Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Sült céklás árparizottó dióval és sajttal

A cékla szuper futókaja. Azon kívül, hogy magas antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma van, értágító és gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsabb regenerációt eredményez. Ha csak teheted, fogyassz céklát a kemény edzések után, a színe pedig igazán feldobja az ember hangulatát egy borongós őszi-téli napon. 

Hozzávalók 2 adagra:

- 3 nagy fej cékla 

- 80 g hántolt árpa

- 2 dl vörösbor

- 5 dl alaplé 

- 1 fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- só, bors, kakukkfű, őrölt gyömbér 

- 3 ek vaj 

- 20 g kemény sajt lereszelve

- marék dió durvára törve

 

Zöldség alaplére egy lehetőség

Hozzávalók: 

2 l víz

1 közepes fej vöröshagyma

150 g sárgarépa

60 g zellergumó (nyers)

60 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa

3 db babérlevél (friss, vagy szárított)

5 szem feketebors (egész)

A hozzávaló zöldségeket megpucoljuk és forrásban lévő, fűszeres vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és ez az alaplé.

Forrás: cookpad.com

Elkészítés:

A céklát megtisztítjuk, hámozzuk és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk és mehet a sütőbe 220 fokra kb. 40 percig. Olyan puha legyen, hogy a kés átmenjen rajta. 

Közben a vöröshagymát egy evőkanál vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és pirítunk rajta. Ráöntjük a megmosott árpát (muszáj átöblíteni, különben kesernyés íze van) és egy kicsit megpirítjuk. 

Ráöntjük a vörösbort és szép lassan elfőzzük róla. 

Ekkor merőkanálnyi mennyiségekkel elkezdjük adagolni hozzá az alaplevet. Mindig csak egy kicsit, és várjuk meg míg elfő róla. Sózzuk, borsozzuk és mehet bele egy kávéskanálnyi őrölt gyömbér. 

Az árpához kell egy kis türelem, több időbe telik megpuhulnia, mint a rizsnek, és ne is várjunk teljesen olyan állagot. Egy picit mindig rágósabb lesz, mint a rizs. 

A megsült céklákat egy botmixer segítségével pürésítjük, majd a már megpuhult árpához öntjük. Mehet bele a 2 evőkanálnyi vaj és a lereszelt sajt. Lassú lángon kevergetve összefőzzük. 

Ha elkészült, a tetejére szórt dióval tálaljuk.

Tápérték adatok:

1 adagra: energia: 624 kcal, szénhidrát: 52 g, fehérje: 13 g, zsír: 31 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

További izgalmas recepteket találsz Wander Food Wonder oldalán