Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vegán burgonyás pogácsa medvehagymával

Istock | A medvehagymát nagyon sokféle ételbe bele tudod csempészni. Ez a pogácsa a zsírtartalma miatt nem igazán alkalmas futás előtt vagy alatt, de egy túrán jó kis energiabomba lesz.

Finom, könnyen emészthető és praktikusan csomagolható.

A medvehagymaszezon kellős közepén nem lehet medvehagymás pogácsa nélkül létezni! Egy vegán, tejmentes, alternatív pogácsareceptet ajánlunk az alábbiakban, amit mi még egy kis medvehagymával is felturbóztunk. Leginkább túrához javasoljuk, mert könnyen emészthető, de energiában gazdag, laktató fogás. Mivel ebben a receptben a margarin mennyisége jelentős, ezért nem mindegy, hogy mekkora zsírtartalmú zsiradékot választasz hozzá. A tápérték adatok kiszámításához egy 70%-os zsírtartalmút vettünk alapul, az alternatívaként javasolt kókuszzsír esetében még nagyobb a zsírtartalma a fogásnak!

 

Hozzávalók (40 darabhoz):

500 g burgonya 

1 db (közepes méretű) édesburgonya

500 g finomliszt

250 g jó minőségű margarin (vagy kókuszzsír), szobahőmérsékletű

1 tasak (7-9 g) szárított élesztő

125 ml langyos rizstej + egy kevés a kenéshez

2 csokor medvehagyma

 

Elkészítés:

Tegyük egy lábasba a meghámozott burgonyát és az édesburgonyát, öntsük fel vízzel, majd főzzük puhára. Szűrjük le, aztán burgonyatörővel dolgozzuk pépesre.

Öntsük egy bögrébe a langyos rizstejet, adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el, és hagyjuk felfutni 4-5 perc alatt.

Adjuk a burgonyához a lisztet, a felaprított medvehagymát, a puha margarint vagy a kókuszzsírt, a felfutott élesztőt, majd ízlés szerint sózzuk meg. Gyúrjuk össze a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni 45 percig. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1/2 centiméter vastagra, majd a négy oldalát középre hajtva hajtogassuk be. Tegyük rá a konyharuhát és hagyjuk kelni 15-20 percig. Nyújtsuk ki újra, majd megint  hajtogassuk össze. Ezt ismételjük meg még kétszer. Az utolsó nyújtásnál szintén 1/2 centiméter legyen a tészta vastagsága. Egy késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassunk belőle pogácsákat. Tegyük azokat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg a tetejüket rizstejjel.

Süssük a pogácsákat 180 fokon kb. 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Tápérték adatok:

1 darabra számolva

Energia: 97 kcal, szénhidrát: 12 g, fehérje: 1,6 g, zsír: 4,6 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 
 
Köszönjük a szuper receptet Zizinek, akit a következő csatornákon érhetsz el:
Blog, Instagram, FacebookVegán főzőkurzus Zizinél