Ha szeretnél egy nem túl kalóriadús, alacsonyabb szénhidráttartalmú főfogást készíteni, akkor próbáld ki ezt a csirkehúsos finomságot! Amennyiben olyan könnyű köretet választasz mellé, mint a vegyes saláta vagy a karfiolrizs, akkor a fogyókúrás étrendbe is beleférhet. Ha szénhidrátban gazdagabb köretre vágysz, akkor tálald bulgurral, barna rizzsel, kuszkusszal vagy quinoával.
Spenóttal és sajttal töltött csirkemell
Hozzávalók (4 személyre):
1 evőkanál olívaolaj + a tepsihez
1 teáskanál olasz fűszerkeverék
½ teáskanál chilipehely (elhagyható)
¼ teáskanál fokhagymapor
¼ teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál só
4 db csirkemellfilé
110 g ricotta
110 g reszelt zsírszegény sajt
25 g reszelt parmezán
2-3 nagy marék friss spenót
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Egy tepsit kenj ki olívaolajjal.
Egy tálkában keverd össze az olívaolajat, a fűszerkeveréket, a fokhagymaport, a hagymagranulátumot, ½ teáskanál sót és ízlés szerint a paprikapelyhet. A csirkemelleket egy éles késsel oldalról vágd be úgy, hogy szét tudd nyitni (de ne vágd át!). A húst kívül-belül kend be az előkészített páccal, majd tedd be a hűtőbe. A legjobb, ha egy órán át hagyod pácolódni a csirkemellet, de az sem gond, ha nincs erre ennyi időd.
Készítsd el a tölteléket: az alaposan megmosott spenótot párold meg, de tényleg csak addig, amíg össze nem esik – az igazán zsenge spenótleveleket elég csak blansírozni –, majd nyomkodd ki, sőt, szükség esetén használj konyhai papírtörlőt, hogy a lehető legtöbb folyadékot eltávolítsd róla, aztán vagdald össze. Egy tálban keverd össze alaposan a ricottát, a zsírszegény reszelt sajtot, a reszelt parmezánt, az átnyomott fokhagymát, az előkészített spenótot és a maradék sót. Ízlés szerint borsozd is meg.
A bepácolt csirkefiléket vedd ki a hűtőből, majd kanalazd a „zsebekbe” a sajtos-spenótos tölteléket. A húst a szélein szükség szerint tűzd össze fogvájóval vagy hústűvel, hogy sütés közben ne nyíljon ki.
Helyezd a töltött csirkemelleket az előkészített tepsibe, told a sütőbe, majd süsd nagyjából 25 percig, míg szépen meg nem pirul. Félidőben fordítsd meg, hogy mindkét oldala aranyszínűre sülhessen.
Elkészítési idő: 35 perc + pácolási idő