Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Sütőtökös-édesburgonyás leves vörös lencsével

Istock | Feltölt és átmelegít egy hosszú futás után a sütőtökös-édesburgonyás leves

Laktató főétel az ősz kedvenceivel.

Ez az egyszerűen elkészíthető sütőtökös-édesburgonyás fogás hiába leves, tökéletesen alkalmas főételnek is, hiszen igen tartalmas: a sütőtök kiváló béta-karotin forrás, az édesburgonya többek között káliumban, A-vitaminban, a lencse pedig fehérjében gazdag – együtt igazán ütős csapatot alkotnak!

Fűszeres, őszies ízvilágával szuper választás a hűvös estékre, futás után, mert nemcsak kellemesen eltelít, hanem át is melegít. Mindemellett vegán és gluténmentes is!

Ha nem kedveled a túl intenzív ízű ételeket, nyugodtan vedd vissza a felére a fűszerek megadott mennyiségét, és ízesítsd utána a levest, amikor már elkészült.

 

Sütőtökös-édesburgonyás leves vörös lencsével

Hozzávalók (4-6 személyre):

2 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

3 egerezd fokhagyma

400 g tisztított (meghámozott) sütőtök

450 g édesburgonya

1 liter zöldségleves-alaplé

1 konzerv hámozott-darabolt paradicsom (400 g)

1 konzerv kókusztej (400 ml)

100 g vörös lencse

3 evőkanál paradicsompüré

1 ½ teáskanál kurkuma

1 ½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál chilipor

¼ teáskanál Cayenne-bors

frissen őrölt fekete bors

2-3 evőkanál almaecet

néhány levél fodros kel (elhagyható)

petrezselyemzöld a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A meghámozott sütőtököt és édesburgonyát vágd kis kockákra. Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Szórd rá a sütőtököt és az édesburgonyát, enyhén sózd meg, majd gyakran átkeverve párold pár percig.

Öntsd az alaphoz a vörös lencsét, a hámozott-darabolt paradicsomot (a levével együtt), a kókusztejet, az alaplét, a paradicsompürét, a kurkumát, a köményt, a chiliport és a Cayenne-borsot, majd sózd, borsozd is meg ízlés szerint. Keverd jól össze, forrald fel, majd mérsékelt lángon, lefedve párold kb. 25-30 percig a fogást, amíg a sütőtök és a burgonya meg nem puhul. A vége előtt néhány perccel keverd hozzá a megmosott, felcsíkozott kelt. Tálaláskor szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 50 perc

 

Tipp:

Amennyiben kevesebb alaplével készíted (kb. 700 ml), kiváló egytálétel válik belőle. Készíthetsz mellé köretnek némi bulgurt, quinoát vagy barna rizst.