Ez az egyszerűen elkészíthető sütőtökös-édesburgonyás fogás hiába leves, tökéletesen alkalmas főételnek is, hiszen igen tartalmas: a sütőtök kiváló béta-karotin forrás, az édesburgonya többek között káliumban, A-vitaminban, a lencse pedig fehérjében gazdag – együtt igazán ütős csapatot alkotnak!
Fűszeres, őszies ízvilágával szuper választás a hűvös estékre, futás után, mert nemcsak kellemesen eltelít, hanem át is melegít. Mindemellett vegán és gluténmentes is!
Ha nem kedveled a túl intenzív ízű ételeket, nyugodtan vedd vissza a felére a fűszerek megadott mennyiségét, és ízesítsd utána a levest, amikor már elkészült.
Sütőtökös-édesburgonyás leves vörös lencsével
Hozzávalók (4-6 személyre):
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
3 egerezd fokhagyma
400 g tisztított (meghámozott) sütőtök
450 g édesburgonya
1 liter zöldségleves-alaplé
1 konzerv hámozott-darabolt paradicsom (400 g)
1 konzerv kókusztej (400 ml)
100 g vörös lencse
3 evőkanál paradicsompüré
1 ½ teáskanál kurkuma
1 ½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál chilipor
¼ teáskanál Cayenne-bors
só
frissen őrölt fekete bors
2-3 evőkanál almaecet
néhány levél fodros kel (elhagyható)
petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítése:
A meghámozott sütőtököt és édesburgonyát vágd kis kockákra. Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Szórd rá a sütőtököt és az édesburgonyát, enyhén sózd meg, majd gyakran átkeverve párold pár percig.
Öntsd az alaphoz a vörös lencsét, a hámozott-darabolt paradicsomot (a levével együtt), a kókusztejet, az alaplét, a paradicsompürét, a kurkumát, a köményt, a chiliport és a Cayenne-borsot, majd sózd, borsozd is meg ízlés szerint. Keverd jól össze, forrald fel, majd mérsékelt lángon, lefedve párold kb. 25-30 percig a fogást, amíg a sütőtök és a burgonya meg nem puhul. A vége előtt néhány perccel keverd hozzá a megmosott, felcsíkozott kelt. Tálaláskor szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.
Elkészítési idő: 50 perc
Tipp:
Amennyiben kevesebb alaplével készíted (kb. 700 ml), kiváló egytálétel válik belőle. Készíthetsz mellé köretnek némi bulgurt, quinoát vagy barna rizst.