Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Top 3 tésztavacsora szénhidrátfeltöltéshez

123RF | A cukkini és a paradicsom kifejezetten könnyen emészthető

Ha hosszú távot futsz.

A félmaraton, maraton előtti vacsorán általában a tésztaételek a főszereplők. Ahogy Csanaky Lilla, a Futásról Nőknek táplálkozástudományi szakértője mondja: „A tészta könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag étel (100 g száraztészta körülbelül 60-70 g szénhidrátot tartalmaz). Ha megfelelő szósszal eszed, akkor ideális választás maraton előtti vacsorára.”

De milyen a megfelelő szósz? Zsírszegény (a carbonarát és a zsírosabb húsféléket tartalmazó ragut ne ilyenkor fogyaszd!), könnyen emészthető, alacsonyabb rosttartalmú hozzávalókból áll. Jó választás például a paradicsom, a cukkini, a csirkemellfilé. A gombát, a hüvelyeseket a verseny előtti este inkább érdemes elkerülni.

Nagyon fontos: ne ilyenkor kísérletezz olyan hozzávalókkal, amiket korábban még nem fogyasztottál, nem próbáltál. Maradj a jól bevált alapanyagoknál, ezeket viszont kedvedre variálhatod. Ebben segít az alábbi összeállítás is.

További szuper tippeket találsz a hosszú távú futóversenyek előtti étkezéshez Lilla cikkében!

Cukkinis-sült paradicsomos spagetti

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

1 db közepes fej vöröshagyma

1 db közepes sárgarépa

1 szál szárzeller

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

¼ teáskanál paprikapehely

olívaolaj

2 evőkanál paradicsompüré

1 nagy db cukkini

400 g spagetti (vagy más száraztészta)

1-1 evőkanál apróra vágott bazsalikom és kakukkfű

150 g koktélparadicsom

őrölt fekete bors

ízlés szerint sajt (pl. light mozzarella)

 

Elkészítése:

A hagymát pucold meg és negyedeld fel. A répát és zellert tisztítsd meg és darabold fel. Tedd a hagymát, a répát, a zellert, 2 fokhagymagerezdet, a leöblített petrezselyemzöldet és a paprikapelyhet a konyhai aprítóba/robotgépbe, és dolgozd kissé darabos masszává a hozzávalókat.

Közepes lángon melegíts fel 2-3 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, add hozzá a zöldséges keveréket és a vékony karikákra szeletelt cukkinit (uborkaszeletelővel is felvághatod, vagy egyszerűen lereszelheted nagy lyukú reszelőn). Sózd, borsozd meg ízlés szerint, és gyakori kevergetés mellett párold kb. 8-10 percig. Egy kis tálkában keverd össze a paradicsomszószt egy csésze vízzel, majd add hozzá a zöldségmártáshoz. Forrald fel, majd vedd kisebbre a lángot, és gyakran kevergetve főzd 5-8 percig addig a mártást, amíg kissé be nem sűrűsödik.

A tésztát főzd ki a sós, forró vízben a csomagoláson megadott leírás szerint.

Egy teflonserpenyőben hevíts fel 1-2 evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg rajta a feldarabolt fokhagymát. Ezután a fokhagymadarabokat szűrőlapát segítségével vedd ki a serpenyőből, majd add az olajhoz a koktélparadicsomot. Sózd, borsozd meg, szórd meg a zöldfűszerekkel, majd süsd-pirítsd addig, míg a héja meg nem ráncosodik, szét nem nyílik.

A tésztát keverd össze a cukkinis zöldségmártással, majd tálald sült paradicsommal és ízlés szerint kis kockákra vágott sajttal.

Elkészítési idő: 45 perc

Tipp:

• Ha másnap versenyzel, akkor vagy sajt nélkül fogyaszd az ételt, vagy válassz hozzá alacsony zsírtartalmút, például light mozzarellát. Amennyiben nem verseny előtti vacsorának szánod ezt a fogást, és belefér egy kicsit zsírosabb sajtféle is, akkor érdemes megkóstolni egy kevés morzsolt feta sajttal.

 

 
123RF
|
A (fél)maratoni bolognait készítsd sovány darált húsból!

 

(Fél)maratoni bolognai Shalane Flanagan receptje alapján

Hozzávalók (4 személyre):

1 evőkanál olívaolaj

450 g sovány darált hús (pl. csirke- vagy pulykamellfilé, esetleg sovány marhahús)

tengeri só

3 gerezd fokhagyma

2 teáskanál szárított oregánó

½ teáskanál csilipehely (elhagyható)

2 db piros színű kaliforniai paprika apróra vágva

1-1 csésze apróra kockákra vágott sárgarépa és szárzeller

1 konzerv hámozott-darabolt paradicsom

80 g kínaikel-levél

reszelt parmezán

400 g spagetti

frissen őrölt bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a darált húst, és kevergetve pirítsd fehéredésig. Ekkor fűszerezd 1 teáskanál sóval, az oregánóval, az átnyomott fokhagymával és ízlés szerint a csilipehellyel. Kevergetve pirítsd még 1 percig.

Öntsd a húshoz a maradék ½ evőkanál olívaolajat, valamint add hozzá az előkészített paprikát, sárgarépát és zellert. Gyakran megkeverve párold kb. 5 percig. Ekkor öntsd hozzá a konzervparadicsomot a levével együtt, majd forrald fel a ragut. Ezután vedd mérsékelt lángra, fedd le az edényt, és rendszeres időközönként átkeverve párold a ragut kb. 25 percig. Közben a kínaikel-levelet alaposan mosd meg, szárítgasd meg, ízlés szerint csíkozd fel. És a csomagoláson található leírás szerint főzd ki a spagettit.

Mikor már majdnem kész a ragu, add hozzá a kelt (a zöld leveles zöldségek kb. 1-2 perc alatt teljesen összeesnek, nincs szükségük több párolási időre). Ízlés szerint sózd, borsozd utána a ragut.

Tálald a bolognai mártást a kifőzött tésztával, szórd meg reszelt parmezánnal.

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Tippek:

• Akinek érzékeny a gyomra, az a csilipelyhet és a borsot is hagyja el. A só, illetve a zöldfűszerek így is nagyon finom ízt adnak majd az ételnek.

• Nem kötelező a bolognai ragut tésztával tálalni, fogyaszthatod például kuszkusszal vagy rizzsel is. Csak az a lényeg, hogy verseny előtti napon olyat válassz mellé, amiről tudod, hogy szereti a gyomrod.

 

 

 
123RF | Ha még nem próbáltad a rákot verseny előtti nap, akkor ne kockáztass, válaszd a csirkemellet!

Spenótos-sült paprikás tésztasaláta

Hozzávalók (4 személyre):

3 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

2 db sárga kaliforniai paprika

150 g koktélparadicsom

50 ml zöldségleves alaplé

frissen őrölt fekete bors

10 szem olajbogyó

200 g bébispenót

friss bazsalikom

reszelt parmezán

250 g előfőzött garnélarák (mirelit)

petrezselyemzöld

1 teáskanál vaj

citrom

400 g orsótészta

 

Elkészítése:

Ha rákkal készíted a fogást, a mirelit terméket tedd a fagyasztóból a hűtőszekrénybe, és hagyd kiolvadni.

Az orsótésztát főzd ki sós, forró vízben főzd al dentére, azaz haraphatóan keményre.

2 evőkanál olívaolajat hevíts fel egy teflonserpenyőben, majd pár perc alatt pirítsd meg rajta a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Add hozzá a kis kockákra vágott paprikát, a megmosott koktélparadicsomot, valamint az olajbogyót, sózd, borsozd meg, kissé pirítsd át, majd öntsd hozzá az alaplevet. Néha megkevergetve főzd kb. 6 percig. Ekkor add hozzá az al dente tésztát, 50 ml-t a főzővízből, valamint a spenótot és a bazsalikomot. Párold még 2 percig a fogást, míg a spenót összeesik. Ízlés szerint sózd, borsozd utána.

A maradék olívaolajat a vajjal együtt hevítsd fel. A maradék fokhagymagerezdet szeleteld fel, kissé pirítsd meg az olaj-vaj keverékén, majd add hozzá a felengedett rákocskákat. A méretüktől függően pár perc alatt megpárolódnak. Szórd meg petrezselyemzölddel, de ízlés szerint adhatsz hozzá némi frissen facsart citromlevet, sőt, egy kis fehérborral is megbolondíthatod (csak hagyd elpárologni).

A zöldséges tésztát forgasd össze a rákkal, majd tálaláskor ízlés szerint szórd meg egy kevés reszelt parmezánnal.

Elkészítési idő: 40 perc

Tipp:

• Ha verseny előtt még nem próbáltad a rákot, csirkemellfilével tálald a zöldséges tésztasalátát! A húst mosd meg, tisztítsd meg, ízesítsd sóval, borssal (esetleg szárnyasfűszer-keverékkel), majd fokhagymás olívaolajon süsd meg a csirkedarabkákat.

• Nem kedveled a fokhagymát a túl erőteljes íze miatt? Semmi gond, válaszd az ételhez az enyhe ízű, kissé édeskés fehér hagymát! Ezt a fajtát éppen a visszafogott íze miatt előszeretettel használják salátákhoz, burgerekhez.