123RF | Isteni, ez a szélesmetélt brokkolis-zöldborsó pestóval. A zöldborsó és a menta remekül passzol.
Akár hosszút futsz a hétvégén, akár „csak” egy szimpla örömfutásra készülsz, vagy gyorsan szeretnél valami igazán finom, de egyszerű fogást az asztalra varázsolni, akkor ezek a szuper tésztareceptek biztosan beválnak!
Az alábbi recepteknél 80-100 g/fő tésztamennyiséggel számoltunk. Aki fogyókúrázik, csökkentse a tészta mennyiségét 50-60 g-ra, és igény szerint készítse el az ételt több zöldséggel.
Egy bevált tipp szintén a súlycsökkentő életmódváltást folytatóknak: a cukkini nagyszerű „áltészta”, tehát a hajszálvékonyra szeletelt zöldséggel kiválthatod a tészta egy részét!
ORSÓTÉSZTA SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS FETA SAJTTAL

Hozzávalók (4 személyre)
320 g teljes kiőrlésű orsótészta
1 db cukkini
1 db sárga színű kaliforniai paprika
½ db nagyobb vagy 1 db kisebb padlizsán
olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
néhány levél friss bazsalikom
100 g feta sajt
só
frissen őrölt bors
ízlés szerint csilipaprika
Elkészítése:
A tésztát a csomagoláson található leírás szerint forró, sós vízben kifőzzük. Közben a padlizsánt meghámozzuk (sokan nem szeretik a kissé kesernyés héját), a magjait kikapargatjuk, majd a cukkinivel és a paprikával együtt apró kockákra vágjuk. Egy teflonserpenyőben felhevítünk kb. 5 evőkanál olívaolajat, kissé megfuttatjuk rajta a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és gyakorta átkeverve kissé roppanósan puhára pirítjuk. Közben ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.
A leszűrt tésztát hozzákeverjük a sült zöldségekhez, majd hozzáforgatjuk a kis kockákra vágott feta sajtot. (Természetesen tálaláskor szebb látvány, ha a kis sajtkockák a tészta tetején csücsülnek, így viszont a forró ételben elkeveredve kissé megolvad a sajt, és finomabbá teszi a tésztát.)
Végül megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal és ízlés szerint finomra aprított csilipaprikával.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
CARBONARA SPAGETTI

Hozzávalók (4 személyre):
1 teáskanál olívaolaj
kb. 400 g spagetti
100 g pancetta vagy bacon
4 db tojás
100 g reszelt parmezán vagy pecorino romano + a szóráshoz
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
Az olívaolajat felhevítjük egy nagyobb serpenyőben, majd szép aranyszínű pirítjuk rajta a felcsíkozott vagy feldarabolt pancettát vagy bacont. Lekapcsoljuk a hőt, és hagyjuk szépen kihűlni a szalonnát és a zsiradékot (ha úgy véled, túl sok lett a zsiradék, egy részét nyugodtan távolítsd el).
Közben a tésztát forró, sós vízben al dentére, azaz harapni valóan puhára főzzük. Egy tálban kézi habverővel a lehető legsimábbra keverjük a tojásokat, a reszelt sajtot, némi (kb. 1/4 bögrényi) vizet, majd frissen őrölt borssal ízesítjük. Utána a szalonnához öntjük.
Amint a tészta kifőtt, leszűrjük, és azonnal összeforgatjuk a tojásos-szalonnás eleggyel. Az edény alatt visszakapcsoljuk a tűzhelyet, de csak alacsony hőmérsékleten (nem szabad forrónak lenni, nehogy a tojásból rántotta legyen!), és addig kevergetjük az ételt, míg a tészta szép selymesen fel nem veszi a szószt. Utána azonnal levesszük a tűzről. Tálaláskor megszórjuk némi reszelt sajttal.
Tippünk: A carbonara nem tartozik a legkönnyebb tésztaételek közé, viszont ha másnap hosszút futsz, akkor nyugodtan fogyassz belőle!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
A LEGEGYSZERŰBB PARADICSOMOS-JOGHURTOS TÉSZTA

Hozzávalók (4 személyre):
400 g csőtészta (rigatoni)
2 bögre passzírozott paradicsom
1 csipetnyi csilipehely
200 g görög joghurt
1 nagy marék friss bazsalikomlevél
só
frissen őrölt bors
6 evőkanál reszelt kemény sajt
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük a csomagoláson található leírás szerint, majd leszűrjük.
Amíg a tészta fő, a passzírozott paradicsomot egy nagyobb serpenyőbe öntjük, és hozzáadjuk a csilipelyhet. Közepes lángon kb. 9-10 perc alatt, néha átkeverve kicsit sűrűbbre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A joghurtot egy tálba öntjük, majd hozzáadunk a paradicsomszószból kb. 1 merőkanálnyit. Szép simára keverjük, majd visszaöntjük az edénybe a többi szószhoz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a főtt tésztát a joghurtos paradicsomszósszal és az apróra vágott bazsalikommal. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Tippünk: Ha több időd van, és kicsit kiadósabb fogást szeretnél, akkor főzz ki a paradicsommártásban apró húsgolyókat. Ez utóbbit pillanatok alatt elkészítheted sovány darált húsból, 1 db tojásból, 1 kis fej apróra vágott vörös hagymából, kevés zsemlemorzsából, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítve. Minél kisebb golyókat formázol, annál gyorsabban fog átfőni a mártásban a húsgombóc.
Elkészítési idő: kb. 25 perc
GOMBÁS-ZÖLDFŰSZERES SPAGETTI (VEGÁN)

Hozzávalók (4 személyre):
60 ml olívaolaj
½ fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
200 g gomba
60 ml vörösbor
só
őrölt fekete bors
½ db cukkini
1 db padlizsán
1 db sárgarépa
1-1 evőkanál apróra vágyott petrezselyemzöld és bazsalikom
330 ml passzírozott paradicsom
1-1 teáskanál szárított oregánó és rozmaring
¼ teáskanál csilipehely
240 g makaróni
Elkészítése:
Egy nagy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és az átnyomott fokhagymát. A gombát alaposan megmossuk, aztán felszeleteljük, és hozzáadjuk a hagymához. Ráöntjük a vörösbort, majd kevergetve hagyjuk elpárologni az alkoholt, közben a gomba is kicsit összeesik. Sóval, borssal ízesítjük.
Hozzáadjuk a megmosott, felkockázott cukkinit, a megmosott, meghámozott, felkockázott padlizsánt, a megtisztított, apró kockákra vágott répát, valamint a bazsalikomot és a petrezselyemzöldet. Hozzákeverjük a passzírozott paradicsomot, majd az oregánóval, a bazsalikommal és a csilipehellyel ízesítjük a mártást. 15-20 percig főzzük, ha közben túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá még egy kis vörösbort. Közben a tésztát a csomagoláson található leírás szerint kifőzzük, aztán amikor elkészült, leszűrjük, és hozzákeverjük a zöldséges mártáshoz.
Tippünk: Hallottál már a tempeh-ről? Ezt a szójaterméket világszerte előszeretettel használják a hús helyettesítésére. Receptünkben a gomba fele mennyiségét lecserélheted a magas fehérjetartalmú tempeh-re, amit ázsiai élelmiszereket árusító boltban, esetleg bioboltban szerezhetsz be.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
BOLOGNAI SPAGETTI KICSIT MÁSKÉPP

Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db piros kaliforniai paprika
2-3 evőkanál olívaolaj
1 zacskó (kb. 400 g) mirelit spenót vagy friss spenót
400 g sovány darált hús (lehet csirkemell vagy sovány sertés- vagy marhahús)
200 g sűrített paradicsom
400 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)
100-200 ml 100%-os paradicsomlé
néhány evőkanál tej (elhagyható)
2 evőkanál barna cukor
320 g spagetti
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A meghámozott vöröshagymát és fokhagymát, valamint a kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd rászórjuk a hagymát és a paprikát, aztán gyakori kevergetés mellett megpirítjuk. Utána hozzáadjuk a darált hús, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd belekeverjük a felengedett, kinyomkodott spenótot (ha frisset használunk, alaposan mossuk meg, és jól csepegtessük le!), a sűrített paradicsomot, a hámozott-darabolt paradicsomot, valamit annyi paradicsomlevet, hogy kicsit hígabb mártást kapjunk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, aztán lefedjük, és közepes lángon, kb. 35-40 perc alatt puhára pároljuk a ragut. (A tej azért kell, mert kissé selymesebbé teszi a mártást, és elvesz a paradicsom savas ízéből. De nem kötelező használni!)
Amíg a ragu elkészül, kifőzzük a tésztát forró, sós vízben. Aztán leszűrjük, és összekeverjük a spenótos-darált húsos mártással.
Tippünk: Spenót helyett használhatsz fodros kelt vagy leveles kelt is!
Elkészítési idő: kb. 50 perc
CSIRKÉS-KOKTÉLPARADICSOMOS PENNE

Hozzávalók (4 személyre):
320 g penne
400 g csirkemellfilé
szárnyasfűszer-keverék
só
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál méz
balzsamecet
300 g koktélparadicsom
4 evőkanál reszelt kemény sajt
1/2 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk, majd elhelyezzük egy olajjal vékonyan kikent tepsiben. Kb. 2 evőkanál olívaolajat elkeverünk az átnyomott fokhagymával, a mézzel, pár csepp balzsamecettel, majd meglocsoljuk vele a paradicsomot. 190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Miközben a paradicsom sül, a csirkét megmossuk, megtisztítjuk, falatnyi darabkákra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és jól összekeverjük. Egy teflonserpenyőben felhevítünk némi olajat, majd aranyszínűre sütjük rajta a húsdarabkákat (kb. 7-8 perc alatt kész, de aki igazán ropogósan szereti, az piríthatja 1-2 perccel tovább). A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, aztán lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a húsdarabkákkal, valamint az apróra vágott petrezselyemzölddel. Amint elkészül a paradicsom, azt is hozzákeverjük, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
Tippünk: Ha szeretnél időt spórolni, a koktélparadicsomot a hússal együtt is megsütheted a serpenyőben. De ekkor se felejtsd el hozzáadni az olajos-fokhagymás-mézes-balzsamecetes dresszinget!
Elkészítési idő: kb. 45 perc
SZÉLESMETÉLT BROKKOLIS-ZÖLDBORSÓS PESTÓVAL

Hozzávalók (4 személyre):
320 g szélesmetélt
400 g brokkolirózsa (friss vagy mirelit)
200 g zöldborsó (friss vagy mirelit)
150 ml extra szűz olívaolaj
kb. 60-70 g dióbél vagy fenyőmag
1-2 gerezd fokhagyma
100 g reszelt kemény sajt (legjobb a parmezán)
só
frissen őrölt bors
1 marék friss petrezselyemzöld vagy bazsalikom + a díszítéshez
Elkészítése:
Ha friss brokkolit használunk, rózsáira szedjük, és leöblítjük. Utána forró, sós vízben megpároljuk a zöldborsóval együtt. Ha a zöldségek elkészültek, kb. az 1/3-1/4 mennyiségét félretesszük, a többit krémesre turmixoljuk az olívaolajjal, az átnyomott fokhagymával, a zöldfűszerrel a fenyőmaggal vagy a dióval, valamint a reszelt sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a pestót.
A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a pestóval, és hozzáforgatjuk a félretett zöldségeket. Tálaláskor zöldfűszerrel díszítjük.
Tippünk: A zöldborsóhoz kiválóan illik a menta. Ha csak zöldborsóból készíted a pestót, érdemes kísérletezni ezzel a zöldfűszerrel is, mert igen különleges ízkombinációt érhetsz el. Aki szereti, tálalás előtt némi reszelt citromhéjjal is megszórhatja a fogást.