Istock | A házi rebarbarakompótos-zabpelyhes smoothie szénhidrátot, fehérjét, sőt, a mandulának köszönhetően egészséges zsiradékot is tartalmaz
Fanyar ízű, tavaszi zöldség (nem gyümölcs!) a rebarbara, amelynek a szárát használhatjuk fel a konyhában. Vitaminban, ásványi anyagokban gazdag, magas a víztartalma. Enyhén fanyar ízével szuper párost alkot például az eperrel és/vagy a banánnal. A friss rebarbaraszár gyorsan megfő, lekvárnak, kompótnak, szörpnek, valamint pitébe, sütibe is nagyszerű. Mi most először kompótot készítünk belőle, aztán zabpehellyel, banánnal és joghurttal párosítjuk ebben a smoothie-receptben.
Hozzávalók (1 személyre):
A kompóthoz:
150 g feldarabolt rebarbara
60 ml víz
2 evőkanál méz vagy juharszirup
A smoothie-hoz:
1 db banán (felhasználás előtt tegyük be a fagyasztóba)
75 ml mandulaital
25-30 g zabpehely + a tálaláshoz
70 g görög joghurt + 1 teáskanál a tálaláshoz
3 evőkanál rebarbarakompót + a tálaláshoz
néhány szem mandula
Elkészítése:
A kompóthoz öntsd a feldarabolt zöldséget, a vizet és mézet vagy juharszirupot egy kis lábasba, és keverd össze. Közepes lángon, időnként megkevergetve párold puhára a rebarbarát nagyjából 5 perc alatt. Utána hagyd kihűlni, mielőtt felhasználod a smoothie-hoz.
A banánt, a mandulaitalt, a zabpelyhet, a görög joghurtot és a 3 evőkanál kompótot turmixold össze, majd öntsd egy pohárba. Kanalazz a tetejére még egy kis kompótot és joghurtot, majd szórd meg egy kevés zabpehellyel, valamint a durvára vágott mandulával.
Elkészítési idő: 20 perc
Tippek:
• A maradék kompótot felhasználhatod úgy, mint a lekvárt. Kenheted pirítósra, rákanalazhatod a zabkásádra, ízesítheted vele a vaníliafagyit.
• Ha már vanília: ez az a fűszer, ami különlegesen jól passzol a rebarbarához! Különlegesebbé teheted a kompótot (vagy lekvárt), ha adsz hozzá egy kevés vaníliarúdból kikapart magot.
Próbáld ki ezeket is!
Top 3 édes turmix futókra hangolva
Kókusztejes banánturmix quinoával és macával