Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vegán töltött káposzta

noemi.diet.hu engedélyével | Vegán karácsonyi töltött káposzta Staharóczky Noémi konyhájából

Nem fogják kiszúrni, hogy nincs benne hús.

A karácsonyi időszak népszerű ételei között nagy klasszikusnak számít a töltött káposzta. Ha szeretnél kipróbálni egy húsmentes, egészséges, könnyű és persze nagyon finom változatot, akkor készítsd el az alábbi vegán, zsírszegény receptet! Staharóczky Noémi, e recept kitalálója azt írja, hogy sosem szerette a töltött káposztát, de párja kérésére összeállította azt a verziót, amit ő is szívesen eszik az ünnepek alatt, és amit most mi is megosztunk. Olyan sikert aratott a töltött káposztája otthon, hogy a húst szerető férje sem hitte, hogy csupa növényi alapanyagból készült a karácsonyi klasszikus. Íme a recept:

 

Hozzávalók (25 darabhoz):

A szójadara főzéséhez:

100 g szójadara

500 ml víz

2 kávéskanál szárított zöldségkeverék

pici só

1-2 db babérlevél

1 gerezd fokhagyma

További hozzávalók:

200 g füstölt tofu

300 g gomba

1 nagy fej lila hagyma

1/2 füstölt vegán gabonakolbász

2 kávéskanál füstölt piros paprikaőrlemény

1 kávéskanál csemege piros paprikaőrlemény

ízlés szerint só, bors

1/2 kávéskanál szárított majoránna

1-2 evőkanál csicseriborsóliszt

200 g apró szemű rizs (2-3 órára beáztatva)

2 gerezd fokhagyma

1 fej savanyú káposzta levelekre bontva (nagy levelek félbevágva, kis levelek egészben hagyva)

3 marék apró(szálas) savanyú káposzta

800 ml paradicsomlé

300 ml víz

A tálaláshoz ízlés szerint:

vegán tejföl vagy szójajoghurt

 

Elkészítés:

A szójadarát tedd fel főni az 500 ml vízzel, add hozzá a 2 kk szárított zöldségkeveréket, a sót, a babérlevelet és a fokhagymát. Főzd kb. 15 percig. Miután kész, csepegtesd le, majd jól nyomkodd ki belőle a nedvességet.

A gombákat, a lila hagymát, a tofut és a vegán gabonakolbászt vágd nagyon apró, 1/2 centis kockákra. A 2 gerezd fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón. A kockára vágott gombákat, a lila hagymát és a 2 gerezd átnyomott fokhagymát pirítsd üvegesre, majd add hozzá a jól lecsepegtetett szójadarát, és pirítsd további 5 percig.

Add hozzá a többi hozzávalót: az apróra vágott füstölt tofut és vegán gabonakolbászt, a csicseriborsólisztet, a beáztatott rizst. Fűszerezd a sóval, borssal, majoránnával, a csemege és füstölt paprikaőrleménnyel, és pirítsd még további 2 percig.

Töltsd meg a savanyúkáposzta-leveleket.

 
noemi.diet.hu engedélyével
|
Igazán guszták ezek a káposzta töltelékek....

 

Egy magasnyomású edény (kukta) aljára terítsd le az apró savanyú káposzta felét, helyezd rá a megtöltött káposztaleveleket, és fedd be a megmaradt apró savanyú káposztával.

Öntsd fel a paradicsomlével és szükség szerint vízzel. Kuktában, a forrástól számítva kb. 20 perc alatt elkészül.

Ízlés szerint vegán tejföllel vagy szójajoghurttal tálald.

Tápérték adatok 

1 töltelékre számolva (tejföl nélkül)

Energia: 74 kcal, szénhidrát: 10 g, fehérje: 4,9 g, zsír: 1,1 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: noemi.diet