Szöveg: Ínyencfitnesz | 2020.01.27. | Frissítve: 2020.01.31. | |
Annak ellenére, hogy teljesen növényi alapú, mégis rendkívül fehérjedús és sok vasat is tartalmaz, ami nem kifejezetten jellemző a vegán ételekre. A vitamin- és ásványianyag-tartalma össze sem hasonlítható egy hagyományos pizzáéval: gazdag B-vitaminokban és E-vitaminban, illetve rézben, magnéziumban, mangánban és foszforban is. Táplálkozástudományi szakértőnk a magas szénhidráttartalom miatt leginkább ebédre ajánlja a quiona pizzát, viszont az aránylag sok fehérje és zsír miatt felhívja rá a figyelmet, hogy ha ezt eszed, utána nagyjából 3 óra teljen el az edzésig. Ez a fogás ideális lehet ebédre, ha délután vagy este tervezel edzeni.
Hozzávalók 2 személyre (egy ovális, kb. 30*20 cm-es pizzához):
A tészta:
¾ bögre (150-160 g) quinoa
¼ bögre langyos víz (+ kb 2 bögrényi az áztatáshoz)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1-2 csipet só
1-1 kávéskanál szárított bazsalikom és oregánó
1 kávéskanál fokhagymapor
A feltét:
8-10 evőkanál jó minőségű (hozzáadott cukrot nem tartalmazó, hőkezeléssel tartósított) paradicsompüré
1 fej lila hagyma karikákra vágva
1 nagyobb paradicsom karikákra vágva
4-5 evőkanál főtt csicseriborsó
10 szem fekete olívabogyó
friss bazsalikomlevél
A napraforgó krémsajthoz:
¼ bögre (30 g) natúr, pörköletlen, sótlan napraforgómag
1 evőkanál sörélesztő pehely
1 kávéskanál citromlé
2 evőkanál víz
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A quinoát tedd egy szűrőbe, és öblítés után áztasd be kb. 20 percre bő vízbe. A napraforgómagot egy másik tálkában szintén áztasd be bő vízbe. A quinoát szűrd le, majd a tészta többi összetevőjével együtt tedd egy turmixgépbe, és turmixold krémesre. Közben lehet, hogy néha meg kell állítani a gépet, és az oldalára tapadt quinoát le kell kapargatni, de pár perc alatt szép krémes lesz a tészta. Sűrű nokedlitészta állagot kell kapnod. Sütőpapírral bélelt tepsire folyasd rá a tésztát, és egy fakanál vagy spatula segítségével egyengesd szép ovális formára. Kb 1-1,5 cm magas legyen, így az ovális formád nagyjából 20*30 cm nagyságú lesz. Süsd elő a tésztát 200 fokon 25 perc alatt.
Közben készítsd el a napraforgó krémsajtot is: a napraforgóról öntsd le az áztatóvizet, és a krémsajt többi hozzávalójával együtt tedd a turmixgépbe, majd alaposan dolgozd össze. A víz mennyiségével tudod beállítani a számodra megfelelő állagot (ha szeretnéd, hogy kicsit folyékonyabb legyen, adj hozzá több vizet). A citromlé mennyisége szintén egyéni elbírálást igényel, a receptben megadott mennyiséggel nem lesz túl savanykás, de ha szeretnéd, hogy az legyen, adj hozzá kicsivel többet. Ahogy neked jobban ízlik. A lényeg, hogy addig dolgoztasd a gépet, míg homogén, krémes állagú lesz a krémsajt.
Ha letelt a 25 perc elősütési idő, vedd ki a tésztát, és mehetnek rá a feltétek: gazdagon kend meg a paradicsompürével, majd jöhetnek a paradicsom- és lilahagyma-karikák, szórd rá a csicseriborsót és a fekete olívát, majd told vissza a sütőbe a pizzát, és további 10-15 perc alatt süsd ízlésednek megfelelőre. Ekkor vedd ki a sütőpapírból, majd a sütőpapírral együtt vedd ki a pizzát a tepsiből, és tedd egy rácsra hűlni. Amikor már kicsit kihűlt, csorgasd rá a napraforgó krémsajtot, szórd meg a friss bazsalikomlevelekkel. Végül szeleteld fel a pizzát (akkor a legkönnyebb szeletelni, amikor már legalább kézmelegre hűlt), és már fogyaszthatod is.
Tápérték adatok1 adagra számolva (fél pizza) Energia: 509 kcal, szénhidrát: 75,8 g, fehérje: 20,7 g, zsír: 15,7 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |