hűtőben tárolhatod.
• A szószt szintén el lehet készíteni előző este, és csavaros tetejű üvegbe öntve a hűtőben tárolni.