Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Répa bacon saláta

wearesovegan alapján

Olyan, mint egy cézár saláta, csak izgalmasabb.

Bacon répából. Egy "bacon", ami egészséges, és ha jól készíted el, akkor ropogós, finom és édeskés, akár az állati eredetű. De ezzel a megoldással nem terheled feleslegesen telített zsírsavakkal a szív- és érrendszeredet. A csicseriborsó magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően nem kell aggódnod amiatt, hogy éhes maradsz, ha "csak" salátát eszel. 

Hozzávalók (4 adaghoz):

1 nagy répa

1 teáskanál szójaszósz

1 teáskanál juharszirup

2x400 g konzerv csicseriborsó

½ bögre kesudió

1 evőkanál friss citromlé

1 gerezd fokhagyma

½ teáskanál mustár

1 evőkanál sörélesztő pehely

2 teáskanál kapribogyó

½ bögre szójatej

1 nagy fej római saláta

2 nagy marék kelkáposzta

2 teáskanál paprika

bors

olívaolaj

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, és egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

A kesudiót szórd egy tálba, majd öntsd le forró vízzel, hogy megpuhuljon. Addig hagyd ázni, ameddig a recept szerint szükség nem lesz rá.

A hamis baconhöz, azaz répaszeletekhez a zöldséget vágd nagyon vékony szeletekre késsel vagy zöldséghámozóval.

A répaszeleteket tedd egy tálba, add hozzá a juharszirupot, 1 teáskanál olívaolajat, a szójaszószt, egy csipet sót, borsot, majd forgasd össze az egészet. Tedd félre, hogy az ízek összeérhessenek.

Csöpögtesd le a csicseriborsót, majd oszd el a sütőpapírral kibélelt tepsin, sózd meg, és csepegtesd meg az olajjal. Süsd 20 percig az előmelegített sütőben.

Közben a kelkáposztát és a salátát mosd meg, majd a kelkáposzta vastagabb szárát távolítsd el. Mindkettőt tépkedd vagy vágd nagyjából falatnyi darabokra.

Közben az öntet elkészítéséhez a beáztatott kesudiót szűrd le, tedd az aprítóba. Add hozzá a citromlevet, a fokhagymát, a mustárt, a sörélesztő pelyhet, 2 evőkanál olívaolajat, a kapribogyót és a szójatejet, majd dolgozd össze alaposan a géppel. Addig járjon az aprító, ameddig krémes és homogén állagú nem lesz a keverék.

A csicseriborsó vedd ki sütőből, szórd meg a pirospaprikával, és alaposan keverd össze, majd toldd át a tepsi egyik felére. A másik felén helyezd el a répaszeleteket. 15 percre tedd vissza tepsit a sütőbe.

Ezalatt a kelkáposztát és a salátát forgasd össze az öntettel, majd a keveréket oszd el 4 adagra.

Minden adag tetejére szórj a sült csicseriborsóból, valamint helyezz rá néhány szelet répabacont.

Tápérték adatok:

1 adagra számolva

Energia: 358 kcal, szénhidrát: 25 g, fehérje: 15 g, zsír: 20 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: wearesovegan.com