A zabkása a futók egyik legnagyobb reggeli favoritja. Mi most egy másik kedvenccel, a banánnal kombináljuk, és egy különlegesebb módon készítjük el: sütőben sütve. Így lesz belőle zabkása ízű sütemény, amit az elkészülte után felszeletelve a hűtőben is tárolhatunk. Amikor fogyasztani kívánjuk, csak melegítsük át a mikróban.
Hozzávalók (6-8 adaghoz):
2 nagy db érett banán
1,5 bögre* meghámozott, kis kockákra vágott alma
5 evőkanál méz vagy juharszirup
1 bögre zabpehely
3 evőkanál durvára vágott mandula
1 evőkanál őrölt fahéj
½ teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 bögre zsírszegény tej vagy növényi ital
1 db tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál mandulapehely
olaj a tepsihez
(* kb. 2,5 dl űrtartalmú bögre)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Olajspray-vel vagy egy ecset segítségével vékonyan olajozz ki egy kb. 20 x 20 cm-es sütőformát. A banánt hámozd meg, karikázd fel, majd rakd ki vele a forma alját, szórd rá egyenletesen az almakockákat, hintsd meg kb. ¼ teáskanálnyi fahéjjal, majd csurgasd le 2 evőkanál mézzel vagy juharsziruppal. Fedd le alufóliával, és süsd kb. 20 percig.
Közben egy tálban keverd össze a zabpelyhet, ½ teáskanálnyi fahéjat, a sütőport, a mandulát és a sót. Egy másik edényben keverd össze a maradék mézet (vagy juhar- vagy rizsszirupot), a tejet, a tojást és a vaníliakivonatot.
Vedd ki a sütőből a megsült gyümölcsöket, szórd rá egyenletesen a zabpelyhes keveréket, majd locsold meg az egészet a tojásos-mézes tejjel, ügyelve arra, hogy tényleg lehetőleg mindenhova jusson belőle. Szórd meg az egészet a maradék fahéjjal, majd told vissza a sütőformát a sütőbe kb. 35 percre, míg a sütemény teteje aranybarnára nem sül. A sütési idő vége előtt 10 perccel szórd rá a mandulapelyhet is.
Elkészítési idő: 55 perc
Tippek:
• Mandula helyett dióval is tökéletes!
• Fogyasztáskor 1 evőkanál joghurtot is csurgathatsz rá, pár csepp mézzel vagy rizssziruppal édesítve.
• Amikor szezonja van, próbáld ki alma helyett körtével.