Bacon répából. Egy "bacon", ami egészséges, és ha jól készíted el, akkor ropogós, finom és édeskés, akár az állati eredetű. De ezzel a megoldással nem terheled feleslegesen telített zsírsavakkal a szív- és érrendszeredet. A csicseriborsó magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően nem kell aggódnod amiatt, hogy éhes maradsz, ha "csak" salátát eszel.
Hozzávalók (4 adaghoz):
1 nagy répa
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál juharszirup
2x400 g konzerv csicseriborsó
½ bögre kesudió
1 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma
½ teáskanál mustár
1 evőkanál sörélesztő pehely
2 teáskanál kapribogyó
½ bögre szójatej
1 nagy fej római saláta
2 nagy marék kelkáposzta
2 teáskanál paprika
só
bors
olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra, és egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A kesudiót szórd egy tálba, majd öntsd le forró vízzel, hogy megpuhuljon. Addig hagyd ázni, ameddig a recept szerint szükség nem lesz rá.
A hamis baconhöz, azaz répaszeletekhez a zöldséget vágd nagyon vékony szeletekre késsel vagy zöldséghámozóval.
A répaszeleteket tedd egy tálba, add hozzá a juharszirupot, 1 teáskanál olívaolajat, a szójaszószt, egy csipet sót, borsot, majd forgasd össze az egészet. Tedd félre, hogy az ízek összeérhessenek.
Csöpögtesd le a csicseriborsót, majd oszd el a sütőpapírral kibélelt tepsin, sózd meg, és csepegtesd meg az olajjal. Süsd 20 percig az előmelegített sütőben.
Közben a kelkáposztát és a salátát mosd meg, majd a kelkáposzta vastagabb szárát távolítsd el. Mindkettőt tépkedd vagy vágd nagyjából falatnyi darabokra.
Közben az öntet elkészítéséhez a beáztatott kesudiót szűrd le, tedd az aprítóba. Add hozzá a citromlevet, a fokhagymát, a mustárt, a sörélesztő pelyhet, 2 evőkanál olívaolajat, a kapribogyót és a szójatejet, majd dolgozd össze alaposan a géppel. Addig járjon az aprító, ameddig krémes és homogén állagú nem lesz a keverék.
A csicseriborsó vedd ki sütőből, szórd meg a pirospaprikával, és alaposan keverd össze, majd toldd át a tepsi egyik felére. A másik felén helyezd el a répaszeleteket. 15 percre tedd vissza tepsit a sütőbe.
Ezalatt a kelkáposztát és a salátát forgasd össze az öntettel, majd a keveréket oszd el 4 adagra.
Minden adag tetejére szórj a sült csicseriborsóból, valamint helyezz rá néhány szelet répabacont.
Tápérték adatok:1 adagra számolva Energia: 358 kcal, szénhidrát: 25 g, fehérje: 15 g, zsír: 20 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |