Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Pirított burgonyaspirál retektzatzikivel

Istock | A sütőben sült burgonyaspirál verseny, edzés előtti nap önálló fogásként is remekül megállja a helyét, de sovány húsok mellé köretként is nagyon finom

Verseny előtti nap fogyaszd!

A burgonya jó káliumforrás, ami az izom- és idegműködéshez fontos. Edzés vagy verseny előtt közvetlenül ez a fogás nem ajánlott, viszont a versenyt megelőző napon nyugodtan fogyaszthatod, mert könnyen emészthető és alacsony zsírtartalmú. 

 

 

Hozzávalók (2 személyre):

2 db közepes burgonya

2 evőkanál olívaolaj

½ teáskanál só

½ teáskanál bors

1 teáskanál édes-nemes pirospaprika

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál őrölt kömény

a mártáshoz:

250 g natúr, zsírszegény joghurt (vagy vegán joghurt)

1 csomó retek vagy 1/2 db jégcsapretek lereszelve

bors 

pár csepp citromlé

 

Elkészítés:

A sütőt kapcsold be 180 fokra, és egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral.

A burgonyákat alaposan mosd meg (ha nem újkrumplit használsz, pucold meg), majd miután szárazra törölted, egy-egy hurkapálcával döfd át pont középen a krumplikat hosszában.

Egy éles késsel kezd el úgy felvágni a krumplit, hogy mindig 45 fokos szögben legyen a kés a hurkapálcához viszonyítva. Így nem szeleteket vágsz a krumpliból, hanem spirálban haladsz az egyik végétől a másik felé. Figyelj rá, hogy végig ugyanolyan vastag legyen a vágás.

A hurkapálcán kézzel húzkodd szét a krumplit, de ne vedd le a pálcáról. Helyezd a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Keverd össze az olívaolajat, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a fokhagymaport, az őrölt köményt. A fűszeres olajjal alaposan kend be mindenhol a krumplikat.

Tedd a sütőbe a burgonyát, és 50-60 perc alatt süsd aranybarnára. Ha az idő letelt, de a krumpli nem sült át teljesen, hagyd bent további 10-15 percre. Minél vastagabb a spirál, annál több időre lesz szüksége a burgonyának.

Amíg sül a burgonya, készítsd el a retektzatzikit: keverd össze a hozzávalókat (sót és borsot ízlés szerint), majd tedd egy kicsit félre, amíg összeérnek az ízek. 

Kínáld a sült burgonyaspirált a retektzatzikivel!

Tipp: Ízlés szerint zöldfűszerekkel, például kakukkfűvel, petrezselyemzölddel is feldobhatod akár a burgonyát, akár a mártást!

Tápérték adatok

Energia: 390 kcal, szénhidrát: 51,1 g, fehérje:  10,7 g, zsír: 14,6 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: www.wearesovegan.com