A lasagne igazi klasszikus, egyszerű, laktató és finom. Ez a vegán lasagna nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, és igazán szuper regenerációs étel. Magas zsírtartalma miatt nem ajánljuk futás előtt, mert gyomorproblémákat okozhat. A szénhidrát:fehérje aránya 4:1, ami edzés utáni optimális tápanyagbevitel aránya.
Hozzávalók (5 fő részére):
1 padlizsán (kockára vágott)
500 gramm gomba (szeletelt)
4 répa (kockára vágott)
1 vöröshagyma (szeletelt)
6 gerezd fokhagyma (apróra vágott)
650 ml paradicsom szósz
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál ecet
só és bors
1 evőkanál cukor
2 marék spenót
3 evőkanál zöld pesto
12 lasagne lap
75 gramm vegán sajt (reszelt)
2 teáskanál olaj
A Beshamel szószhoz:
3 evőkanál margarin
65 gramm liszt (teljes kiőrlésűre cserélhető)
3 és fél bögre szójatej
2 evőkanál sörélesztő pehely
egy csipet tört fenyőmag
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, add hozzá a padlizsánt, a gombát, a répát és süsd 10 percig.
Add hozzá a hagymát és fokhagymát és további 5 percig süsd.
Keverd hozzá a passátát a balzsamecettel, sóval, borssal, cukorral és lassú tűzön süsd 10 percig, ameddig a víz nagyrésze elpárolog. Vedd le a tűzről a serpenyőt és tedd félre.
A szósz elkészítéséhez a margarint tedd egy serpenyőbe, olvaszd fel a tűzhelyen, majd keverd hozzá a lisztet.
Add hozzá a szójatejet bögrénként adagolva, folyamatos kevergetés mellett főzd 10 percig, és ha csomók maradtak benne, azokat egy habverővel keverd el.
Add hozzá a sörélesztő pelyhet, sózd, borsozd. Addig főzd és keverd, ameddig az összetevők jól elegyednek egymással és a szósz krémes nem lesz. Ha kész, húzd le a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödik, szójatejjel hígíthatsz rajta.
Egy lasagne forma aljában a zöldséges szósz harmadát oszlasd el. Tegyél rá 4 lasagne lapot, újabb egyharmad szószt, egy marék spenótot és végül a Béchamel mártás harmadát.
Újabb 4 lasange lap következik, majd rá a pesto, erre tedd a maradék zöldséges szószt, újabb marék spenótot és a Béchamel szósz harmadát.
Az utolsó réteghez tedd fel a 4 lasagne lapot és a maradék Béchamel szószt, rá pedig a reszelt vegán sajtot.
30 percig süsd lefedve, majd 20 percig fólia, fedő nélkül.
Tápérték adatok1 adagra Energia: 427 kcal, szénhidrát: 78 g, fehérje: 21 g, zsír: 23 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |