Szöveg: zizi kalandjai | 2018.05.29. | Frissítve: 2018.11.06. | |
Gyors, egyszerű és a hüvelyeseknek hála fehérjében gazdag levest hoztunk most, ami szuper rostforrás és remek példa, hogy növényi alapú ételekkel is be lehet vinni elég fehérjét. Ezt a receptet ínyenceknek ajánljuk, akik nagyon szeretik a csicseriborsót meg a koriandert is. De ha nem határozott igen a válaszod az előző mondatra, akkor is érdemes kipróbálni. Színével jobb kedvre derít mindenkit a borús estéken.
Sok benne a kálium, vas, réz, vitaminok közül a B1, B6.
Hozzávalók 4 főre:
– 3/4 bögre vöröslencse
– 1 konzerv csicseriborsó
– 1 konzerv paradicsom, egész, hámozott
– 2 teáskanál köménymag
– 1/2 teáskanál chili, felaprítva
– 1 fej lilahagyma, felaprítva
– 1 db citrom leve
– 2 bögre víz
– kisebb csokor koriander, felaprítva (hagyjunk néhány levelet a díszítéshez)
– só, bors
– olívaolaj (1 ek)
Elkészítés:
(A recepthez használt bögre 2,5-2,6 dl-es.)
Egy lábasban szárazon pirítsuk meg a köménymagot egy-két percig, amíg a szemek pattognak és érződik az aromájuk. Adjuk hozzá az olívaolajat, a lilahagymát és a chilit, keverjük meg és dinszteljük pár percig. Adjuk hozzá a vöröslencsét, a paradicsomot és a vizet. Sózzuk, borsozzuk. Forraljuk fel és főzzük addig, amíg a lencse megpuhul (kb. 10 perc).
Ekkor botmixerrel pürésítsük a levest, majd adjuk hozzá a citromlevet és a csicseriborsót. Ha túl sűrűnek találjuk (bár ez egy ilyen leves), még hígítsuk egy kevés vízzel. Melegítsük még néhány percig, a végén pedig dobjuk bele a felaprított koriandert. Ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk. Tálaláskor koriander levelekkel díszítsük.
Tápérték adatok 1 főre:energia: 258 kcal, szénhidrát: 34g, fehérje: 14g, zsír: 5,4g |