Amikor a zabkására gondolunk, főleg az édes ízvilág ugrik be. És ha első hallásra a görög salátás zabkása furcsán is hangzik, egy igazán finom és tápláló fogásról van szó, érdemes nyitottan hozzáállni, és kipróbálni ezt a receptet. Egy igazán egészséges és tápláló ételről van szó, lassan felszívódó szénhidráttal, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségekkel, és némi fehérjével, amit a joghurt és a feta sajt képvisel.
Hozzávalók (1 személyre):
25 g zabpehely
60 ml víz
1 teáskanál szárított oregánó
½ teáskanál fokhagymapor
só
őrölt fekete bors
150 g natúr joghurt
1 db paradicsom
7-8 cm-es kígyóuborka-darab
¼ fej lila hagyma
2 evőkanál morzsolt feta vagy kecskesajt
Elkészítése:
A zabpelyhet keverd össze a vízzel, valamint a fűszerekkel, aztán tűzhelyen vagy mikróban a szokásos módon készíts belőle zabkását. Utána keverd össze a joghurttal, és ízlés szerint ízesítsd utána.
A megmosott paradicsomot és kígyóuborkát kockázd fel, a lila hagymát vágd gerezdekre, majd tedd mindent a sós zabkására. Végül szórd meg a morzsolt feta vagy kecskesajttal.
Elkészítési idő: 10 perc
Tippek:
• Tehetsz rá olajbogyót, csíkokra vágott bébispenótot, sőt, akár pár csepp balzsamecettel is megbolondíthatod.
• Elkészítheted az egyéjszakás változatát is: ebben az esetben miután belekeverted a joghurtot a zabkásába, tedd be a hűtőbe. A friss zöldségeket és a sajtot csak másnap, fogyasztás előtt szórd a salátára.
Receptajánló:
Olajbogyókrém brokkolival és zabpehellyel