Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vegán sütőtökös fánk (cukor- és olajmentes)

YolcsitaEats | Sütőtökös fánk vagy fánkszerűség? Döntsd el te. Az biztos, hogy sokkal kevésbé hizlal, mint a hagyományos verzió.

Amikor napokig egy igazi egészségtelen fogáson jár az ember agya, de sportos, egészségtudatos emberként mégsem szeretne áldozatul esni egy cukros-zsíros édességnek, akkor az alternatív receptek igazi win-win helyzetet teremtenek. A fánk pont ilyen. Elolvasod a szót, és máris összefutott a nyál a szádban, igaz? Ez a cukor- és olajmentes verzió igazi vállalható finomság, ami sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb, az olajban sült változatánál. Akár futás előtt is kipróbálhatod, mert nem nehéz.

HOZZÁVALÓK (9 DARABHOZ): 

150 g főtt sütőtök

50 g teljes kiőrlésű tönköly liszt

70 g teff liszt (a teff egy gluténmentes, afrikai gabona, de helyettesíthető a receptben bármilyen más liszttel)

14 db puha kimagozott datolya

200 ml mandulatej

egy kevés vanília

1/2 tk szódabikarbóna

1 ek keményítő

1 tk sütőpor

2 ek almaszósz

1 tk őrölt fahéj

egy csipetnyi őrölt szerecsendió

CSOKOLÁDÉ SZÓSZHOZ:

1-2 ek datolya szirup (vagy bármilyen más szirup)

2-4 ek víz

2 ek kakaópor

9 pekándió összesen, minden fánkra 1-1 darab

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 ° C-ra (alsó-felső sütés).  Készítsd ki a fánk formát. Nekem egy szilikon formám van, azt nem kell kiolajozni. De ha neked fém van, akkor azt egy ecsettel vékonyan kend ki repce olajjal.

Tedd a főtt sütőtököt, a datolyát, a vaníliát és a tejet egy mixerbe és keverd simára.

Keverd össze a száraz összetevőket egy közepes méretű tálban. A sütőtökös-datolyás keveréket öntsd hozzá és keverd össze. Keverd hozzá az almaszószt is.

Oszd el a tésztát a fánk formában. Süsd őket 13-15 percig, amíg szép aranybarna színű lesz.

A csokoládé szószhoz keverd össze a kakaóport, 1 evőkanál datolyaszirupot és először 2 evőkanál vizet majd ha kell, akkor adj hozzá többet. Attól függően, hogy mennyire folyósra szeretnéd, tegyél bele több vizet, illetve ha édesebbre szeretnéd, több datolya szirupot.

A fánkok tetejét kend meg a csoki szósszal vagy mártsd a szószba a fánk tetejét. Szórd meg apróra vágott pekándióval vagy amivel szeretnéd.

Frissen a legfinomabb, de szerintem hűtőben talán 2 napot dobozban kibír. 

Tápérték adatok

1 fánk esetében (hajdinaliszttel számolva a teff liszt helyett) : energia: 140 kcal, szénhidrát: 21 g, fehérje: 3,4 g, zsír: 3,9 g
A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 További klassz receptek: Yolcsita Eats oldalán.