Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Villámgyors teljes kiőrlésű kenyér

WonderfoodWonder engedélyével | Ha szereted tudni, hogy mi kerül az asztalra, de nincs túl sok időd a konyhában, válaszd ezt a teljeskiőrlésű kenyér receptet.

Házi kenyér egyszerűen, gyorsan.

Kenyeret lehet a boltban is venni, miért vesződne vele bárki is? Azért, mert házi kenyeret felszolgálni menő! Karácsonykor pedig főleg. Igazán csúcs háziasszony leszel, ha házi kenyeret rittyentessz az asztalra. Időspóroló tipp, hogy ha nincs energiád frissen kifutni, a kész kenyeret hűlés után tedd a fagyasztóba, és a sütőben melegítsd fel, olyan lesz, mint a friss, mégis pár perc alatt megvan. Így futni is lesz időd!

Hozzávalók:

210 g teljes kiőrlésű liszt

90 g sima búzaliszt vagy búzasikér 

1 cs szárított élesztő vagy 12 g friss élesztő 

1 tk só 

2 dl langyos víz 

kókuszolaj a kenyérsütő forma kikenéséhez 

 

Elkészítés: 

A liszteket egy nagy tálban összekeverjük a sóval, és a szárított élesztővel. Ha friss élesztőt használunk, akkor a langyos vízben morzsoljuk el, fedjük le, és hagyjuk felfutni. Fontos, hogy a víz kézmeleg legyen, különben az élesztőgombák elpusztulnak a túl nagy meleg miatt.  Az élesztő működik cukor hozzáadása nélkül is, azt csak azért szokták belerakni, hogy gyorsítsák a folyamatot. Cukor nélkül is meg fog kelni a tésztánk. 

A liszthez hozzáöntjük szépen apránként a vizet, és gombóccá dagasztjuk. Lefedjük, és meleg helyre rakjuk kelni legalább 30-40 percre. 

A sütőt közben előmelegítjük 220 fokra. 

Ha megkelt a tésztánk, akkor már ne gyúrjuk át, mert különben kipukkasztjuk a tésztában keletkezett buborékokat. Maximum egy kicsit lapogassuk el a kezünkkel, hogy kitöltse a formát. Egy éles késsel vagy szikével bevágjuk a tetejét. Egy tűzálló formát kenjünk ki kókuszolajjal vagy olajjal, tegyük bele a tésztánkat, fedjük le és mehet a sütőbe. 35 percig lefedve sütjük, majd további 10 percig fedő nélkül, hogy szépen megpiruljon. Ha kész, akkor rácsra tesszük hűlni. 

Tápérték adatok

A teljes kb 500 grammos kenyérre:

Energia: 1117 kcal, szénhidrát: 200 g, fehérje: 38 g, zsír: 13 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
További izgalmas recepteket találsz Wander Food Wonder oldalán.