Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Zöldfűszeres lencseleves

by Dream79/Envato Elements | Tartalmas, egészséges, ráadásul elkészíteni is nagyon könnyű a fűszeres lencselevest

Ha különleges ízvilágú fogásra vágysz edzés után.

Dalma, a Futóleckék blog szerzője Törökországban él, tőle kaptuk ennek a finom, egyszerűen elkészíthető, ízekkel teli fogásnak a receptjét.

„Nálunk amolyan jolly joker, mert akkor is gyorsan elkészül, ha nincs idő előtte beáztatni a lencsét. A lencse fehérjedús és tápláló energiaforrás, amit a keleties elkészítési mód még izgalmasabbá tesz.”

 

 

Mentás lencseleves

Hozzávalók 4-6 személyre:

250 g zöld lencse (a vörös is megfelelő)

2 marék cérnametélt vagy bármilyen más levestészta

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál paradicsompüré

200 ml zöldségleves alaplé

800 ml víz

1/2 fej vöröshagyma

1 kiskanál szárított menta

1 kiskanál őrölt fűszerpaprika

őrölt fekete bors

friss zöldfűszer, lehetőség szerint menta (de bármilyen más zöldfűszer jöhet, amit szeretsz)

ízlés szerint chilipehely

 

Elkészítése:

Ha van rá idő, a lencsét egy éjszakára érdemes beáztatni. Másnap főzd elő a lencsét: 3 perc forralás után vedd le a tűzről, szűrd le, majd tedd félre.

A vöröshagymát vágd finomra, és dinszteld meg az olívaolajon. Add hozzá a paradicsompürét, és 2 percig, állandó kevergetés mellett pirítsd együtt.

Öntsd hozzá a leszűrt lencsét, és forgasd át néhányszor az olajon. Ízesítsd a fűszerpaprikával. Öntsd fel az alaplével, illetve add hozzá a vizet is. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, és szórd meg a mentával.

Fedő alatt, lassú tűzön főzd. Ha a lencse már majdnem teljesen megpuhult, főzd bele a levestésztát is.

Ha szereted az erős ízt, fogyasztás előtt szórd meg chilipehellyel.

Elkészítési idő: 45 perc