Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Töltött édesburgonya

WonderfoodWonder engedélyével

Az édesburgonya egy igazi szuperélelmiszer, fogyaszd edzés előtt 3-4 órával.

 Az édesburgonya az egészségtudatos emberek egyik legkedveltebb fogása. Magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, így tényleg megérdemli a kiemelt helyet. Már kapható klasszikus narancssárga színű mellett burgonyasárga és lila verzióban is. Ha még nem kóstoltad, mindenképpen érdemes, az íze egy kicsit a sütőtökéhez hasonlít, de sósan is tökéletesen működik. Futók számára a magas szénhidráttartalom miatt sok energiát biztosít az edzéshez.  

 

Hozzávalók 1 adagra:

1 nagyobb édesburgonya (grammot nem tudok mondani, akkora legyen, hogy kényelmesen meg lehessen tölteni)

1 kisebb fej hagyma 

sajt 

2-3 evőkanál tejföl

1 gerezd fokhagyma

só, bors 

Elkészítés:

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd  elő kell sütnünk a sütőben vagy megpárolhatjuk a mikróban. Ha a sütőt választjuk, akkor kettévágjuk, rárakjuk egy tepsire a héjával lefelé, és betoljuk kb. 30-40 percre 220 fokon. Addig süssük, amíg bele nem megy gond nélkül a villánk. 

Az időtakarékos verzió a mikrós párolás. Az édesburkonyát ekkor nem vágjuk ketté, csak megszurkáljuk egy villával pár helyen, hogy a gőz kijöjjön belőle, és 8 percre mikróba rakjuk magas fokozaton. Félidőnél fordítsunk rajta egyet. Itt is az a lényeg, hogy puha legyen. Ha ezt elértük, akkor kivesszük, hagyjuk hűlni egy picit és kettévágjuk. 

Miközben sül az édesburgonya, felkockázzuk a hagymát. Először a hagymát egy kicsi olajon üvegesre pirítjuk. 

Ha elkészült a burgonyánk, akkor óvatosan kikaparjuk a belsejét úgy, hogy a héjaknak maradjon azért tartása. A kikapart zöldség húsát villával összetörjük, beleforgatjuk a hagymát, hozzákanalazzuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és jól összekeverjük. Ezt a masszát töltjük vissza a héjba, sajtot reszelünk rá és mehet be a sütőbe 220 fokon, amíg a sajt rápirul. 

Kipróbálhatjátok egy kis snidlinggel vagy medvehagymával is. Mindenképpen fogyassz mellé egy jó adag vegyes salátát!

Tápérték adatok

300g édesburgonyával, 12%-os tejföllel és 15g parmezánnal számolva

energia: 499 kcal, szénhidrát: 72 g, fehérje: 13 g, zsír: 16 g

A tápérték adatok számolását Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember végezte.

 

További egészséges és ínycsiklandozó fogások: Wander Food Wonder blogján