A zöldséges pizzáknak számtalan változata létezik, a brokkoli és a karfiol például kiválóan alkalmas „hamis” pizzatészta-alapnak. De az is nagyon egészséges – és alakímélőbb – megoldás, ha maga a zöldség az alap, mint az alábbi recept esetében is.
Sajtos-paradicsomos padlizsánpizza
Hozzávalók (4-5 személyre):
1 db nagyobb padlizsán
só
olívaolaj
200 g reszelt sovány sajt (pl. mozzarella)
2 bögre paradicsomszósz (ha lehet, házi készítésű*)
50 g reszelt parmezán
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
1 teáskanál fokhagymapor
kb. ½ teáskanál őrölt fekete bors
½ teáskanál szárított csilipehely (elhagyható)
*A házi paradicsomszósz receptjét ide kattintva találod meg.
Elkészítése:
A padlizsánt mosd meg alaposan, majd szeleteld kb. 1 cm vastag karikákra. A szeletek mindkét oldalát sóz meg, majd pihentesd 20 percig. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Konyhai papírtörlővel óvatosan itasd fel a nedvességet a zöldség felületéről. Egy konyhai ecsettel a lehető legvékonyabban kend be olívaolajjal a padlizsánok mindkét oldalát. Told a sütőbe, és süsd 20-25 percig.
Közben a paradicsommártást keverd össze a reszelt parmezánnal, a felvagdosott bazsalikommal, a fokhagymaporral, a borssal és a csilipehellyel. Ízlés szerint meg is sózhatod, de csak óvatosan, mert a parmezán is sós!
A paradicsommártást kanalazd a sült padlizsánszeletekre, szórd meg sovány reszelt sajttal, majd told vissza sütőbe pár percre, hogy a sajt ráolvadjon/rápiruljon a padlizsánpizzára.
Elkészítési idő: kb. 30-35 perc