Szöveg: K. Tengeri Dalma | 2021.01.22. | Frissítve: 2021.01.23. | |
by Dream79/Envato Elements | Tartalmas, egészséges, ráadásul elkészíteni is nagyon könnyű a fűszeres lencselevest
Dalma, a Futóleckék blog szerzője Törökországban él, tőle kaptuk ennek a finom, egyszerűen elkészíthető, ízekkel teli fogásnak a receptjét.
„Nálunk amolyan jolly joker, mert akkor is gyorsan elkészül, ha nincs idő előtte beáztatni a lencsét. A lencse fehérjedús és tápláló energiaforrás, amit a keleties elkészítési mód még izgalmasabbá tesz.”
Mentás lencseleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
250 g zöld lencse (a vörös is megfelelő)
2 marék cérnametélt vagy bármilyen más levestészta
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
200 ml zöldségleves alaplé
800 ml víz
1/2 fej vöröshagyma
1 kiskanál szárított menta
1 kiskanál őrölt fűszerpaprika
só
őrölt fekete bors
friss zöldfűszer, lehetőség szerint menta (de bármilyen más zöldfűszer jöhet, amit szeretsz)
ízlés szerint chilipehely
Elkészítése:
Ha van rá idő, a lencsét egy éjszakára érdemes beáztatni. Másnap főzd elő a lencsét: 3 perc forralás után vedd le a tűzről, szűrd le, majd tedd félre.
A vöröshagymát vágd finomra, és dinszteld meg az olívaolajon. Add hozzá a paradicsompürét, és 2 percig, állandó kevergetés mellett pirítsd együtt.
Öntsd hozzá a leszűrt lencsét, és forgasd át néhányszor az olajon. Ízesítsd a fűszerpaprikával. Öntsd fel az alaplével, illetve add hozzá a vizet is. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, és szórd meg a mentával.
Fedő alatt, lassú tűzön főzd. Ha a lencse már majdnem teljesen megpuhult, főzd bele a levestésztát is.
Ha szereted az erős ízt, fogyasztás előtt szórd meg chilipehellyel.
Elkészítési idő: 45 perc