Az, hogy milyen gyümölcsből készíted ezt a finomságot, ízlés kérdése. Almával, alma-körte keverékével, barackkal, áfonyával, szilvával, eperrel és málnával is tökéletes, válaszd azt, aminek szezonja van épp, de mirelittel is teljesen jó. Tartalmas, egészséges, cukormentes reggeli, amikor kicsit több időd van elkészíteni a napindító főétkezést, akkor érdemes kipróbálni!
HOZZÁVALÓK (1 ADAGHOZ):
30 g zabpehely
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
½ teáskanál sütőpor
csipetnyi só
60 ml mandulatej (édesítetlen)
30 g light krémsajt
energiamentes édesítőszer (pl. sztívia vagy folyékony mesterséges édesítőszer)
½ teáskanál vaníliakivonat
kb. 40 g szeder (friss vagy mirelit)
1 teáskanál durvára tört teljes kiőrlésű, cukormentes keksz (elhagyható)
Elkészítése:
Egy szuflé- vagy ramekin formában keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a sót. Egy edényben dolgozd simára a nedves hozzávalókat, azaz a krémsajtot, a tejet, az ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert és a vaníliakivonatot, majd öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz, és jól keverd össze.
A szederszemeket ( akár kisebb darabokra is vághatod) forgasd a tésztához, majd szórd meg az ételt a durvára tört keksszel. Süsd 175 fokon nagyjából 20 percig.
Elkészítési idő: 25 perc
Tippek:
• Folyékony édesítőszer vagy sztívia helyett nyírfacukorral vagy mézzel is édesítheted a tésztát. Az eritrit nem jó ehhez a fogáshoz, mert 160 fok felett elveszti az édesítőerejét.
• A krémsajtot könnyebb lesz simára keverni a többi hozzávalóval, ha pár másodpercre beteszed előtte a mikróba „olvadni”.