Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vegán lasagne

taste.com

4:1 szénhidrát:fehérje aránya miatt ez a lasagne igazi regenráló fogás.

 A lasagne igazi klasszikus, egyszerű, laktató és finom. Ez a vegán lasagna nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, és igazán szuper regenerációs étel. Magas zsírtartalma miatt nem ajánljuk futás előtt, mert gyomorproblémákat okozhat. A szénhidrát:fehérje aránya 4:1, ami edzés utáni optimális tápanyagbevitel aránya. 

Hozzávalók (5 fő részére):

1 padlizsán (kockára vágott)

500 gramm gomba (szeletelt)

4 répa (kockára vágott)

1 vöröshagyma (szeletelt)

6 gerezd fokhagyma (apróra vágott)

650 ml paradicsom szósz

1 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál ecet

só és bors

1 evőkanál cukor

2 marék spenót

3 evőkanál zöld pesto

12 lasagne lap

75 gramm vegán sajt (reszelt)

2 teáskanál olaj

A Beshamel szószhoz:

3 evőkanál margarin

65 gramm liszt (teljes kiőrlésűre cserélhető)

3 és fél bögre szójatej

2 evőkanál sörélesztő pehely

egy csipet tört fenyőmag

 

Elkészítés: 

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. 

Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, add hozzá a padlizsánt, a gombát, a répát és süsd 10 percig. 

Add hozzá a hagymát és fokhagymát és további 5 percig süsd.

Keverd hozzá a passátát a balzsamecettel, sóval, borssal, cukorral és lassú tűzön süsd 10 percig, ameddig a víz nagyrésze elpárolog. Vedd le a tűzről a serpenyőt és tedd félre.

A szósz elkészítéséhez a margarint tedd egy serpenyőbe, olvaszd fel a tűzhelyen, majd keverd hozzá a lisztet. 

Add hozzá a szójatejet bögrénként adagolva, folyamatos kevergetés mellett főzd 10 percig, és ha csomók maradtak benne, azokat egy habverővel keverd el. 

Add hozzá a sörélesztő pelyhet, sózd, borsozd. Addig főzd és keverd, ameddig az összetevők jól elegyednek egymással és a szósz krémes nem lesz. Ha kész, húzd le a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödik, szójatejjel hígíthatsz rajta. 

Egy lasagne forma aljában a zöldséges szósz harmadát oszlasd el. Tegyél rá 4 lasagne lapot, újabb egyharmad szószt, egy marék spenótot és végül a Béchamel mártás harmadát. 

Újabb 4 lasange lap következik, majd rá a pesto, erre tedd a maradék zöldséges szószt, újabb marék spenótot és a Béchamel szósz harmadát. 

Az utolsó réteghez tedd fel a 4 lasagne lapot és a maradék Béchamel szószt, rá pedig a reszelt vegán sajtot. 

30 percig süsd lefedve, majd 20 percig fólia, fedő nélkül. 

Tápérték adatok

1 adagra

Energia: 427 kcal, szénhidrát: 78 g, fehérje: 21 g, zsír: 23 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 
Recept forrása: wearesovegan.com