
Szöveg: Szabó Anna – futó- és triatlonedző | 2016.06.20. | Frissítve: 2020.04.24. | |
Kedvenc szuperkajám a zabkása. Verseny vagy hosszú edzés előtt verhetetlen reggeli, elkészítése pedig egyszerűbb, mint leírni a receptet.
A zab lassan felszívódó szénhidrát, vagyis folyamatosan és lassan szívódik fel, így hosszabb távon és egyenletesen lát el energiával. További előnye, hogy fogyasztása után nem törnek ránk falásrohamok sem. A zabkása elkészítési módjainak csak a képzeletünk szabhat határt, ezért szinte megunhatatlan.
1 adag fedezi az ajánlott napi rostbevitel 18%-át, továbbá jelentős mennyiségű B1- és B6-vitamint, illetve mangánt tartalmaz. A zabpehely kiváló élelmirost-forrás, béta-glükán tartalmának köszönhetően segít a koleszterin-szint csökkentésében. A dió pedig jelentős mennyiségű Ómega-3-zsírsavat tartalmaz, így ez a reggeli remek választás minden futó számára, aki meg akarja előzni a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását.
Én így csinálom a zabkását:
Nagyjából 2 percre berakom az egészet a mikróba. A pontos időt ki kell tapasztalni. Ha túl sokat van bent, akkor a mikróból kell kitörölni. Amíg fő, felvágom a banánt/epret/aszaltszilvát/almát/bármit, vagy előkészítem a diót/kesut/kókuszreszeléket/mákot/pattogatott amarántot/lenmagot/chiamagot (ha chiát teszel bele, több vízzel főzd, mert a chiamag felszívja a vizet).
Mikróból ki, beleteszem a banánt, vagy bármi mást, és jöhet egy kis fahéj vagy bármi más.
Édesszájúak, mint én, egy kis eritritet vagy sztíviát is tehetnek bele.
Tápértékadatok 1 adagraVízzel főzve, 1 közepes banánnal és 3 szem dióval készítve (a tápanyagtartalom nagyban függ attól, hogy mivel dobjuk fel a zabkásánkat): Energia: 290 kcal, szénhidrát: 39 g, fehérje: 6,2 g, zsír: 10,7 g. A tápértékadatok számítását Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember végezte. |