Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Zabkásasüti banánnal, almával és mandulával

Istock | Készítsük el a banános zabkását ezúttal egy különlegesebb módon!

A nagy kedvenc kicsit másképp.

A zabkása a futók egyik legnagyobb reggeli favoritja. Mi most egy másik kedvenccel, a banánnal kombináljuk, és egy különlegesebb módon készítjük el: sütőben sütve. Így lesz belőle zabkása ízű sütemény, amit az elkészülte után felszeletelve a hűtőben is tárolhatunk. Amikor fogyasztani kívánjuk, csak melegítsük át a mikróban.

 

 

Hozzávalók (6-8 adaghoz):

2 nagy db érett banán

1,5 bögre* meghámozott, kis kockákra vágott alma

5 evőkanál méz vagy juharszirup

1 bögre zabpehely

3 evőkanál durvára vágott mandula

1 evőkanál őrölt fahéj

½ teáskanál sütőpor

csipetnyi só

1 bögre zsírszegény tej vagy növényi ital

1 db tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

2 evőkanál mandulapehely

olaj a tepsihez

(* kb. 2,5 dl űrtartalmú bögre)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Olajspray-vel vagy egy ecset segítségével vékonyan olajozz ki egy kb. 20 x 20 cm-es sütőformát. A banánt hámozd meg, karikázd fel, majd rakd ki vele a forma alját, szórd rá egyenletesen az almakockákat, hintsd meg kb. ¼ teáskanálnyi fahéjjal, majd csurgasd le 2 evőkanál mézzel vagy juharsziruppal. Fedd le alufóliával, és süsd kb. 20 percig.

Közben egy tálban keverd össze a zabpelyhet, ½ teáskanálnyi fahéjat, a sütőport, a mandulát és a sót. Egy másik edényben keverd össze a maradék mézet (vagy juhar- vagy rizsszirupot), a tejet, a tojást és a vaníliakivonatot.

Vedd ki a sütőből a megsült gyümölcsöket, szórd rá egyenletesen a zabpelyhes keveréket, majd locsold meg az egészet a tojásos-mézes tejjel, ügyelve arra, hogy tényleg lehetőleg mindenhova jusson belőle. Szórd meg az egészet a maradék fahéjjal, majd told vissza a sütőformát a sütőbe kb. 35 percre, míg a sütemény teteje aranybarnára nem sül. A sütési idő vége előtt 10 perccel szórd rá a mandulapelyhet is.

Elkészítési idő: 55 perc

 

Tippek:

• Mandula helyett dióval is tökéletes!

• Fogyasztáskor 1 evőkanál joghurtot is csurgathatsz rá, pár csepp mézzel vagy rizssziruppal édesítve.

• Amikor szezonja van, próbáld ki alma helyett körtével.