Szöveg: Yolcsita | 2019.05.29. | Frissítve: 2020.05.26. | |
Yolcsita | Csupa természetes alapanyagból áll össze ez a banánkenyér, amivel az édesség utáni vágyadat is kielégítheted.
Magas rosttartalma miatt futás előtt nem ajánljuk ezt a banánkenyeret, nehogy gyomorproblémákat okozzon. Viszont edzés után, ha valami édesre vágysz, egy szelet nem okoz gondot.
Hozzávalók (12 szelethez):
3 evőkanál őrölt lenmag
6 evőkanál víz
120 g hajdinaliszt
130 g zabliszt
3 db nagyon érett banán
120 g puha, kimagozott datolya
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál vanília
3 evőkanál almaszósz
1 evőkanál almaecet
2 evőkanál mandulavaj
Körülbelül 40 g apróra vágott dió
100 g áfonya
opcionális: szeletelt mandula
Elkészítés:
Körülbelül 10 percre áztasd be vízbe a lenmagot. Melegítsd elő sütőt 180 °C-ra. Egy kenyérformát bélelj ki sütőpapírral. Keverd össze a hajdina- és a zablisztet, valamint a sütőport egy nagy tálban. A datolyát, a banánt, a vaníliát, a mandulavajat, az almaecetet és az almaszószt dolgozd össze egy aprítóban vagy egy erős turmixgépben. Ezt a keveréket add hozzá a száraz hozzávalókhoz, majd az áztatott lenmagot is (a vízzel együtt), és jól keverd össze az egészet. Végül forgasd hozzá áfonyát és az apróra vágott diót. (Extraként tehetsz bele csokit is.) Kanalazd a tésztát egy vekniformába, és szórj a tetejére pár szem áfonyát, valamint ízlés szerint némi szeletelt mandulát. Süsd a banánkenyeret 45-55 percig, amíg szép és aranybarna lesz.
Tápérték adatok1 szeletre, mandula nélkül számolva Energia: 201 kcal, szénhidrát: 29 g, fehérje: 5,1 g, zsír: 6,4 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |