Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vegán sütőtökös fánk (cukor- és olajmentes)

YolcsitaEats | Sütőtökös fánk vagy fánkszerűség? Döntsd el te. Az biztos, hogy sokkal kevésbé hizlal, mint a hagyományos verzió.

Amikor napokig egy igazán egészségtelen fogáson jár az ember agya, de sportos, egészségtudatos emberként mégsem szeretne áldozatul esni egy cukros-zsíros desszertnek, akkor az alternatív receptek igazi win-win helyzetet teremtenek. Ez a fánk pont ilyen. Elolvasod a szót, és máris összefutott a nyál a szádban, igaz? A cukor- és olajmentes verzió teljesen vállalható finomság, sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb, mint az olajban sült változat. Akár futás előtt is kipróbálhatod, mert nem nehéz.

 

HOZZÁVALÓK (9 DARABHOZ): 

150 g főtt sütőtök

50 g teljes kiőrlésű tönköl liszt

70 g teff liszt (a teff egy gluténmentes, afrikai gabona, de a receptben helyettesíthető bármilyen más liszttel)

14 db puha, kimagozott datolya

200 ml mandulatej

egy kevés vaníliaaroma

½  tk szódabikarbóna

1 ek keményítő

1 tk sütőpor

2 ek almaszósz

1 tk őrölt fahéj

egy csipetnyi őrölt szerecsendió

1-2 ek datolyaszirup (vagy bármilyen más szirup)

2-4 ek víz

2 ek kakaópor

a díszítéshez 9 szem pekándió (vagy bármilyen más dióféle)

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Készítsd ki a fánksütő-formát. Praktikus választás egy szilikonforma, mert azt nem kell kiolajozni. De ha neked fém van, akkor azt egy ecset segítségével vékonyan kend ki repceolajjal.

Tedd a főtt sütőtököt, a datolyát, a vaníliát és a tejet egy mixerbe, majd keverd simára.

Egy közepes méretű tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, majd kanalazd hozzá a sütőtökös-datolyás keveréket és az almaszószt is. Jól dolgozd össze.

Oszd el a tésztát a sütőforma mélyedéseiben. Süsd 13-15 percig, amíg szép aranybarna színt nem kapnak.

A csokoládészószhoz keverd össze a kakaóport, 1 evőkanál datolyaszirupot és 2 evőkanál vizet, majd, ha szükséges, akkor adj hozzá még egy kicsit a hozzávalókból: attól függően, hogy mennyire folyósra szeretnéd, tegyél bele még egy kis vizet, illetve ha édesebbre szeretnéd, akkor több datolyaszirupot.

A fánkok tetejét kend meg a csokiszósszal, vagy mártsd a szószba a fánkok tetejét. Szórd meg apróra vágott pekándióval.

Frissen a legfinomabb, de hűtőben, dobozban 1-2 napot kibír. 

Tápérték adatok

1 fánk esetében (hajdinaliszttel számolva a teff liszt helyett) : energia: 140 kcal, szénhidrát: 21 g, fehérje: 3,4 g, zsír: 3,9 g
A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 További klassz receptek: Yolcsita Eats oldalán.