Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Quinoa burger

Istock | Egészséges és finom házi gyorskaja rengeteg zöldséggel

Verseny és edzés utáni jutalomfalat.

Ha szereted a hamburgert, és nyitott vagy az újdonságokra esetleg nem vagy oda a húsokért, és próbálsz egészségesen étkezni, akkor ezt a fogást neked találták ki! Mivel aránylag magas a zsír- és szénhidrát-tartalma is, a quinoás-édesburgonyás-gombás-cukkinis zöldségpogácsát rejtő burger inkább egy kényeztető és tápláló fogás lehet egy sikeres verseny hosszabb után. Futás vagy verseny előtt nem ajánljuk, mert megterhelheti a gyomrot. 

 

Hozzávalók (4 fő részére):

1 db kisebb édesburgonya

6 evőkanál olívaolaj

őrölt fekete bors

1 fej portobello gomba (másik fajta is megfelelő)

½ db kisebb cukkini

1 db kisebb mogyoróhagyma

¼ teáskanál paprikapehely

1 bögre* főtt quinoa (főzés nélkül mennyisége: ½ bögre)

¾ bögre zsemlemorzsa

1 ½ teáskanál frissen facsart citromlé

4 db teljes kiőrlésű zsömle

ízlés szerint paradicsomszósz, ricotta, friss zöldségfélék és zöldfűszerek a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Az édesburgonyát egy villával szurkáld meg, majd alaposan kenegesd be kb. 1 teáskanál olívaolajjal, sózd  borsozd. 30-45 percig süsd a sütőben, ameddig meg nem puhul. Hagyd kihűlni. Miután meghámoztad, egy villával törd pépesre. Tedd félre.

Távolítsd el a gomba szárát, a többi részét vágd finomra, akár egy aprító segítségével. Reszeld le a cukkinit egy nagy lyukú reszelőn, és egy konyharuhába csavarva nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet.

1 evőkanál olajat hevíts fel egy közepes serpenyőben. Gyakori kevergetés mellett dinszteld meg rajta az apróra vágott mogyoróhagymát az összezúzott paprikapehellyel együtt. Add hozzá a gombát és a cukkinit, majd párold tovább, közben időnként keverd meg. Addig főzd, míg a zöldségek elkezdik kiengedni a levüket, de nem kell, hogy megpiruljanak. Kanalazd át a zöldséges keveréket egy nagy tálba, keverd hozzá a főtt qinoát, sózd, borsozd meg, majd keverd össze alaposan. Hagyd kihűlni.

Forgasd hozzá a zsemlemorzsát, a citromlevet és ¼ bögre édesburgonyapürét, és keverd össze alaposan. Ízlés szerint sózd és borsozd utána. Ha túl laza a keverék, adj hozzá még édesburgonyapürét.

A keveréket oszd el négy egyenlő részre, formálj belőlük húspogácsa alakú tócsnika. A maradék olajat hevíts fel egy serpenyőben, és oldalanként 2-2 perc alatt süsd át rajta a quinoapogácsákat.

Végül csak össze kell állítanod a burgered: a félbevágott, megpirított zsömlék alsó felére helyezd rá a quinoapogácsát, tehetsz rá ricottát, paradicsomszószt, friss zöldségeket, salátát. 

 

*2,5 dl-es bögrét használva.

Tápérték adatok 

1 adag tápértéke 

Energia: 480 kcal, szénhidrát: 59 g, fehérje: 10 g, zsír: 23 g.

Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő ajánlásával. 
 
A recept forrása: bonapetit.com