Nyáron nem sok kedve van a tűzhely mellett robotolni az embernek. De ha mégsem szeretnél kenyéren is vízen élni, és az egészséged is fontos, a legjobb, ha magadnak készíted el az ételeket. Ezzel a brokkolival currys hummuszágyon minden kitétel teljesülni fog.
Hozzávalók a sült brokkolihoz:
1 kisebb fej brokkoli
4 ek olívaolaj (ennek a nagyjából a negyede elpárolod a hőkezelés során)
só, bors
Hozzávalók a currys hummushoz:
250 g főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
1 ek olívaolaj
2 ek tahini
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 kk currypor vagy paszta
só
szezámmag a tálaláshoz
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, majd egy zacskóba tesszük, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk. Összefogjuk a zacskó száját és jól összerázzuk. Felhevítjük a grillrácsot vagy serpenyőt és 5-10 perc alatt minden oldalát megpirítjuk a brokkoli rózsáknak.
A hummushoz a csicseriborsót leszűrjük és félretesszük a levét. A leszűrt csicserit egy botmixerrel vagy turmixgépben krémesre dolgozzuk az olívaolajjal, tahinivel, a szétnyomott fokhagymával, a citrom levével, a sóval és a curryvel. Apránként adagoljuk hozzá a levét, hogy kenhető legyen.
A szezámmagot egy felhevített serpenyőben pirosra pirítjuk. Nem szükséges olaj hozzá.
Tálalásnál a tányérra kanalazunk a hummusból, elkenjük, majd erre pakoljuk a sült brokkoli rózsákat. Végezetül pedig megszórjuk szezámmaggal.
Tápérték adatok: 258 kcal, 13g szénhidrát, 11g fehérje, 16g zsír. A tápérték adatok számolását Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember végezte. |
További egészséges és ínycsiklandozó fogások: Wander Food Wonder blogján