Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Top 5 egészséges finomság az ünnep jegyében

Istock | Zöld gazpacho. A húsvéti asztalra is kerülhetnek egészséges fogások.

Válassz könnyű fogásokat húsvétkor is!

Fonott kalács, vaj, csokoládé, sonka, majonézes saláták, ropogós héjú fehér kenyér... Jól ismert és sokak által kedvelt szereplői a húsvéti lakomáknak. De ha ilyenkor sem akarsz átesni a ló túloldalára, és nem szeretnéd úgy lefutni a hosszú hétvégére tervezett távjaidat, mintha egy ágyúgolyó lenne a gyomrodban, akkor érdemes a felsoroltaknál könnyebb fogásokat választani, és persze mértéket tartani. Az alábbiakban néhány igazán finom, mégsem túl „letaglózó” receptet ajánlunk.

 

Zöld gazpacho

Hozzávalók (4 személyre):

2 db kígyóuborka

1 fej fehér hagyma (a hagyományos vöröshagymánál kevésbé intenzív ízű, de ha nem kapsz ilyet, helyettesítsd néhány szál újhagymával)

1 gerezd fokhagyma

1 db zöld színű kaliforniai paprika

1 db avokádó

½ csokor petrezselyemzöld + a tálaláshoz

¼ csokor koriander

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál só

1 evőkanál frissen facsart citromlé

1 csésze víz

Elkészítése:

Az uborkát alaposan megmossuk, majd hosszában kettévágjuk. Kanállal kikapargatjuk a magjait, majd a húsát apró kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kiszedjük a csumáját, majd a húsát szintén felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, felszeleteljük. Az uborkát, a hagymát, a paprikát és a meghámozott fokhagymát aprítóba vagy turmixgépbe tesszük, és addig turmixoljuk, még pépes, a lehető legsimább állagú nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a leöblített zöldfűszereket, az olívaolajat, az avokádó kikapart húsát, majd tovább turmixoljuk, amíg ismét sima nem lesz a püré. Hozzáöntjük a vizet, a citromlevet és a sót is, majd simára keverjük. Ízlés szerint továbbízesítjük még egy kis sóval és citromlével, sőt, aki szereti, egy kis őrölt borssal is. Nagyon finom azonnal, frissen kínálva, de egy meleg napon fogyasztás előtt ajánlatos kellemesen hűvösre hűteni. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Tippünk: Az ünnepen kínálhatunk mellé fejenként fejenként ½-½ db főtt tojást is.

Elkészítési idő: 15 perc

 

Paradicsomos-spenótos-mozzarellás tojásmuffin

 
123RF
|
Paradicsomos-spenótos-mozzarellás tojásmuffin

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

12 db tojás

2-3 evőkanál apróra vágott újhagyma

őrölt fekete bors

2 nagy maroknyi spenótlevél

16 db koktélparadicsom

120 g füstölt mozzarella vagy pizzamozzarella

a tálaláshoz snidling és asztalt paradicsom

szükség szerint olívaolaj a formához

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tálba ütjük a tojásokat, majd összekeverjük az apróra vágott újhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A spenótleveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és megszárogatjuk (akár salátacentifugában), majd felcsíkozzuk. A koktélparadicsomokat kis darabokra vágjuk. A tojásos masszába belekeverjük a spenótot, a paradicsomot, valamint az apró kockákra vágott mozzarellát. Egy 12 darabos muffinsütőforma mélyedéseit olívaolajjal nagyon vékonyan kikenjük (amennyiben szilikonból készült formát használunk, ez a mozzanat elhagyható). A mélyedéseket a 3/4-ükig megtöltjük az zöldséges-sajtos tojással, majd 20 percig sütjük. Miután elkészült, 10 percig hűlni hagyjuk a formában, majd egy spatula segítségével óvatosan elválasztjuk a forma szélétől, és kiemeljük. Ízlés szerint apróra vágott snidlinggel és aszalt paradicsommal kínáljuk.

Tippünk: Még különlegesebb ízhatást érhetsz el, ha tálaláskor némi balzsamecetet is csepegtetsz a tojásmuffinok tetejére.

Elkészítési idő: 35 perc

 

Brokkolis-sajtos quiche

 
123RF
|
Brokkolis-sajtos quiche

 

Hozzávalók (12 szelethez):

300 g brokkolirózsa

7 db tojás

120 g görög joghurt

őrölt fekete bors

2 gerezd fokhagyma

80 g reszelt cheddar sajt

olívaolaj vagy margarin a formához

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű piteformát vékonyan kikenünk olívaolajjal vagy margarinnal. Egy nagy tálba beleütjük a tojásokat, és összekeverjük a joghurttal, kb. 1 teáskanál sóval, ¼ teáskanál őrölt fekete borssal, valamint az átnyomott fokhagymával. A megmosott brokkolirózsákat kisebb darabokra vágjuk, majd a sajttal együtt a tojásos masszához forgatjuk. A keveréket az előkészített formába öntjük, majd 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.

Tippünk: Maradt egy kevés a húsvéti sonkából vagy grillcsirkéből? Vegyél le a sajt mennyiségéből, és turbózd fel a tojásos keveréket az apróra vágott maradék hússal.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tormakrémes sonkatekercs light

 
Istock
|
Tormakrémes sonkatekercs light

 

Hozzávalók (8 darabhoz):

8 szelet sovány sonka

100 g light krémsajt

2 ek reszelt alma (kinyomkodva)

½ db apróra vágott kápiapaprika

1-2 tk ecetes torma

2 ek reszelt sovány sajt

ízlés szerint só, bors, snidling

salátalevelek a tálaláshoz

Elkészítése:

A krémsajtot összedolgozzuk a reszelt almával, a kápiapaprikával, a tormával és a sajttal. Ízlés szerint sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel ízesítjük (de a torma már önmagában olyan markáns, hogy akár ízesítés nélkül is kellően karakteres ízt kapunk). A tölteléket a sonkaszeletekre halmozzuk, majd feltekerjük azokat. Salátaágyon tálaljuk.

Tippünk: Aki szereti, a töltelékbe keverhet némi durvára tört diót is.

Elkészítési idő: 10 perc

 

Sonkás-tojásos tavaszi saláta

 
123RF
|
Sonkás-tojásos tavaszi saláta

 

 

Hozzávalók (4 személyre):

8 szelet sovány főtt sonka

2 db főtt tojás

1 fej fodros saláta

½ db kígyóuborka

1 fel lila hagyma

100 g koktélparadicsom

50 g light ementáli sajt

4 szelet Graham-toastkenyér

3 ek olívaolaj

1 ek borecet

őrölt fekete bors

ízlés szerint ½ tk mustár

Elkészítése:

A sonkaszeleteket csíkokra, a sajtot kis kockákra, a főtt tojásokat pedig gerezdekre vágjuk. A salátát alaposan megmossuk, majd egy tiszta konyharuha segítségével megszárítgatjuk (használhatunk természetesen salátacentrifugát is), végül falatnyi darabokra tépkedjük vagy vágjuk. A kígyóuborkát és a meghámozott lila hagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A borecetet sóval, borssal ízesítjük, majd evőkanalanként összedolgozzuk az olívaolajjal. Ízlés szerint mustárral dúsítjuk. A toastkenyeret megpirítjuk, majd felkockázzuk. A zöldségféléket összeforgatjuk a krutonnal, majd hozzákeverjük a salátaöntetet. Ízlésesen elosztjuk rajta a sonkát, a sajtot meg a tojást, és már tálalhatjuk is.

Tippünk: A kruton hivatalosan olajjal készül, de mi a kalóriaspórolás kedvéért ennél a receptnél egyszerűen megpirítjuk a kenyeret. Ha klasszikusabb módon szeretnéd készíteni, akkor a szikkadt kenyeret vágd kis falatnyi kockákra, szórd sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtesd meg olívaolajjal, sózd, borsozd (esetleg ízesítsd még egy kis átnyomott fokhagymával is), majd süsd 200 fokon nagyjából negyed órán át.

Elkészítési idő: 20 perc