Istock | A sütőben sült burgonyaspirál verseny, edzés előtti nap önálló fogásként is remekül megállja a helyét, de sovány húsok mellé köretként is nagyon finom
A burgonya jó káliumforrás, ami az izom- és idegműködéshez fontos. Edzés vagy verseny előtt közvetlenül ez a fogás nem ajánlott, viszont a versenyt megelőző napon nyugodtan fogyaszthatod, mert könnyen emészthető és alacsony zsírtartalmú.
Hozzávalók (2 személyre):
2 db közepes burgonya
2 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
½ teáskanál bors
1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál őrölt kömény
a mártáshoz:
250 g natúr, zsírszegény joghurt (vagy vegán joghurt)
1 csomó retek vagy 1/2 db jégcsapretek lereszelve
só
bors
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A sütőt kapcsold be 180 fokra, és egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A burgonyákat alaposan mosd meg (ha nem újkrumplit használsz, pucold meg), majd miután szárazra törölted, egy-egy hurkapálcával döfd át pont középen a krumplikat hosszában.
Egy éles késsel kezd el úgy felvágni a krumplit, hogy mindig 45 fokos szögben legyen a kés a hurkapálcához viszonyítva. Így nem szeleteket vágsz a krumpliból, hanem spirálban haladsz az egyik végétől a másik felé. Figyelj rá, hogy végig ugyanolyan vastag legyen a vágás.
A hurkapálcán kézzel húzkodd szét a krumplit, de ne vedd le a pálcáról. Helyezd a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Keverd össze az olívaolajat, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a fokhagymaport, az őrölt köményt. A fűszeres olajjal alaposan kend be mindenhol a krumplikat.
Tedd a sütőbe a burgonyát, és 50-60 perc alatt süsd aranybarnára. Ha az idő letelt, de a krumpli nem sült át teljesen, hagyd bent további 10-15 percre. Minél vastagabb a spirál, annál több időre lesz szüksége a burgonyának.
Amíg sül a burgonya, készítsd el a retektzatzikit: keverd össze a hozzávalókat (sót és borsot ízlés szerint), majd tedd egy kicsit félre, amíg összeérnek az ízek.
Kínáld a sült burgonyaspirált a retektzatzikivel!
Tipp: Ízlés szerint zöldfűszerekkel, például kakukkfűvel, petrezselyemzölddel is feldobhatod akár a burgonyát, akár a mártást!
Tápérték adatokEnergia: 390 kcal, szénhidrát: 51,1 g, fehérje: 10,7 g, zsír: 14,6 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |