Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vendégváró vegán csokiteki

Youtube minimalistbaker | Energiadús, természetes alapanyagokból készül a vegán csokiteknős

Cuki és finom.

Ezekben a teknősökben sok az ásványi anyag, elsősorban a mangán, réz, kálium, magnézium, foszfor. Vitaminok közül az E-vitamin, illetve több B-vitamin (B1, B5, B6) is megtalálható bennük. De mindezen túl iszonyú cukik, könnyen elkészíthetők, mutatósak és nagyon finomak. 

 

Hozzávalók (8 teknőshöz):

8 x 4 (32 db) egész pekándió

1 és 1/2 bögre aszalt datolya (ha nagyon száraz típusú, egy kevés forró vízbe áztasd be 10 percre)

3 evőkanál natúr reszelt mandula

2/3 bögre feldarabolt vegán étcsoki

1 evőkanál kókuszolaj

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és a pekándiókat egy sütőpapíron 10-12 perc alatt pörköld meg egy kissé (figyelj oda, meg ne égjenek meg!).

Ezzel egy időben tedd a feldarabolt datolyát egy aprítógépbe, és addig járasd a gépet, ameddig a datolya masszaszerű állagú nem lesz. Ekkor add hozzá a reszelt mandulát, és a géppel alaposandolgozd össze. Akkor jó az állaga, ha olyasmi, mint kókuszgolyó alapja. Ha túl lágynak érzed, adj hozzá reszelt mandulát, így tudod szilárdabbá tenni. 

A kezeddel formázz 8 db egyforma golyót a datolyás masszából, formálj belőlük kör alakú kis korongokat, és helyezd azokat sütőpapírra vagy zsírpapírra.  A pirított pekándiót helyezd el 4 irányban a teknős lábaiként, majd 10 percre tedd a fagyasztóba, hogy megszilárduljon.

Eközben vízgőz felett olvaszd össze a csokit és a kókuszolajat. Ezt mikróban is meg tudod tenni: ha így szeretnéd csinálni, akkor 30 másodpercenként vedd ki a tálat, keverd meg a masszát, majd újabb 30 másodpercre tedd vissza.

Vedd ki a teknősöket a fagyasztóból, és öntsd ki a tekik páncélját csokiból. Ehhez a művelethez érdemes egy kisebb kanalat használni, mert a csoki forró, és precízen kell dolgozni, hogy a teknős lábaira ne csöpögjön belőle. Ha túl sok olvasztott csokid maradt, díszíthetsz vele banánkarikákat vagy epret.

A teknősöket tedd újra a mélyhűtőbe 10-15 percre, hogy megszilárduljon a páncél is. Felszolgálás előtt 10 perccel tedd ki szobahőmérsékletre a teknősöket.

Tápérték adatok

Egy darabra számolva

Energia: 300 kcal, szénhidrát: 32 g, fehérje: 3,6 g, zsír: 16,1 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: minimalistbaker.com