Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Top 7 recept – tésztaparti futóknak

123RF | Isteni, ez a szélesmetélt brokkolis-zöldborsó pestóval. A zöldborsó és a menta remekül passzol.

Egészséges finomságok a kirobbanó formáért.

Akár hosszút futsz a hétvégén, akár „csak” egy szimpla örömfutásra készülsz, vagy gyorsan szeretnél valami igazán finom, de egyszerű fogást az asztalra varázsolni, akkor ezek a szuper tésztareceptek biztosan beválnak!

Az alábbi recepteknél 80-100 g/fő tésztamennyiséggel számoltunk. Aki fogyókúrázik, csökkentse a tészta mennyiségét 50-60 g-ra, és igény szerint készítse el az ételt több zöldséggel.

Egy bevált tipp szintén a súlycsökkentő életmódváltást folytatóknak: a cukkini nagyszerű „áltészta”, tehát a hajszálvékonyra szeletelt zöldséggel kiválthatod a tészta egy részét!

 

ORSÓTÉSZTA SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS FETA SAJTTAL

 
123RF
|
Orsóstészta sült zöldségekkel és fetával.

 

Hozzávalók (4 személyre)

320 g teljes kiőrlésű orsótészta

1 db cukkini

1 db sárga színű kaliforniai paprika

½ db nagyobb vagy 1 db kisebb padlizsán

olívaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

néhány levél friss bazsalikom

100 g feta sajt

frissen őrölt bors

ízlés szerint csilipaprika

Elkészítése:

A tésztát a csomagoláson található leírás szerint forró, sós vízben kifőzzük. Közben a padlizsánt meghámozzuk (sokan nem szeretik a kissé kesernyés héját), a magjait kikapargatjuk, majd a cukkinivel és a paprikával együtt apró kockákra vágjuk. Egy teflonserpenyőben felhevítünk kb. 5 evőkanál olívaolajat, kissé megfuttatjuk rajta a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és gyakorta átkeverve kissé roppanósan puhára pirítjuk. Közben ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.

A leszűrt tésztát hozzákeverjük a sült zöldségekhez, majd hozzáforgatjuk a kis kockákra vágott feta sajtot. (Természetesen tálaláskor szebb látvány, ha a kis sajtkockák a tészta tetején csücsülnek, így viszont a forró ételben elkeveredve kissé megolvad a sajt, és finomabbá teszi a tésztát.)

Végül megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal és ízlés szerint finomra aprított csilipaprikával.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

 

CARBONARA SPAGETTI

 
123RF
|
Ez egy nagy klasszikus, Mivel a Carbonara nem túl könnyű, így csak a sportolás utáni órákban fogyaszd, és lehetőleg ebédként.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 teáskanál olívaolaj

kb. 400 g spagetti

100 g pancetta vagy bacon

4 db tojás

100 g reszelt parmezán vagy pecorino romano + a szóráshoz

frissen őrölt bors

Elkészítése:

Az olívaolajat felhevítjük egy nagyobb serpenyőben, majd szép aranyszínű pirítjuk rajta a felcsíkozott vagy feldarabolt pancettát vagy bacont. Lekapcsoljuk a hőt, és hagyjuk szépen kihűlni a szalonnát és a zsiradékot (ha úgy véled, túl sok lett a zsiradék, egy részét nyugodtan távolítsd el).

Közben a tésztát forró, sós vízben al dentére, azaz harapni valóan puhára főzzük. Egy tálban kézi habverővel a lehető legsimábbra keverjük a tojásokat, a reszelt sajtot, némi (kb. 1/4 bögrényi) vizet, majd frissen őrölt borssal ízesítjük. Utána a szalonnához öntjük.

Amint a tészta kifőtt, leszűrjük, és azonnal összeforgatjuk a tojásos-szalonnás eleggyel. Az edény alatt visszakapcsoljuk a tűzhelyet, de csak alacsony hőmérsékleten (nem szabad forrónak lenni, nehogy a tojásból rántotta legyen!), és addig kevergetjük az ételt, míg a tészta szép selymesen fel nem veszi a szószt. Utána azonnal levesszük a tűzről. Tálaláskor megszórjuk némi reszelt sajttal.

Tippünk: A carbonara nem tartozik a legkönnyebb tésztaételek közé, viszont ha másnap hosszút futsz, akkor nyugodtan fogyassz belőle!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

A LEGEGYSZERŰBB PARADICSOMOS-JOGHURTOS TÉSZTA

 
123RF
|
Paradicsomos-joghurtos tészta.

 

Hozzávalók (4 személyre):

400 g csőtészta (rigatoni)

2 bögre passzírozott paradicsom

1 csipetnyi csilipehely

200 g görög joghurt

1 nagy marék friss bazsalikomlevél

frissen őrölt bors

6 evőkanál reszelt kemény sajt

Elkészítése:

A tésztát kifőzzük a csomagoláson található leírás szerint, majd leszűrjük.

Amíg a tészta fő, a passzírozott paradicsomot egy nagyobb serpenyőbe öntjük, és hozzáadjuk a csilipelyhet. Közepes lángon kb. 9-10 perc alatt, néha átkeverve kicsit sűrűbbre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A joghurtot egy tálba öntjük, majd hozzáadunk a paradicsomszószból kb. 1 merőkanálnyit. Szép simára keverjük, majd visszaöntjük az edénybe a többi szószhoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a főtt tésztát a joghurtos paradicsomszósszal és az apróra vágott bazsalikommal. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Tippünk: Ha több időd van, és kicsit kiadósabb fogást szeretnél, akkor főzz ki a paradicsommártásban apró húsgolyókat. Ez utóbbit pillanatok alatt elkészítheted sovány darált húsból, 1 db tojásból, 1 kis fej apróra vágott vörös hagymából, kevés zsemlemorzsából, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítve. Minél kisebb golyókat formázol, annál gyorsabban fog átfőni a mártásban a húsgombóc.

Elkészítési idő: kb. 25 perc

 

GOMBÁS-ZÖLDFŰSZERES SPAGETTI (VEGÁN)

 
123RF
|
Gombás-zöldfűszeres spagetti, ami nem a könnyebb tészta finomságok közé tartozik, de nagyon finom.

 

Hozzávalók (4 személyre):

60 ml olívaolaj

½ fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

200 g gomba

60 ml vörösbor

őrölt fekete bors

½ db cukkini

1 db padlizsán

1 db sárgarépa

1-1 evőkanál apróra vágyott petrezselyemzöld és bazsalikom

330 ml passzírozott paradicsom

1-1 teáskanál szárított oregánó és rozmaring

¼ teáskanál csilipehely

240 g makaróni

Elkészítése:

Egy nagy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és az átnyomott fokhagymát. A gombát alaposan megmossuk, aztán felszeleteljük, és hozzáadjuk a hagymához. Ráöntjük a vörösbort, majd kevergetve hagyjuk elpárologni az alkoholt, közben a gomba is kicsit összeesik. Sóval, borssal ízesítjük.

Hozzáadjuk a megmosott, felkockázott cukkinit, a megmosott, meghámozott, felkockázott padlizsánt, a megtisztított, apró kockákra vágott répát, valamint a bazsalikomot és a petrezselyemzöldet. Hozzákeverjük a passzírozott paradicsomot, majd az oregánóval, a bazsalikommal és a csilipehellyel ízesítjük a mártást. 15-20 percig főzzük, ha közben túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá még egy kis vörösbort. Közben a tésztát a csomagoláson található leírás szerint kifőzzük, aztán amikor elkészült, leszűrjük, és hozzákeverjük a zöldséges mártáshoz.

Tippünk: Hallottál már a tempeh-ről? Ezt a szójaterméket világszerte előszeretettel használják a hús helyettesítésére. Receptünkben a gomba fele mennyiségét lecserélheted a magas fehérjetartalmú tempeh-re, amit ázsiai élelmiszereket árusító boltban, esetleg bioboltban szerezhetsz be.

Elkészítési idő: kb. 50 perc

 

BOLOGNAI SPAGETTI KICSIT MÁSKÉPP

 
123RF
|
Van aki ne szeretné a bolognai spagettit?

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db piros kaliforniai paprika

2-3 evőkanál olívaolaj

1 zacskó (kb. 400 g) mirelit spenót vagy friss spenót

400 g sovány darált hús (lehet csirkemell vagy sovány sertés- vagy marhahús)

200 g sűrített paradicsom

400 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)

100-200 ml 100%-os paradicsomlé

néhány evőkanál tej (elhagyható)

2 evőkanál barna cukor

320 g spagetti

frissen őrölt bors

Elkészítése:

A meghámozott vöröshagymát és fokhagymát, valamint a kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd rászórjuk a hagymát és a paprikát, aztán gyakori kevergetés mellett megpirítjuk. Utána hozzáadjuk a darált hús, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd belekeverjük a felengedett, kinyomkodott spenótot (ha frisset használunk, alaposan mossuk meg, és jól csepegtessük le!), a sűrített paradicsomot, a hámozott-darabolt paradicsomot, valamit annyi paradicsomlevet, hogy kicsit hígabb mártást kapjunk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, aztán lefedjük, és közepes lángon, kb. 35-40 perc alatt puhára pároljuk a ragut. (A tej azért kell, mert kissé selymesebbé teszi a mártást, és elvesz a paradicsom savas ízéből. De nem kötelező használni!)

Amíg a ragu elkészül, kifőzzük a tésztát forró, sós vízben. Aztán leszűrjük, és összekeverjük a spenótos-darált húsos mártással.

Tippünk: Spenót helyett használhatsz fodros kelt vagy leveles kelt is!

Elkészítési idő: kb. 50 perc

CSIRKÉS-KOKTÉLPARADICSOMOS PENNE

 
123RF
|
Egyszerű és nagyon finom, ez a csirkés-koktélparadicsomos penne.

 

Hozzávalók (4 személyre):

320 g penne

400 g csirkemellfilé

szárnyasfűszer-keverék

olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál méz

balzsamecet

300 g koktélparadicsom

4 evőkanál reszelt kemény sajt

1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk, majd elhelyezzük egy olajjal vékonyan kikent tepsiben. Kb. 2 evőkanál olívaolajat elkeverünk az átnyomott fokhagymával, a mézzel, pár csepp balzsamecettel, majd meglocsoljuk vele a paradicsomot. 190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Miközben a paradicsom sül, a csirkét megmossuk, megtisztítjuk, falatnyi darabkákra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és jól összekeverjük. Egy teflonserpenyőben felhevítünk némi olajat, majd aranyszínűre sütjük rajta a húsdarabkákat (kb. 7-8 perc alatt kész, de aki igazán ropogósan szereti, az piríthatja 1-2 perccel tovább). A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, aztán lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a húsdarabkákkal, valamint az apróra vágott petrezselyemzölddel. Amint elkészül a paradicsom, azt is hozzákeverjük, végül megszórjuk a reszelt sajttal.

Tippünk: Ha szeretnél időt spórolni, a koktélparadicsomot a hússal együtt is megsütheted a serpenyőben. De ekkor se felejtsd el hozzáadni az olajos-fokhagymás-mézes-balzsamecetes dresszinget!

Elkészítési idő: kb. 45 perc

 

SZÉLESMETÉLT BROKKOLIS-ZÖLDBORSÓS PESTÓVAL

 
123RF
|
Isteni, ez a szélesmetélt brokkolis-zöldborsó pestóval. A zöldborsó és a menta remekül passzol.

 

Hozzávalók (4 személyre):

320 g szélesmetélt

400 g brokkolirózsa (friss vagy mirelit)

200 g zöldborsó (friss vagy mirelit)

150 ml extra szűz olívaolaj

kb. 60-70 g dióbél vagy fenyőmag

1-2 gerezd fokhagyma

100 g reszelt kemény sajt (legjobb a parmezán)

frissen őrölt bors

1 marék friss petrezselyemzöld vagy bazsalikom + a díszítéshez

Elkészítése:

Ha friss brokkolit használunk, rózsáira szedjük, és leöblítjük. Utána forró, sós vízben megpároljuk a zöldborsóval együtt. Ha a zöldségek elkészültek, kb. az 1/3-1/4 mennyiségét félretesszük, a többit krémesre turmixoljuk az olívaolajjal, az átnyomott fokhagymával, a zöldfűszerrel a fenyőmaggal vagy a dióval, valamint a reszelt sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a pestót.

A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a pestóval, és hozzáforgatjuk a félretett zöldségeket. Tálaláskor zöldfűszerrel díszítjük.

Tippünk: A zöldborsóhoz kiválóan illik a menta. Ha csak zöldborsóból készíted a pestót, érdemes kísérletezni ezzel a zöldfűszerrel is, mert igen különleges ízkombinációt érhetsz el. Aki szereti, tálalás előtt némi reszelt citromhéjjal is megszórhatja a fogást.

Elkészítési idő: kb. 45 perc