Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Majdnem töltött paprika

Istock | Szénhidrátban gazdag, zsiradékban szegény főétel

Tápláló főétel sovány hússal és barna rizzsel.

A hétvégi hosszú futásod után jól esne egy olyan fogás, ami egészséges, laktató, szénhidrátban és fehérjében gazdag, zsiradékban szegény, ráadásul egyszerűen elkészíthető? Próbáld ki a „töltés nélküli” töltött paprikát! Az alábbi recept gyakorlatilag a darált húsos-rizses keverékkel megtöltött, sajttal megszórt, majd megsütött kaliforniai paprika egyszerűsített változata: az alapja sovány darált hús, barna rizs, a paprika, passzírozott paradicsom. Sovány darált húsból válaszd a lehető legalacsonyabb zsírtartalmút, például a csirkemellet, de – csak a példa kedvéért – lehet kapni mindössze 10 %-os zsírtartalmú darált marhahúst vagy 7%-os zsírtartalmú darált sertéshúst is.

 

Töltött paprika – kicsit másként

Hozzávalók (kb. 5-6 adaghoz):

120 g barna rizs

450 g sovány darált hús

1 evőkanál olívaolaj

1 kisebb fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 db kaliforniai paprika

230 g passzírozott paradicsom

1 ½ teáskanál olasz fűszerkeverék

¾ teáskanál só

¼ teáskanál őrölt fekete bors

1 evőkanál Worcestershire szósz

1 evőkanál balzsamecet

50 g reszelt mozzarella

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Tedd fel a barna rizst főni a csomagoláson található utasítás szerint.

Egy nagyobb teflonserpenyőben hevítsd fel az olajat (ha van olajspray-d, használd azt, így még többet spórolhatsz a zsiradékkal).

A felhevített olajon pirítsd fehéredésig a darált húst, majd gyakran megkevergetve, mérsékelt tűzön süsd addig, míg majdnem teljesen átfő. Ekkor add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát. Néhány perc dinsztelés után szórd hozzá a felkockázott paprikát. Főzd még 2-3 percig, majd fűszerezd a sóval, a borssal, az olasz fűszerkeverékkel, a Worcestershire szósszal és a balzsamecettel.

Végül keverd hozzá a főtt barna rizst, valamint a passzírozott paradicsomot, majd az egészet öntsd át egy hőálló sütőtálba. Szórd meg a tetejét a reszelt sajttal, majd süsd össze kb. 15-20 perc alatt (az a jó, ha a sajt szépen megolvad a tetején, és itt-ott akár kicsit aranyszínű is lesz).

Elkészítési idő: 60 perc

 

Tippek:

• Barna rizs helyett elkészítheted quinoával, bulgurral vagy kuszkusszal is!

• Aki nem fogyaszt húst, cserélje le a darált húst zöldborsóra és/vagy konzerv babra, cukkinire, padlizsánra. De ha csak szeretnéd egy kicsit csökkenteni az étel kalóriatartalmát, akkor is klassz választás a cukkini meg a padlizsán: egyszerűen cseréld le a zöldségekre a barna rizs egy adott mennyiségét.

• Ez egy nagyon jó „maradékmentő” fogás. Tehát ha van otthon már elkészített főtt rizs akár a hűtőben, előző napról, akár a mélyhűtőben, ehhez a recepthez bátran használd fel!

 

Még több egészséges, laktató főétel:

Édesburgonyás lasagne

Töltött cukkini

Házi pesztós gnocchi