Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vegetáriánus lepények

noemi.diet.hu engedélyével | Mozarellás lepény

Könnyen elkészíthető, magaddal vihető.

Ha épp rohanás van, ezeket a lepényeket akkor is gyorsan össze lehet dobni. Sokszor törjük a fejünket azon, hogy az unalomig készített szendvics helyett mit kéne készíteni, amit könnyű elvinni a munkába, amit a gyereknek is szívesen odaadunk a suliba. A most következő lepények ilyenek. A házi készítésű lepényekhez receptet itt találsz:

MOZZARELLÁS LEPÉNY

Hozzávalók (2 személyre):

 2 közepes teljes kiőrlésű lepény (v. tortilla lap)

egy marék salátakeverék (rukkola, madárbegy saláta)

10 darab cherry paradicsom

egy mozzarella (125 g)

2-3 retek

hozzávalók a Pesztó SZÓSZhoz

egy marék friss bazsalikom

egy marék dió

4 kanál olívaolaj

2 kanál citromlé

bors

 

Elkészítés

A paradicsomokat mosd meg majd vágd fel négy darabra. A mozzarellát és a retkeket vékonyan szeleteld fel. Készítsd el a pesztót. A bazsalikomot, olajat, citromlét, sót és a borsot egy botmixer segítségével pürésíts. Ha sűrűnek találod, akkor 1-2 kanál vizet adhatsz hozzá.

Lepény összeállítása

Egy kanál pesztót kenj szét a lepényen, tedd rá a salátát, a mozzarellát, paradicsomot, retket, még egy kis pesztót és szorosan tekerd fel.

Ötlet

A pesztót nemcsak bazsalikomból, hanem friss zöldpetrezselyemmel keverve is készítheted.

A táplálkozástudományi szakért tippjei: Elég zsírdús, amin még a pesztó és a sajt mennyiségének csökkentésével lehetne segíteni. Mindenképpen futás utáni étkezésre javasolt. Sok benne a kalcium és a foszfor, hatékonyan támogatja a csontok egészségét.

Tápérték adatok

Csak a tölteléket számolva 1 főre

Energia: 362 kcal, szénhidrát: 9,3 g, fehérje: 18,8 g, zsír: 29 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

HUMUSZOS LEPÉNY

 
noemi.diet.hu engedélyével
|
Humuszos lepény

 

Hozzávalók (2 személyre):

2 teljes kiőrlésű lepény (v. tortilla lap)

 4 kanál humusz – a kedvenc változatod

1 pirospaprika

egy marék spenót

egy közepes paradicsom

2 szál zöldhagyma

2 főtt tojás

1/2 avokádó

bors

 

Elkészítés

Mosd meg és vegd fel csíkokra a paprikát, majd kockára a paradicsomot. A spenótot ha túl nagyok a levelek, akkor kisebbre tépkedheted.

Lepény összeállítása

Mindegyik lepényt kend meg 2-2 kanál humusszal, tedd rá a spenótot, a felkarikázott zöldhagymát, a négybe vágott főtt tojást és a felkarikázott avokádót, majd szorosan tekerd fel.

A táplálkozástudományi szakért tippjei: Nyugodtan mehet egy futás előtti ebédre is, az edzés előtt 2-3 órával. Sok A-, C-, K-vitamint és folsavat tartalmaz.

Tápérték adatok

Csak a tölteléket számolva 1 főre

Energia: 235 kcal, szénhidrát: 17,9 g, fehérje: 10,4 g, zsír: 15 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

MEXIKÓI LEPÉNY

 
noemi.diet.hu engedélyével
|
Mexikói lepény

 

Hozzávalók (2 személyre):

2 közepes teljes kiőrlésű lepény (v. tortilla lap)

1 csemege pirospaprika

1 lilahagyma

2 kanál olívaolaj

10 dkg főtt vörösbab

10 dkg főtt kukorica

2 szál zöldhagyma

1 kiskanál só

1/2 kiskanál pirospaprika por

1/2 kiskanál őrőlt köménymag

10 dkg sajt

 

Elkészítés

Tedd egy tepsibe a felszeletelt paprikát, a négybe vágott hagymát, locsold meg az olajjal, alaposan keverd össze és 200°C fokon 20-25 percig süsd.

Miután megsültek apróra kockázd fel, majd keverd össze a babbal, a kukoricával, sózd, borsozd.

Lepény összeállítása

Tedd a lepényt egy serpenyőbe, szórj rá egy kanál sajtot, majd a felére halmozd rá a babos, kukoricás keveréket és ismét szórd meg sajttal. Legvégül a lepény másik felét is hajtsd rá. Kb. 2-2 perc alatt ropogósra pirítjuk mindkét oldalát.

A táplálkozástudományi szakért tippjei: Futás utáni étkezésnek alkalmas (első körben egy gyorsan felszívódó szénhidrátot és fehérjét tartalmazó, alacsony zsírtartalmú visszatöltő étkezést javaslok, ez a visszatöltés után 1-2 órával mehetne főétkezésként).

Tápérték adatok

Csak a tölteléket számolva 1 főre

Energia: 303 kcal, szénhidrát: 28,7 g, fehérje: 18,6 g, zsír: 13,9 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

KECSKESAJTOS LEPÉNY

 
noemi.diet.hu engedélyével
|
Kecskesajtos lepény

Hozzávalók (2 személyre):

2 közepes teljes kiőrlésű lepény (v. tortilla lap) 

20 dkg keményebb grillezhető kecskesajt

2db paradicsom

1db pirospaprika

saláta

hozzávalók a Tzatziki SZÓSZhoz

4 kanál 1.5-2% joghurt

1 kanál olívaolaj

fél kígyóuborka

3 cikk fokhagyma

3 szál kapor

bors

1 piros édes paprika

2 marék salátakeverék (rukkola, madárbegy, lollo rosso)

 

Elkészítés

Egy serpenyőben grillezd meg a kecskesajtot majd vágd fel egy centi vastag csíkokra.

A tzatziki szószhoz reszeld le az uborkát és add hozzá a többi összetevőt is.

 

 Lepény összeállítása

Egy kanál tzatziki szószt kenj el a lepényen, tedd rá a salátát, a felszeletelt pirospaprikát, a felkockázott paradicsomot, a kecskesajtot, még egy kanál szószt és szorosan tekerd fel. A maradék tzatziki szószt a lepény mellé tálalhatod.

A táplálkozástudományi szakért tippjei: A kecskesajt felezésével csökkenthető a zsírmennyiség.

Tápérték adatok

Csak a tölteléket számolva 1 főre

Energia: 438 kcal, szénhidrát: 8,4 g, fehérje: 24,6 g, zsír: 35 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

További szuper receptekért látogass el Noemi.diet oldalára. 
Bodri Trail
02.22. - 02.22.
Versenynaptár