123RF | A csirkés-sült paradicsomos tészta egyszerűen elkészíthető, petrezselyemzölddel és némi sovány reszelt sajttal megszórva igazán finom fogás a versenyt megelőző estére
A hosszabb távú versenyek előtti este a tésztapartik, pontosabban a szénhidrátfeltöltés ideje. Jöhet tehát a tészta, a pizza vagy más szénhidrátban gazdag fogás, amellyel feltöltheted a glikogénraktáraidat. Mutatunk néhány receptet!
Ahogy táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla írja cikkében:
„A tészta könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag étel. Ha megfelelő szósszal eszed, akkor ideális választás vacsorára. Kerüld a zsírdús (pl. carbonara) és a vörös húsokat tartalmazó (pl. bolognai) szószokat, egyél inkább valamilyen egyszerűbb paradicsomos, tonhalas vagy csirkés fogást, mert ezeknek rövidebb a tartózkodási ideje a gyomorban.”
A tésztát kiválthatod más alapanyaggal is, amely nem tartalmaz olyan mennyiségű zsírt, fehérjét és rostot, ami emésztési problémákhoz vezethetne. Lilla összegyűjtötte néhány, vacsorára, főétel-alapanyagként is bevethető élelmiszerek mennyi szénhidrátot tartalmaznak 100 grammonként (nyersen):
Tészta: 60-70 g; Kuszkusz: 72 g; Köles: 64 g; Rizs: 75 g; Édesburgonya: 19,7 g; Burgonya: 17,9 g
Fontos!A versenyt megelőző napokban olyan alapanyagokból készült ételeket egyél, amiket megszoktál, amelyektől tudod, hogy nem okoznak nálad emésztési problémákat. A puffasztó hatású élelmiszereket, valamint a hashajtó hatással bíró alapanyagokat ilyenkor kerülni kell. |
Íme, 5 recept, amiket akár az egyéni igényeid szerint kicsit átalakítva bevethetsz a félmaratoni vagy bármilyen hosszabb távú verseny előtti este. Arról pedig, hogy közvetlenül a versenyt megelőző órákban, például reggelire mit érdemes fogyasztani, ebből a cikkből tudhatsz meg többet.
A receptért kattints a fogás nevére vagy fotójára!
Nápolyi kölesgombóc spagettivel
Pestós zöld tészta
Édesburgonyás „lasagne”
Csirkés-paradicsomos penne
Édesburgonyás gnocchi