Ezt a szuper receptet néhány éve kaptuk Kádár Kitti ultrafutótól, és azóta is az egyik kedvencünk. A túrós-zabpelyhes pogácsa remek fehérje- és folsavforrás, továbbá magas E-, B6- és B12-vitamin tartalmának köszönhetően jó alternatívája lehet a hagyományos pogácsáknak. Ha kenyér helyett, nagyobb mennyiséget szeretnél enni belőle, érdemes a margarint és a szóráshoz használt sajtot alacsony zsírtartalmúra cserélni.
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
500 g sovány túró
500 g apró szemű zabpehely
250 g margarin
tengeri só
1 db tojás a kenéshez
50 g reszelt gouda sajt a szóráshoz
Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan gyúrd össze, és lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. egy ujjnyi vastagságúra.
Kisebb méretű pogácsaszaggatóval szaggass ki belőle kb. 30 db pogácsát, kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg mindet reszelt sajttal.
Pihentesd kb. 10 percig, majd 180 fokon nagyjából 20-30 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.
Elkészítési idő: 60 perc
Ha ebből a tésztamennyiségből, ezekből a hozzávalókból 30 db pogit készítesz, akkor 1 db kb. 130 kcal-t és 11,3 g szénhidrátot, 4,2 g fehérjét és 7,2 g zsírt tartalmaz.